Snart utdelning i Xact Norden Högutdelande - Maj 2024

 


Nu är det snart dags igen för utdelning ifrån den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande. Fyra gånger per år pyntar den utdelning varav ett tillfälle är nu i maj. Utdelningen fastställs i början av varje år varpå det redan är känt att det är utdelning nu och dess storlek. Det här är en vänlig påminnelse.

Med X-dag den 22 maj är utdelningen på 1,72 kronor. Paydate är den 28 maj.

Nästa utdelningstillfälle efter detta är till hösten. Det är inte jämna 3 månader mellan varje utdelning utan de pyntar i mars, maj, september och november varje år. Storleken på utdelningen är den samma varje tillfälle under ett år. Sedan fondens start 2017 har utdelningen en tydligt stigande trend. Första utdelningen var på 5 kronor för 2018 medan den för 2024 är på totalt 6,88 kronor.

I skrivande stund handlas fonden till en andelskurs om 144,86 kronor varpå direktavkastningen är 4,75 procent. Om inte börsen säckar ihop ordentligt under resten av året är det klart troligt att utdelningen höjs nästa år.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden. Där finns bla info om utdelningshistorik. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2024/02/xact-norden-hogutdelande-uppdaterad-2024.html

31 kommentarer:

 1. Hej!Jag har lärt mig väldigt mycket av att läsa din blogg och har en egen strategi för hur jag investerar på börsen så jag har valt bort Xact Norden Högutdelande och jag har även valt bort Xact Sverige och investerar hellre mitt kapital i JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (dist) då jag vill ha väldigt bra betalt varje månad (oavsett hur värdet på mina innehav varierar på daglig basis) för att jag lånar ut/investerar mina pengar i ett värdepapper.Nu får jag drygt 7000 kr/månad från denna ETF:en enligt den nivån som utdelningen i Juni med X-dag i maj är på.Med dessa drygt 7000 kronorna kommer jag låta mitt kapital växa sig allt större av sig självt på de två kontona som jag har innehaven fördelade på utan att jag gör några nya insättningar.Detta för att på så sätt blir innehaven på dessa kontona ett "självspelande piano" där jag köper andelar i utdelande fonder för utdelningen från ETF:en för att sprida mina risker och förhoppningsvis även öka avkastningen på mitt kapital med hjälp av utdelande fonder som följer olika index.Mitt vanliga månadssparande på 20000-25000 kronor/månad från min pension (Jag är 57,5 år) kommer jag att sätt in på ett nytt konto för att på så sätt sprida mina risker genom att investera i enskilda aktier på både kort och lång sikt med utdelning och utan utdelning, fonder och eventuellt även i några ETF:er.Detta var en liten inblick i min strategi med hur jag investerar som jag hoppas kan inspirera andra investerare till att lycka på börsen.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Tack för din kommentar och för att du delar med dig hur du investerar. Den har börjat bra den där JPMorgan Global Equity Premium Income och jag hoppas att utdelningen håller sig hyggligt stadigt på en förhållandevis hög nivå. Nuvarande 7,5 procent direktavkastning är riktigt nice och jag hoppas att den håller sig stadigt över 6 procent. Det ser ut som att den kan göra det och ser man till dess amerikanska motsvarighet så har den legat stabilt på högre nivå än så. Vissa perioder har utdelningen varit skyhög i JEPI men framförallt har den aldrig säckat ihop till en låg nivå.

   Det är en styrka att ha ett bra kassaflöde varje månad och den här JGPI ifrån JPMorgan är i dagsläget den bästa komponenten för just det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko,
   När ni ändå nämner JPM fonden hur mycket har den amerikanska versionen avkastat senaste 10åren ink utdelning/valuta effekter. Kan man se den någonstans vad heter den amerikanska versionen?

