Emilshus bokslutsrapport 2023

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

 

Idag har fastighetsbolaget Emilshus släppt sin bokslutsrapport för 2023. Det var munter läsning generellt sett. Jag ser på bolaget ur ett perspektiv som preferensaktieägare och är mycket nöjd med rapporten och året som gått.

Förvaltningsresultatet ökade med 28 procent till 233 miljoner kronor och faktiskt ökade det även per aktie trots att där är fler aktier nu. Per stamaktie ökade förvaltningsresultatet med 16 procent. Emilshus gjorde en kapitalanskaffning i slutet av 2023 via emission av stamaktier till totalt cirka 200 miljoner kronor. Ur ett preff-perspektiv är det här en mycket bra lösning men det är inte så tokigt för stamaktieägarna heller. Så länge bolaget kan öka förvaltningsresultatet per aktie så är det en helt okej deal att finansiera sig med eget kapital.

Bolaget har god kontroll på finansieringen och kassaflödet framåtblickande. Det är stor del triple net avtal vilket innebär att hyresgästen står för de flesta utgifter förknippade med fastigheten. Emilshus har inga obligationsförfall i närtid och de har räntesäkrat en mycket stor del av belåningen. Sammantaget har de ett mycket förutsägbart kassaflöde och inga issues att prata om på den fronten i närtid.

Emilshus lämnar en prognos för 2024 om ett förvaltningsresultat på 270 miljoner kronor. Det skulle innebära en ökning om nästan 16 procent mot 2023.

I linje med utdelningspolicyn och marknadens förväntningar så pyntar de ingen utdelning på stamaktierna. De fokuserar på att växa bolaget och investerar hellre i fastigheter än att dela ut cash på stamaktier. 

Preferensaktien föreslår de som väntat en utdelning om 2 kronor per aktie fördelat på 4 tillfällen om femtio öre vardera.

Jag äger Emilshus preferensaktie sedan ett antal månader. Utsikterna och potentialen började klarna för bolaget men kursen i preffen var fortfarande låg. Nu står preffen några kronor högre men jag finner den köpvärd även här. Jag ökade idag i Emilshus preff strax under 26 kronor. Nästa utdelning har X-dag 27 mars och dyker in på kontot i början av april. På kursen 26 kronor är direktavkastningen på Emilshus preferens 7,7 procent.

Länk till Emilshus preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

4 kommentarer:

  1. Perfekt, så bra Info!
    Jag äger denna o även jag har ökat!
    Tack för all information !
    Mvh satäng

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej satäng,
      Tack för din kommentar. Kul att du också har Emilshus-preffen. Nu är rapporten ute och utdelningen närmsta året tickar in. Med lite flyt kan vi få lite kursuppgång när räntan väl går ned. Jag tycker Emilshus är en riktigt bra deal här.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Bytte Castellum mot Emilshus preff och Volati preff. Håller mig undan i allt som Akelius blandar sig i. Skulle jag köpa något bolag som inte ger utdelning så skulle jag välja Balder. Tack för bra blogg Patric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patric,
      Tack för din kommentar. Jag äger också Volati preffen som jag tycker är en riktigt nice preff i en helt annan sektor och med en bra rörelse som backar upp dess utdelning. Ja det är lite lägre direktavkastning i Volati preffen men det speglar att där är en annan riskbild i den.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....