Utan rabatt är Industrivärden onödig mellanhand

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Investmentbolaget Industrivärden är mitt äldsta innehav. Jag har ägt det i flera decennier och jag tycker det är en sund och rimlig investering för exponering i bra svenska bolag. Historiskt har investmentbolaget genererat en totalavkastning ungefär som Stockholmsbörsen. Helt okej.

Jag tittade till bolaget idag och funderade i banor om att öka mitt innehav. Värderingen är dock historiskt hög just nu där substansrabatten är endast cirka 4 procent. Den brukar snarare ligga kring 10-15 procent. De underliggande bolagen är sunda och okej värderade. Så sett är det bra men risken är att värderingen i Industrivärden återgår till normalläge. Även om Industrivärdens portföljbolag går kalasbra kan en investering i Industrivärden ändå bli dålig på kort sikt om dess värdering skulle återgå till tex 15 procent rabatt.

När värderingen är så pass hög och risken överhängande att den går ned på sikt så kan man överväga att själv replikera Industrivärdens portfölj. Alla innehaven är börsnoterade och man skulle kunna få en snarlik exponering genom att köpa endast 3 olika bolag. Medan Industrivärden äger 8 stycken olika bolag så är flera av dem väldigt små innehav. Omvänt så är där 3 stycken som är förhållandevis stora och det är Volvo, Sandvik och Handelsbanken som tillsammans väger 71 procent i Industrivärden.

En investering i dessa 3 bolag ger en liknande exponering som Industrivärdens portfölj. Den som är spekulativt lagd kan överväga att replikera Industrivärdens portfölj medan dess värdering är historiskt hög och byta till Industrivärdenaktier när värderingen normaliserats.

Utan rabatten ter sig Industrivärden en onödig mellanhand. Man köper dem inte för fantastiska placerringsskickligheter. De äger samma bolag år ut och in. Man investerar i bolaget för att de har en fin samling bolag till rabatt. Jag behåller mina Industrivärden och är fortsatt långsiktig ägare. Jag skippar nog att replikera portföljen men avvaktar att köpa fler Industrivärden till rådande värdering. Det är ingen katastrof att köpa Industrivärden nu, det är ett bra investmentbolag med fina innehav. Ett smart och smidigt upplägg är att investera regelbundet. Då köper man "dyrt" ibland och billigt ibland.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

2 kommentarer:

  1. Jag sålde merparten sist du skrev om dom, eftersom jag delade din åsikt om dom. Men sen dess har de stigit med en tia :D Får hoppas dom dalar ner rejält åtminstone efter första utdelningen, eftersom jag egentligen gillar dom.

    SvaraRadera
  2. Läser från årsredovisningen att Industrivärden avlasta 13 % i snitt senaste 10 åren. Väldigt bra med andra ord.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....