Cibus refinansierar sig billigare

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Idag skickade fastighetsbolaget Cibus ut ett pressmeddelande om att de emitterat obligationer till över 1,5 miljarder kronor. När jag först såg rubriken hann jag bli orolig att där är något förvärv på gång men blev snabbt lugnare när jag läste hela meddelandet. Som jag skrivit tidigare vill jag att Cibus tar det varsamt framåt och håller sig i den nedre delen av bolagets målspann för belåningsgrad. Det är ingen brådska att växa utan hellre att de växer sakta men stadigt. Cashen de tagit in nu kommer Cibus använda till att lösa in de obligationer som går till förfall under 2024 och 2025. 

Det fina i den här dealen är att de nya obligationerna löper till en lägre ränta än de befintliga. En del av dem i vart fall. Det är två delar i form av en obligation i euro som går till samma ränta om 3mån EURIBOR + 400 punkter och det är en i SEK som löper till STIBOR + 350 punkter. 
 Obligationen i Euro löper till samma ränta som den de löser in medan den i SEK är stor skillnad. De tar in 700 miljoner kronor i den här SEK-obligationen och det är ungefär så mycket de har kvar utestående i den befintliga obligationen som löper till 3mån STIBOR +595 punkter.

Cibus tar alltså in 80 miljoner euro och 700 miljoner SEK via nya obligationer och de avser lösa in befintliga obligationer för slantarna. Den här dealen kommer sänka bolagets finansiella kostnader

I vanlig ordning är löptiden på obligationerna 3,5-4 år och så här arbetar många fastighetsbolag. De ger ut nya obligationer och löser in gamla. Det finns ett enda bolag i sektorn som sticker ut ordentligt. Ja det finns nog några som gjort bra men det finns ett som gjort makalöst bra och det är Sagax. När räntorna var superlåga gav Sagax ut obligationer med mycket lång löptid och fast ränta. De stod i princip opåverkade medan övriga bolag i sektorn gick på knäna under den fastighetskris vi precis gått igenom. Det är först bortåt 2027-2029 som Sagax behöver refinansiera de här superbilliga obligationerna. Det är något man skall ha med sig i analysen av Sagax, hur ränteläget ser ut då och hur det kommer påverka Sagax.

Hur som helst det här var goda nyheter för Cibus att de refinansierar sig på lägre nivå. Att de ger ut obligationer i både SEK och euro handlar om att de är verksamma på marknader med tillgångar i de valutorna. När man finansierar kåkar i Finland är det rimligt att göra det i euro och svenska kåkar i svenska kronor.

Jag har nyligen köpt fler aktier i Cibus i omgångar. Här är en länk till det senaste inlägget jag skrivit om mina köp: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/jag-kopte-fler-cibus.html

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

1 kommentar:

  1. Det var imponerande att få så bra ränta på nya obligationer nu. Vet du vad Cibus har för kreditrating?

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....