De senaste 3 åren har storbankerna presterat hyggligt på börsen jämfört med storbolagsindex OMXS30. Jag sålde en hel del preffar och D-aktier i början av 2022 och skiftade över bland annat till våra svenska storbanker. De stod lågt då och gynnas av det högre ränteläget som stod för dörren.
Nu har vi varit i ett högre ränteläge en tid och bankernas vinster har kommit upp rejält. Under nollräntetider är det inte bra business för en bank medan i det här mer normala ränteläget vi har nu funkar det bättre. Det har speglats väl i bankernas vinster när räntan stigit från noll till "något".
Medan bankernas aktiekurs stigit en hel del så är värderingarna fortfarande låga. Vinsterna har som sagt stigit och hur man än ser på bankerna är de lågt värderade. Historiskt låga värderingar mot det egna kapitalet och väldigt låga p/e-tal.
Kursmässigt har SEB gått bäst och de har gjort sin grej mycket bra. De lanserade för några år sedan en ny flerårsplan som kortfattat innebar att investera mer i verksamheten. Att dela ut god utdelning samt att regelbundet återköpa den egna aktien. Jag tycker de har genomfört det här långsiktiga återköpsprogrammet bra. Återköpen har legat där som en kudde för aktiekursen och de återköpta aktierna makuleras årligen på årsstämman. Det betyder att det blir stadigt färre aktier kvar som skall dela på vinster och nyckeltal.
De har gått bra alla tre svenska storbankerna på börsen de senaste 3 åren men SEB sticker ut som solklart bäst. Förväntningarna framåt är stora vinster och stora utdelningar de närmsta åren. Hur aktiekursen skall gå härifrån är svårt att veta på förhand. Ja värderingarna är låga men det är de alltid i storbankerna.
Både Swedbank och SEB samlar in analytikers estimat och tillhandahåller det på sin webbsida.
För Swedbank är analytikers snittestimat en vinst per aktie om 30,16 kronor för 2023 och 28,39 kronor för 2024. Utdelningen väntas bli 15,9 kronor för 2023 och 17 kronor för 2024. Länk till konsensusprognoser hos Swedbank: https://www.swedbank.com/sv/investor-relations/aktien/konsensusprognoser.html
För SEB är snittestimaten 18 kronor vinst per aktie för 2023 och 16 kronor för 2024. Utdelningen väntas bli 10 kronor per aktie både 2023 och 2024. Analytiker förväntar sig även att SEB fortsätter med regelbundna köp av den egna aktien. Totalt 15 miljarder kronor väntas de återköpa den egna aktien under de närmsta två åren. Länk till konsensusprognoser hos SEB: https://sebgroup.com/sv/investor-relations/aktien/konsensus
Det senaste året har bankerna kunnat åtnjuta ett mer normalt ränteläge och tjänar hyggligt med pengar. I närtid kommer räntan fortsatt vara på en nivå högre än noll men bankerna påverkas av många fler faktorer och kanske har de haft den bästa av världar en tid. Analytikers estimat pekar på lite lägre vinst för 2024 men det är fortfarande en hög nivå om man jämför med åren innan då ränteläget var noll.
Jag äger de tre svenska storbankerna jag nämner ovan. Jag investerade i dem som ett bet på den högre räntan och det har spelat ut bra. Utdelningen kommer vara god de närmsta åren. Det är ingen långsiktig investering för mig det här bankbettet. Jag får se hur länge jag åker med på den här resan. Jag tror att analytiker är hyggligt rätt ute angående bankernas vinster och utdelningar men jag är inte lika säker på diverse höga riktkurser de har på bankerna. Förr eller senare skall jag sälja min banktrippel.
Äger alla fyra bankerna då jag ser dem som stabila utdelningsmaskiner, till YOC runt 8-9% och mellan 15% och 84% värdeutveckling. Vart kan du se bättre möjligheter än dessa?
SvaraRaderaTjena Snålgrisen,
RaderaDen stora kursuppgången i bankerna kommer av att vinsterna har tagit ett stort steg upp pga räntan. Den uppgången kan man inte extrapolera i evigheten. Med lite flyt kan kurserna stiga mer på multipelexpansion.
Att något stigit 84 procent historiskt betyder inte att det blir likadant i framtiden. Uppgången kommer sig av något. Den kommer av de högre vinsterna som jag nämner ovan. Härifrån väntas vinsterna snarare gå ned.
Mvh petrusko
Vilken är den tredje banken du äger? Jag hittar bara referenser till Seb och Swedbank 🤔
SvaraRaderaHej Sebastian,
RaderaDet finns 3 st svenska storbanker och den du missar är Handelsbanken. Den är med i grafen i bilden överst.
Mvh petrusko
Hej, varför tycker du inte banken Nordea är bra att äga & vad ser du i de andra bankerna som inte Nordea har?
SvaraRaderaVad tycker du om den nystartade fonden på 5-10år att äga i portföljen;
Cliens Small & Micro Cap
?