   Radera
  3. Hej!Jag har även tagit hem en vinst en gång tidigare i år och sålde hela innehavet i JPM ETF:en för att investera i några kortare innehav som blev väldigt lönsamma och jag har sedan successiv gått in ETF:en igen.Det är fördelen med en ETF att jag direkt kan sälja eller köpa mitt innehav när jag ser hur den aktuella kursen är.Jag anser att det är viktigt att jag som har lärt mig av dig kan skriva om min strategi för att ge dig och andra som läser din blogg fler sätt att se på vilken strategi man vill använda sig av.Bland det första jag gör på morgonen är att se om du har skrivit något på din blogg och sedan så kollar jag även in de bloggarna som du följer.Ja gillar att läsa vad (Kronan till miljonen) skriver på sin blogg.Ha en trevlig dag och kom ihåg att njuta av det fina vädret och för egen del låter datorn vara min assistent och bevaka mina kortsiktiga köp och sälj via stoploss när jag är ute och promenera för det är ju ett nödvändigt ont att röra på sig och det är mycket roligare att promenera nu när det är sol och varmt ute.Mvh Peter Jansson.

   Radera
  4. Hej Anonym,
   Den amerikanska versionen ifrån JPMorgan har ticker JEPI och den har inte 10 års historik ännu. Har för mig den startades år 2020 men i alla fall: Du kan kolla in dess historiska prestanda hos JPMorgans amerikanska sajt. Där syns totalavkastning och jag vill minnas att det är uppställt direkt mot S&P500 så man ser hur det står sig.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Vad är det för skillnad på JEPI och JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (dist)

   Ska man ha båda för att sprida riskerna eller räcker att ta den ena?

   Radera
  6. Hej
   Först av allt vill jag säga stort tack för din blogg. Gillar den starkt. Har lärt mig mycket via den.
   Till min fråga angående JPMorgan Global Equity Premium Income Vad jag kan förstå ska den ligga under ett KF konto på avanza pga att det har en ISIN ändelse IE eller har jag fel. Kanske en dum fråga men är förvirrad på detta.
   Mvh Chris

   Radera
  7. Tjena Chris,
   Just på grund av att den har ISIN "IE" vilket betyder att den har hemvist på Irland så funkar den bra både på ISK och KF. Grejen med det är att på Irland dras det ingen utländsk källskatt på de utdelningar som fonder betalar. Aktier och fonder där det dras utländsk källskatt har man med fördel på en KapitalFörsäkring.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej och tack för en grym blogg!

  Hur ser du på skillnaderna mellan denna fond och Aktiespararna Direktavkastning B? För en glad amatör ser den sistnämnda starkare ut historiskt (en del tidsperioder är det jämnt, på andra dominerar Aktiespararna). Hur kommer det sig tex att xact har haft så svårt att hämta sig efter pandemin i jämförelse med både Aktiespararna och börsen i stort? Jag har svårt att välja mellan dessa 🙂 Kompletterar de varandra på något sätt som motiverar att ha båda? Det minskar risken något förstår jag eftersom innehaven inte är identiska men i övrigt?

  Mvh Glenn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Glenn,
   Man behöver inte både Aktiespararna Direktavkastning och Xact Norden Högutdelande. Innehållet är inte det samma men det är liknande exponering man får utav dem. Svenska eller nordiska utdelningsaktier. Pandemiåret 2020 var ett uselt år för utdelningsaktier både i Sverige och globalt. Många sunda bolag backade rejält i kurs men steg sedan inte alls lika mycket som index. Det drar ned prestandan för den här typen av aktier sett över flera års tid där pandemiåret är inkluderat.

