Corem säljer två för 101 miljoner kronor

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Fastighetsbolaget Corem gick in i nuvarande räntehöjningcykel med en belåning och finansiell sits som inte var peggad för högre räntor. Inget unikt för dem, så blev det för de flesta bolagen i sektorn. Finansiella kostnader sköt i höjden i spåren av snabbt stigande ränta. Olika finansieringskällor löper ut och behöver refinansieras löpande. Obligationer är något som skapat huvudbry för fastighetsbolagen de senaste åren. Vanligtvis ger fastighetsbolagen ut nya obligationer för att lösa in de gamla när de löper ut. Man rullar liksom bara vidare den finansieringen men det har inte funkat under den här perioden. Räntan på nya obligationer har varit skyhög då den marknaden satts ur spel. 

Kortfattat är det där Corem kommer ifrån och de har kommit långt nu. Det senaste halvåret lite drygt så har Corem avyttrat fastigheter för flera miljarder kronor och i närtid har obligationsmarknaden kommit igång igen och Corem har emitterat nya obligationer för en miljard kronor.

Idag meddelade Corem en försäljning av två fastigheter i Göteborg och Malmö till ett värde om 101 miljoner kronor.

Nästa vecka den 21 februari släpper Corem sin bokslutsrapport för 2023 och med den kommer förslag till utdelning. Med en optimistisk syn kan man resonera att obligationsmarknaden är igång igen och refinansieringsrisken är inte alls det stora problemet det tidigare var. Att Corem är i en bättre sits nu och att man kan ta en del av kassaflödet från fastigheterna och dela ut även till vanliga stamaktier samt D-aktier.

Själv har jag investerat en liten slant i Corem preferensaktie när utsikterna för bolaget och räntebanan såg ljusare ut. Preferensaktien har lite lägre risk än D-aktien på det viset att de kan pynta utdelning på den även om de slopar den helt på D-aktien och övriga aktier. Skulle utdelningen på preffen bli inställd så räknas den upp med ränta och den har prioritet framför utdelning på alla andra aktieslag i bolaget.

Prissättningen i både D-aktien och preffen speglar sannolikt fortfarande viss oro kring utdelningen. Blir utdelningsförslaget full utdelning så finns det en uppsida i aktierna. Blir det inte full utdelning så är nedsidan stor. Jag gillar som sagt preferensaktien bäst av ovan nämnda anledning. Funderar man på att investera i den här så bör man noga överväga om det är värt risken att gå in nu före rapporten. Nedsidan är som sagt stor medan uppsidan inte är enorm. Min syn på saken är att det är bättre att avvakta och hellre köpa till ett lite högre pris om så blir fallet än att utsätta sig för risken för en stor nedgång om utdelningen slopas eller dyl. Mina preffar som jag köpt klippte jag in för ett tag sedan på betydligt lägre kurs där jag fann det värt att spekulera i saken. Jag har inte för avsikt att sälja dem innan rapporten utan jag behåller dem. I skrivande stund kostar Corem preffen 205,5 kronor.

Länk till Corem Property preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

3 kommentarer:

  1. Hej och tack för en väldigt välskriven och intressant blogg! Jag börjar tröttna på alla svängningar bland aktierna i min svenska portfölj och funderar på att vikta över mer mot xact sverige och xact norden högutd, jag funderar på är om jag ska välja en annan fond istället för xact svergie. Vad tycker du? Är dessa fonder köpvärda för tillfället? Börjar som sagt tröttnat på all volatilitet. I portföljen. Hälsningar Bonden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Bonden,
      Det låter som att du borde överväga att skippa enskilda aktier och köra helt på fonder. Det är ett mycket smart val. Många misslyckas med att själv välja aktier som går bättre än index på lång sikt. Inte mycket att vinna alltså på att hålla på med aktier. Besväras man dessutom av oro osv över utveckling, prestanda, svängningar ja men då finns fonder där som ett smart val.

      Det är lättare att acceptera svängningar i börsen som helhet eller en bred indexfond jämfört med när en specifik aktie rör sig kraftigt i pris. Enskilda aktier kan röra sig om dåliga bolag och kanske aldrig repa sig igen. Börsen som helhet repar sig alltid.

      Genom att investera i breda indexfonder kan man slippa viss oro som jag nämner ovan. Man kan rentav få bättre avkastning än om man själv väljer enskilda aktier.

      Xact Norden Högutdelande är en lite speciell fond och riktar sig dels till dem som vill ha hög utdelning av olika anledningar. Den riktar sig även till dem som vill minska svängningarna på börsen lite. Fonden innehåller bolag som inte rör sig lika kraftigt i både upp och nedgång.

      Xact Sverige är en rimlig fond för exponering på svenska börsen. Den är ett mellanting mellan Storbolagsindex OMXS30 och hela stockholmsbörsen. Xact Sverige kostar 0,15 procent fondavgift och den innehåller bortåt 80 bolag. Vill man ha en fond som följer hela Stockholmsbörsen så finns där SEB Sverige Indexnära b som också pyntar utdelning. Avgiften är lite högre men så är det med fonderna som följer hela börsen. Den är fortfarande rimlig dock med en total på 0,26 procent avgift.


      Mvh petrusko

      Radera
  2. Själv föredrar jag aktiebolag som inte säljer, för vad är ett fastighetsbolag när det har sålt av (nästan) alla fastigheter? Men det är klart, ett sådant bolag (host, host Sagax) tokskuttar ju inte när räntan går ner någon punkt. Men det fortsätter att köpa högavkastande fastigheter.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....