Tele2 bokslutsrapport - Hopp om framtiden

 


Idag släppte Tele2 sin bokslutsrapport för 2023 och den var hygglig. Omsättning och EBITDAaL kom in strax över marknadens förväntningar. Utdelningen höjdes en aning vilket jag inte räknat med. En hygglig rapport men framförallt tycker jag den lyfter utsikterna och förväntningarna för framtiden. 

Tele2 guidar om medelhög ensiffrig tillväxt i EBITDAaL på medellång sikt medan det för 2024 är en guidning om 1-3 procent organisk tillväxt. De lanserar ett besparingsprogram om 600 miljoner kronor över 3 år. Skuldsättningsgraden är redan i den lägre delen av spannet i bolagets målsättning och det finns goda möjligheter för stigande utdelning de kommande åren.

Redovisad vinst per aktie är knepigt att kolla på i telekombolag. Det blir missvisande då där är mycket i bokföringen som inte påverkar de riktiga pengarna i kassakistan. Därför brukar telekombolagen prata kassaflöde eller det här "Fritt kassaflöde till eget kapital" som Tele2 använder. För 2023 presterade Tele2 ett fritt kassaflöde till eget kapital om 4720 miljoner kronor vilket motsvarar cirka 6,8 kronor per aktie. Det är riktiga pengar bolaget genererat och säger mer än den redovisade vinsten som landade på 5,4 kronor per aktie.

Utdelningen höjs till 6,9 kronor per aktie ifrån förra årets 6,8 kronor. Det är en utdelningstillväxt om cirka 1,5 procent vilket är futtigt men en höjning är en höjning. Jag lutade som sagt åt att utdelningen skulle bli oförändrad och jag hade inga stora förväntningar på stigande utdelning de närmsta åren. Nu fick jag en höjning redan i år och utsikterna för Tele2 har fått mig att hoppas och tro på höjning även de kommande åren.

Jag äger Tele2 men har funderat i termer av en exitplan i aktien på sikt. Dagens rapport ger mig ingen brådska att avyttra innehavet och kanske dröjer det flera år. Aktien fyller en funktion i min portfölj härifrån. Det är stadiga intäkter i bolaget och sannolikt en pålitlig utdelning. Aktiekursen är inte utmanande och totalt sett tycker jag Tele2 är ett rimligt defensivt case på nuvarande kurs kring 86 kronor.

7 kommentarer:

  1. Ja Mr Market agerar verkligen märkligt. JM, NCC, den ene sänker utdelningen, den andra höjer, dåliga förutsättningar för byggbranschen, då KÖPER man. Tele2, höjer utdelningen, rapporten slår förväntningarna, då SÄLJER man? Är det bara tillväxtbolag som gäller nu för tiden, värdebolag som år efter år tjänar mycket pengar, de verkar man rata helt och hållet (undantag finns såklart). Jag passade på att köpa ytterligare en slurk Tele2 idag.
    NÄR blir värdebolag populära igen?

    SvaraRadera
  2. Tjena P, tycker också T2s rapport var helt okej. Telco är ett kostnadsrace i norden då tillväxtutsikterna utöver det förväntade är tämligen små. En försiktigt positiv och stabil aktie med god DA, känns som en rimlig investering bland de defensiva pjäserna i portföljen.

    SvaraRadera
  3. Hoppas dom ligger länge och puttrar på dessa fina nivåer. Känns som dom på sikt tyvärr blir uppslukade av en större spelare.

    SvaraRadera
  4. Vad är EBITDAaL och hur skiljer det sig åt från EBITDA? Är det ett justerat resultat?

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Emigrantinvesteraren,
      Ja det där EBITDAaL hör man inte varje dag. Det är EBITDA samt leasingavskrivningar och räntekostnader för leasing. Utav de bolag jag följer är det Tele2 som använder det nyckeltalet varpå jag över åren flera gånger gått in och läst definitionen då jag glömt av den =)


      Mvh petrusko

      Radera
  5. Både Telia och Tele2 är ju inne i en investeringsfas, capex, som gör att utdelningen inte höjs så mycket. Tele2 inleder ett besparingsprogram och lagom till att man kommit över investeringspukeln, åter jan börja ge extrautdelning. Skuldsättning redan idag är i det lägre intervallet mot deras mål. Tycker att Tele2 lätt platsar som en trygg kassako, utdelare i en portfölj.
    Det finns ju dessutom möjligheten till ett uppköp av t.ex. T-mobile

    SvaraRadera
  6. Ser på Tele2 som en D eller Pref med sina 8% och med covered call strategy på topp kan man få in 10kr extra per år med lite flyt. Köpte själv in aktien på 85 och ställde ut köpoption mars 90 för 1kr. På så vis tjänar man pengar både på bolaget och marknaden.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....