   Det är inget konstigt med det. Sådana perioder kommer då och då och är helt naturligt eftersom det är något annat än börsindex så utvecklas det också annorlunda än börsindex. Den här gången var det pandemikraschen som gjorde skillnaden och andra gånger är det något annat. Andra gånger kan det vara omvända scenariot att utdelningsaktier går starkare än börsen i övrigt. Så har det alltid varit. Value och growth-aktier turas om att vara bättre i perioder. På lång sikt jämnar det ut sig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack så mycket för svaret! Jag kanske inte borde nämnt börsen i stort som jämförelse, men Aktiespararna Direktavkastning B har ju som sagt också gått bra mycket bättre (extremt mycket bättre) — 82% mot 41% sen 23 mars 2020. Och även senaste året har de 8 procentenheter upp på xact. Detta trots att, som du säger, de bör ge liknande exponering. Vill inte kräva för mycket av din tid här men det är just det här jag inte förstår och det jag sökte svar på. Är de två fonderna att betrakta som jämnbra trots detta?

   Mvh Glenn

   Radera
  3. Hej Glenn,
   siffrorna du nämner låter inte bekant varpå jag undrar om du missar räkna med utdelningen i Xact Norden Högutdelande. När man tittar på Aktiespararna Direktavkastning b hos Avanza och knappar in datum så är där nog totalavkastning men så är det inte för aktier och börshandlade fonder. För dem saknas utdelningen och enbart avkastning från kurstillväxt syns.

   Det är olika innehav/inriktning i de två fonderna varpå de kommer utvecklas olika. En kort period som 3-5 år säger inget om vilken som är bäst.

   Du har gjort fel i din jämförelse. Skillnaden för perioden är inte så stor. Ja Aktiespararna Direktavkastning har gått bättre just den perioden men skillnaden är inte så stor som du skriver.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Jaha är det så? Rörigt isåfall att utdelningen exkluderas på aktier o etf:er men inte vanliga fonder.. Men det skulle ju förklara varför skillnaden förefaller vara så stor. Men det är samtidigt märkligt då att graferna för Aktiespararna Direktavkastning A resp. B visar på olika utveckling (diff på ca 8 %-enheter under nämnda period). Jag har ff svårt att förstå hur jag ska jämföra men jag får ta till mig av ditt budskap att det varierar över tid vad som går bäst och att xact högutdelande är en bra fond att investera i. 😊
   Tack för din tid!

   Mvh Glenn

   Radera
  5. Hej igen Glenn,
   Om Xact Högutdelande är bra eller inte får var och en avgöra. Att det är krångligt att jämföra avkastning hos Avanza mfl mäklare är bra att ha koll på. Något många inte tänker på har jag märkt. Att olika fonder hanteras olika i graferna och aktier likaså är svårt att ha koll på. Ett sätt att jämföra är att se i årsrapport för respektive fond och se år för år. Ett annat sätt är att använda en sajt som fondkollen.se. De har korrekt totalavkastning vad jag har sett men det är istället lite fyrkantigt med jämförelseperioder och släpande uppdatering. Har för mig att deras data släpar ett kvartal. Men det är det ju värt mtp att man då får korrekt och jämförbar data. Icke jämförbar data är ingenting värt.

   Mvh petrusko

   Radera
  6. Stort tack för tips och klargöranden!

   Mvh Glenn

   Radera
 3. Jag hade tänk att komplettera med ETF WINC och hoppas den går lika bra och sprida riskerna lite. Jag bara väntar på att kunna köpa den på Avanza.
  Vad tror Ni om det ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Givet att WINC pyntar liknande hög direktavkastning kan det vara ett utmärkt komplement till JGPI. För att sprida risken. Jag bevakar den och vill se några utdelningar till för att få en känsla för utdelningsnivån. Avanza är på pucken att lösa det som saknas för att få igång handeln med INCU och WINC.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ett bra svar.

   Radera
 4. Xact högutdelande har äntligen rört sig uppåt. Spännande att följa om vi nu får ett par bra år på börsen. Jag håller fast vid mitt innehav tills vidare.

