SEB utmärkt strategi med återköp

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


SEB har under en längre period arbetat med regelbundna återköp av den egna aktien. Något som är vanligt och uppskattat i USA men här i Sverige är det lite annorlunda. Dels är det inte vanligt här och framförallt inte på ett metodiskt sätt med regelbundna köp över flera års tid. Vissa rynkar på näsan när återköp kommer på tal men det är sannolikt för att de varit med om återköp i något uselt bolag. Ja tyvärr finns det gott om exempel på bolag som gjort usla återköp. Bolag med dålig styrning och tillfälligt extra cash i kistan. Fingerprint är ett exempel på ett sådant bolag. För några år sedan redovisade de en stor vinst och gjorde ett horribelt återköp av egna aktien på skyhöga nivåer. Sedan dess har aktien rasat ned och bolaget blöder. 

Nog om usla bolag och över till SEB. Sedan flera år gör de regelbundna återköp av den egna aktien. Bilden överst visar köpen de gjorde enbart förra veckan. Igår höll SEB bolagsstämma och beslutade om nytt mandat för återköp. Idag skickade de ut ett pressmeddelande om att de kickar igång ett nytt återköpsprogram om 2 miljarder kronor. Det löper till den 12 juli och är helt i linje med hur de agerat nu i några års tid. Var tredje månad ungefär kickar de igång ett återköpsprogram om 1-2 miljarder kronor.

Marknadens förväntningar i form av analytikers konsensusestimat är att SEB gör återköp för 8 miljarder kronor per år de närmsta tre åren.

Det är inte en tillfällighet att SEB-aktien har betydligt bättre totalavkastning än både Swedbank och Handelsbanken. De senaste 5 åren har SEB genererat en genomsnittlig årlig totalavkastning om 13,98 procent medan Swedbank och Handelsbanken presterat 9,15 respektive 6,72 procent per år. SEB har en utmärkt bolagsstyrning och de har presterat bra. Ovanpå det har de regelbundet köpt åter aktier vilket bidragit till dess goda totalavkastning. Dels blir det färre aktier kvar som delar på vinster osv men också är det ett stadigt köptryck på aktien. Data för de tre bankernas totalavkastning har jag hämtat från Morningstar och är per 20 mars.

Aktieåterköp är ett sätt att föra över värde till ägarna. När bra bolag gör det så är det en bra deal, som i SEB. I USA där återköp är en vanlig företeelse görs det ofta i kombination med vanlig utdelning. Precis som SEB gjort.

Idag handlas SEB exklusive rätt till utdelning och de som ägde aktien när börsen stängde igår kommer att erhålla utdelningen om totalt 11,5 kronor den 26 mars. Apropå utdelning så väntas SEB pynta ungefär lika mycket utdelning per aktie nästa vår. Konsensusestimat ligger på 12 kronor utdelning nästa vår.

Jag äger SEB parallellt med Handelsbanken och Swedbank. Jag anser SEB vara det bästa bolaget men har valt att äga dem alla tre som en investering i sektorn. Jag kan ju ha fel och saker kan utvecklas annorlunda än man tänkt sig. Minusräntor var ingen bra miljö för banksektorn men nu när ränteläget normaliserats har vinsterna tagit ett steg upp och det ser inte ut att bli några minusräntor igen de närmsta åren. Värderingen är inte hög i banksektorn och jag sitter kvar med min investering. 

Det är ingen sexig verksamhet bank men det är stadig business och utdelningen allena är närapå en rimlig årlig avkastning. Historiskt har börsen avkastat kring 8-10 procent per år. 

Länk till SEB hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

6 kommentarer:

  1. Jaa, SEB framstår mer och mer som den bästa bankaktien i Sverige just nu. Har precis som du ägande i alla tre bjässarna, goda tider stundar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja och även om det skulle givit bäst totalavkastning att ha enbart SEB så har det allt blivit hyggligt okej ändå med den här trippeln.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. DivviesAreKing20 mars, 2024 22:27

    Tjena Petrusko!

    För ett tag sedan länkade du i ett inlägg till ett snitsigt dokument där man listade Handelsbankens olika utdelande fonder. Där fanns bl.a. fonden Handelsbanken global småbolag B1 (tror jag den hette) som om jag minns rätt hade en avgift på ca 0,6%. Jag har länge varit sugen på en utdelande småbolagsfond och undrar dels vad du tycker om fonden och dels om du vet om man kan köpa den via Avanza om man t.ex ringer in ordern, har förstått att det tydligen är möjligt?

    Tack för en grym blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena DivviesAreKing,
      Sorry för ett sent svar här. Jag verkar ha missat din och ett par kommentarer till. Ja den är käck den där Handelsbanken global småbolag index criteria. Jag har använt mig av den tidigare (andelsklass A) för global småbolagsexponering. Andelsklass B finns det säkert ett gäng investerare som skulle uppskatta.

      Avanza är fyrkantiga med vissa saker och jag är osäker på om de löser en investering i fonden om man ringer till dem. Är man private banking-kund i en vanlig storbank så löser de oftast en sådan förfrågan.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hallå! Varför har du inte investerat i Nordea? De gör väl också regelbundna aktieåterköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag håller mig till de svenska storbankerna. I USA finns det också flera fina som gör regelbundna återköp osv men man kan inte ha alla.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....