Sedan över 15 år tillbaka använder jag mig av preferens och D-aktier som en del av portföljen. Med sin fasta utdelning är de dock något helt annat än vanliga aktier. Utdelningen blir aldrig högre på dem och de tar inte del av bolagets goda utveckling. Kursmässigt är de således begränsade till vad investerare är beredda att betala för den utdelning aktien pyntar. Det i sin tur avgörs av risken i bolaget samt det allmänna ränteläget.
Preferensaktier räknas in i tillgångsslaget fixed income ihop med bla obligationer. Av den anledningen kallar jag det ibland fixed income när jag skriver.
Anyhow; över tid har jag justerat dess andel i portföljen upp och ned. Ända upp till över 40 procent av portföljen har jag haft i det här tillgångsslaget och då specifikt svenska preffar i huvudsak. För några år sedan justerade jag ned det till den lägsta nivån jag kan minnas om 10 procent. I dag väger svenska preffar och D-aktier 14 procent i portföljen och totalt har jag 17 procent fixed income. De där sista procenten som tog det upp till 17 är obligationer jag äger via en amerikansk CEF som inte längre går att investera i på grund av EU-regler.
Överst i inlägget har vi en graf över Sagax D sedan 2017 fram till nu. Mina köp och säljpluppar är egentligen inte grejen men jag lät dem vara kvar så kan man se hur jag köpt och sålt över åren. Till saken: Till vänster i grafen från 2017 fram till 2020 har vi en period av sjunkande ränteläge. Kursen stiger i Sagax D under den tiden. Sedan kom pandemin och kraschade den här grafen i början av 2020. Går man vidare till 2022 och tittar därifrån och fram till nu så har vi en period med stigande räntor. Aktiekursen i Sagax D går ned under den perioden. Här går jag vidare till bilden nedan:
Hej Petrusko, orelaterat till ämnet men frågan gäller skatt på ISK - blir inte helt klok på om transaktioner till och från ISK i sig beskattas eller om det är det totala värdet av ISK kontot i början av varje kvartal som schablonbeskattas? Jag frågar eftersom jag har samlat på mig en del utdelningar under året som jag funderar på om det är värt att hålla på sparkontot utanför ISK i några månader för att senare under året sätta tillbaka dem på ISK? Låter det som en bra idé eller kommer skatten som uppstår äta upp eventuell ränta jag tjänar vilket gör det till en dålig ide?
SvaraRaderaInte Petrusko men:
RaderaISK-skatten baseras på värdet vid varje kvartalsskifte OCH på alla insättningar under året. Skattenivåerna är satta så att om du tar ut pengar före kvartalsskiftet och sätter in dem igen efter kvartalsskiftet så blir det samma skatt som om pengarna varit kvar på kontot.
Om pengarna är utanför kontot två kvartalsskiften eller mer innan de sätts in så blir det mindre skatt.
Tack!
RaderaJust för Sagax D har jag märkt att dess kurs drivs en ytterligare en faktor: rädsla för risk.
SvaraRaderaNär andra "fixed income"-företag fick problem så sökte sig många till Sagax D (och Akelius) vilket har fått priset att gå upp mer än vad som egentligen är motiverat ur ränteperspektiv. Jag tror att din trimning kommer visa sig varit bra.
I siffror: Sagax har just nu en avkastning på 4,5% över 5-årsräntan vilket är den lägsta den någonsin haft. Innan alla kriser låg avkastningen på cirka 6% över 5-årsräntan och medianen bland preffar och D-aktier på Stockholmsbörsen är just nu ca 7% över 5-årsräntan.
Hej Petrusko. ska börja köpa mer preffar och d aktier här
SvaraRaderadå jag tror att dom stiger när räntorna kommer att sjunka
vilka är dina favoriter bland dessa ? har lite corem pref redan
Tjena matte,
RaderaJag föredrar preferensaktier framför D-aktier eftersom de har prioritet till utdelning. Jag gillar Sagax D för det är ett bra bolag med starkt kassaflöde och sunda finanser. NP3-preff och Emilshus preff är två jag gillar. Där tycker jag det är en bra kombo av hög direktavkastning och vettiga bolag. De har liknande inriktning om Sagax mot lager/industrifastigheter. De två preffarna har jag ökat mycket i sedan förra sommaren. NP3 är mitt näst största innehav bland preffar och D efter Sagax D som är störst.
Mvh petrusko