Snart beslutas utdelning i Xact Norden Högutdelande

 


Förra året beslutade fondbolaget om utdelning ungefär vid den här tiden på året och jag utgår ifrån att de gör snarlikt i år. Det var precis i början av februari 2023 som fondbolaget meddelade att utdelningen skulle bli 6,68 kronor fördelat på fyra utbetalningstillfällen om 1,67 kronor.

Vid tillfället för beslutet stod andelskursen ungefär i samma kurs som den gör nu, en bit över 130 kronor. Utdelningspolicyn är att fonden skall pynta 4,5 procent i utdelning men den kan bli både högre och lägre än så. Solklart eller hur?! Mja fast det är nog inte så krångligt ändå. De behöver skriva på det där sättet i fondfaktabladet för att kommunicera på ett regelriktigt och tydligt sätt. För fonden finns det mer dokumentation att läsa om utdelningen och i de mer ingående dokumenten kan man läsa att det dels är utdelningar ifrån innehaven i fonden som är till grund för den utdelning fonden i sin tur betalar. Man kan även läsa att fonden tar hänsyn till investerarnas intresse och nivån på den historiska utdelning fonden har betalat.

Baserat på att andelskursen idag är ungefär den samma som vid tillfället förra året då man beslutade om 6,68 kronor utdelning utgår jag ifrån att utdelningen blir åtminstone oförändrad. Ser man till det faktum att börsens bolag generellt har höjt sina utdelningar det senaste året och att fonden således tagit emot mer utdelning kan man tycka att utdelningen i Xact Norden Högutdelande borde bli högre i år.

Man kan spekulera i vad utdelningen skall bli men inom några veckor har vi förmodligen beskedet. Jag hoppas att vi har det inom en vecka.

Läs mer: Utdelningshistorik sedan start för Xact Norden Högutdelande.

17 kommentarer:

 1. Även jag äger fonden. Jag förstår dock inte varför fonden inte har presterat någon värdeökning det senaste året? Där är flera underliggande aktier som gått bra, bland annat Investor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tommy,
   Xact Norden Högutdelande innehåller 45 olika bolag med en tonvikt på stabila bolag med hög utdelning. Den typen av bolag gick inte lika starkt som breda börsindex under 2023. Det varierar från år till år hur olika typer av bolag går och medan Xact Norden Högutdelande presterade avsevärt bättre än SIXRX under 2022 så blev det omvänt 2023. Hittills 2024 har Xact Norden Högutdelande avkastat betydligt bättre än SIXRX. När man investerar i något annat än breda börsindex så utvecklas det också annorlunda. Man får se det på flera års sikt och då jämnar det ut sig.

   Jag har märkt att många har svårt att greppa vad totalavkastningen i fonden är och det är något man kan se hos fondbolagets rapporter för fonden eller sajten fondkollen.se Man kan inte se totalavkastning med Avanzas funktion för återinvesterad utdelning. Den funktionen är felaktig och ger helt felaktiga resultat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Varför stänger Avanza inte av en funktion som ger felaktiga resultat? Verkar ju helt sjukt. Risken med att presentera felaktiga siffror på ett område är att kunderna börjar ifrågasätta även korrekta siffror på ett annat område .

   Radera
 2. Ja någonstans tar ju utdelningarna vägen? Antingen delas de ut till aktieägarna eller återinvesteras de väl i det underliggande värdepappret`alt läggs i en buffert till sämre tider för att alltid klara av de där 5%? Eller har Xact Högutdelande någon annan strategi?

  SvaraRadera
 3. Hoppas på 7,20 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det vore inte orimligt. Slår din förhoppning in är jag inte missnöjd.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena P, såg att de plockat bort courtage-avgifter för tyska aktier och såvitt jag kan se gäller det även för ETFer köpte på tyska börsen. Eller är jag ute och cyklar komplett nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inget jag snappat upp ännu i vart fall. Går jag in på Avanza och försöker köpa en tysk ETF så är där courtage.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror att de bara sänkt minimicourtaget på ett flertal europeiska börser.

   Radera
 5. Hej petrusko,
  För 2023, vad i ungefär procent låg dina utdelningar på, om du ser till vad du har investerat?

  // Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael,
   Utdelningen i förhållande till portföljvärdet per 2023 var cirka 5,5 procent. Historiskt har jag ofta legat kring 5 procent men jag har viktat om till mer högutdelare på sistone. Jag är inte lika beroende/intresserad av utdelningstillväxt längre. Utdelningstillväxt är en bra faktor under tiden man bygger upp portföljen. Om jag idag skulle investera på mycket lång sikt för något avlägset mål skulle jag ha mer utdelningsväxare. Precis som jag gjorde fram till nyligen. Jag har inget avlägset mål jag investerar för. Jag lever på utdelningarna nu.

   Mvh petrusko

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej igen petrusko,
  Tack för ditt svar! Långsiktigt och bra jobbat av dig att kunna leva på dina utdelningar nu.

  // Mikael

  SvaraRadera
 7. Skall inte beslut om utdelning komma idag 31 januari?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Som jag skrev i inlägget beslutade fondbolaget om utdelning i början av februari förra året och jag hoppas på att det blir kring samma datum i år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. 6e feb nu, riktig nagelbitare :D

   Radera
  3. Ja eller hur. Fy vad sega de är i år då. Känns ju så i vart fall när man går och väntar med spänning =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hittat nått om vad utdelningen hamnar på? Det har inte jag.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...