  SvaraRadera
 5. Tjena P, låter ju strålande att WINC & INCU snart går att köpa via Avanza! De blir förhoppningsvis goda komplement till JGPI.
  Xact HU och Aktiespararna DA överlappar lite men då delar ut olika månader kör jag dessa parallellt. Det är fortsatt en utmaning att få till en utdelningsbombmatta byggd på enkom utdelande fonder/ETFer. //humlan

  SvaraRadera
 6. Om jag har förstått del hela rätt så kan ETF
  JGPI / WINC ge extra bra utdelning om börsen plötsligt skulle börja gå dålig / sjunka eller röra sig mycket. Vilket känns som en liten ”försäkring ” i turbulenta tider Har jag förstått det hela ”rätt” ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja i runda slängar är det så. Optionsintäkterna blir större när det är stökigt på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Delar din syn. Så väl XACT som de olika Aktiespararna-utdelarna har jag gjort analysen har goda möjligheter att gradvis höja utdelningarna.
  Lyckades pricka nästan på dagen botten på XACT med ett stort köp (4000 papper) som jag med stor sannolikhet kommer sitta på under mycket lång tid.
  En sak jag gillar med dessa innehav är det höga belöningsvärdet, som ju gör att man faktiskt kan nyttja kredit och få lite hävstång om man köper extra i stora svackor.

  Tar gärna emot tips på snarlika ETF:er.

  SvaraRadera
 8. Först ett stort tack till dig Petrusko för den bästa börsblogge! Vet du vad som driver kursen i xact högutdelande? Fungerar den som en vanlig aktie så att om köptrycket är stort så kan kursen öka oavsett tillgångarna i fonden. Eller är det tillgångarnas värdeförändringar som styr kursen? Eller en kombination?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är enbart de underliggande tillgångarna som styr kursen i Xact Högutdelande. Handelsbanken som ligger bakom fondbolaget Xact har flera stycken olika market makers som konstant har köp och säljorders i marknaden till aktuellt NAV (på ett ungefär).

   Ingen extra kurspress alltså ifrån stora sälj eller köpflöden i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. En fråga: Det finns en utdelande ETF som heter Global X Nasdaq 100 covered call.
  Utdelningen i den är så som jag ser det väldigt hög, runt 11 procent. Av bolagen som ligger där i förefaller nästan inget dela ut i närheten av dessa nivåer.
  Har du nån bra beskrivning hur det går till att utdelningen kan vara högre än bolagens utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kortfattat kan man förvänta sig en totalavkastning om 3-5% per år ifrån fonden Global X Nasdaq 100 Covered Call i bästa fall. Jag har skrivit lite om den i nedan inlägg.

   https://petrusko.blogspot.com/2023/12/qyleqyld-vs-jgpi-signifikant-skillnad.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja den fonden QYLD har en ganska dålig strategi och har i enkla ordalag blivt hopplöst omodern jämfört med bättre fonder så som JEPQ (som vad jag vet inte går att handla i Europa). Det du bör veta om QYLD är att den på sikt eroderar sitt värde, då den inte kan (pga sin covered-call-strategi) ta tillvara på de uppgångar i värdet som dess underliggande index presterar. Det finns bättre fonder i USA om man vill exponera sig mot nasdaq-100, gillar optioner och vill kunna ta den av värdeökningar, och jag hoppas att en europeisk variant släpps snart.

   Radera
 10. Kan du skriva ett inlägg om INCU & WINC? Tänker mig skillnaden med JGPI, Hur ska man vikta dom ifall man har alla 3? Jag har 5% i JGPI just nu

  SvaraRadera
 11. Tjena! Hur vet man hur mycket utdelning man får i en börshandlad fond? Om jag har 10.000:- i XACT vad blir min utdelning så? Aktier vet man ju då antalet aktier och kronor per aktie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det funkar precis som för aktier. Börshandlade fonder handlar man hela antal och utdelningen är ett belopp per hel andel. Precis som för en aktie. Xact norden högutdelande handlas nu kring 145 kronor och utdelningen är 6,88 kr per år.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...