Handelsbanken bokslutsrapport 2023

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Sist ut bland de svenska storbankerna släppte idag Handelsbanken sin bokslutsrapport för 2023. Det var en bra rapport och generellt sett var den lite över analytikers förväntningar. Det är många olika nyckeltal och faktorer som man synar i bankerna och en som ofta får stor tonvikt är kostnaderna.

Handelsbanken som brukar komma in högt på kostnadssidan och ofta få negativ kritik för just höga kostnader kom idag in en bit under analytikers förväntningar. Rörelsekostnaderna för det fjärde kvartalet kom in på 6086 miljoner kronor medan väntat var 6217 miljoner kronor.

Kreditförlusterna var likt föregående år i princip obefintliga och landade på -52 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

Handelsbanken redovisade ett resultat per aktie om 14,7 kronor.

För helåret 2023 var avkastning på eget kapital 15,9 procent.

Handelsbanken meddelar en uppdaterad policy kring finansiell styrka i banken där de avser hålla en än högre marginal mot finansinspektionens krav kring kärnprimärkapital. Tidigare har målet varit att hålla 1-3 procent högre buffert än vad finansinspektionen kräver och det nya målet Handelsbanken sätter är att ligga 4 procent högre än kravet. För att vara en förstklassig motpart i osäkra tider. Ingen annan bank i världen har ett starkare kreditbetyg än Handelsbanken.

Trots den här högre bufferten blir där pengar över till en stor utdelning. Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning på 6,5 kronor och en extrautdelning på 6,5 kronor. Totalt 13 kronor utdelning.

Igår stängde Handelsbanken A på 113,35 kronor vilket innebär en direktavkastning om 11,4 procent.

Jag äger Handelsbanken som kom in med en stark rapport nu när räntorna normaliserats. Framöver väntas räntor gå ned igen men inte ned till nollnivåer som vi såg under en period. Resultatet väntas bli lägre de kommande åren men inte några nollräntenivåer som sagt. Jag förväntar mig god utdelning även nästa år ifrån Handelsbanken. 

Länk till Handelsbanken hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

2 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Stort tack för din insats som lots på stormigt börshav. Jag förstår inte kursskillnaden mellan A och B aktien, när tror du marknaden löser detta mysterium? Handelsbanken känns som ett bolag som mina barn får ärva en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Där finns egentligen ingenting att förstå i den knasiga prisskillnaden mellan aktieslagen. Länge har de pendlat fram och åter med att vara det dyrare aktieslaget A och B aktien men nu är det en väldigt stor diff mellan dem.

   Det finns väldigt få B aktier varpå den är känslig för flöden. Om tex fonder som passivt bara dunkar igenom sina köp är inne i B-aktien så pressar det upp kursen.

   Handelsbanken A är det mycket god likviditet i och det är den man skall se som styrande kursmässigt för bolaget.

   Vad som händer i B-aktien kan man bortse ifrån. Om man äger B-aktien däremot är det ett utmärkt läge att sälja den och istället köpa A-aktien. Då får man mycket mer för pengarna.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...