Ser fram emot ditt svar!
Tjena,
RaderaJag har inte sagt att jag tycker att Nordea inte är bra att äga. Det finns många fina banker i världen och finska Nordea är nog en av dem. Jag håller mig tillsvidare till de 3 svenska storbankerna och skippar alla utländska banker.
Fonden ifrån Cliens som du nämner är nystartad och förvaltarna är nog duktiga. Över mycket lång tidsperiod som 10-20 år slår de aktiva fonderna sällan börsen. De går jättebra några år och sedan går de sämre. Hela tiden turas de aktiva fonderna om vilken som är bäst på en kort period som några år. På 20 år har de flesta lagts ned och de som är kvar har inte så fantastisk prestanda att visa upp.
Det är nästan aldrig samma fond som går bäst två jämförelseperioder på rad. Den fond som var bäst de senaste 3 åren kommer sannolikt inte vara den bästa de kommande 3 åren. Sett till amerikansk statistik är det ofta så att den bästa fonden under en period hör till de sämre rpesterande fonderna den kommande perioden.
Det är svårt med aktiva fonder. Tajmar man det rätt kan man få en mycket god avkastning under en begränsad period. Att tajma det där är dock inget man kan veta på förhand utan handlar om ren tur.
Mvh petrusko
Intressant, blir ju lätt så att en fond som gått bra lockar mycket kapital och då blir det svårt att köpa större positioner i mindre bolag. Därmed avtar möjligheten för duktiga förvaltare till överavkastning via stockpicking. Har du tips på något bra indexnära eller mostavardne vad gäller småbolag eller kanske snarare micro cap. Många tycker jag är dyra och lutar mer åt en sverigefond i sin sammansättning.
RaderaTjena Jonas,
RaderaPLUS fonder har två mycket fina indexfonder. En helt vanlig småbolagsindex som följer den internationellt vedertagna definitionen om bolag bortåt 80 miljarder kronor börsvärde. Det är också den definitionen som det finns tydlig historik som visar på att dessa bolag avkastar bättre än storbolagen.
Den andra de har är en med inriktning mot microbolag och innehåller som namnet låter bolag med en betydligt lägre gräns än 80 miljarder kronor börsvärde.
Dessa två är de billigaste sådana här indexfonderna och de gör sin grej mycket bra.
Fonderna heter PLUS Småbolag och PLUS Mikrobolag.
https://www.plusfonder.se/
Mvh petrusko
Tack för ditt svar och input.
RaderaFonden Avanza Zero, va tycker du om den och är den något att månadsspara i?
Om du skulle månadsspara i 5-10år i 1-2 fonder, va skulle du satsa på då?
Ser fram emot ditt svar!
Det finns ju sämre fonder än Avanza zero men det finns bättre val. Avanza Zero innehåller enbart storbolag och de presterar sämre än breda börsen på lång sikt. Just nu har många svårt att greppa det då vi precis gått igenom en period där stora bolag presterat bättre än småbolag.
RaderaPå längre sikt som 10-20 år är det mycket tydligt att småbolag avkastar mer än storbolag.
En bred svensk indexfond med en avgift om bortåt 0,3 procent är ett bättre val än gratisfonden Avanza Zero. Anledningen är att den breda fonden som även innehåller småbolag avkastar så pass mer att det väger upp avgiften och mer därtill. PLUS Fonder har en bra som heter PLUS alla bolag. SEB har en som heter SEB Sverige Indexnära. Bägge de där två följer i princip hela Stockholmsbörsen och de gör det till en total kostnad under 0,3 procent.
För ett helt vanligt långsiktigt spar är en av de där fonderna mitt top pick.
Man behöver inte krångla till det med globalfonder. Det är bara en fix ide som har fått stor spridning men mja det är inte nödvändigt. Den svenska börsen är den börs som presterat allra bäst inflationsjusterad avkastning i hela världen de senaste 100 åren. Våra svenska bolag exporterar till hela världen och man tar den vägen del av andra länders valutor och utveckling osv.
En tanke bakom att ha global exponering är att sprida risken. Vill man väldigt gärna göra det så är Länsförsäkringars globala indexfond suverän.
Varningens finger dock. Globalfonder ser ut som att de genererat fantastisk avkastning de senaste åren men en stor del av det kommer från valutaeffekt. Kronan är historiskt svag nu och när den stärks igen så kommer effekten slå omvänt mot globalfonderna.
Mvh petrusko
Hej!
SvaraRaderaTycker bankerna är som räntepapper, man får en hygglig ränta över tid. Värdeutvecklingen på 5 år kan vara vissen men se på 20+ år och det är i stigande trend. Sedan är det som i alla aktier, har du köpt på någon av topparna kan det ta tid att se något positivt men då får du trösta dig med räntan.
Precis som Snålgrisen skriver ovan, bankerna är oftast stabila och din YOC blir bättre och bättre över tid(tveksamt mätvärde).
Så tipset är att köpa när bankerna är billiga, vilket de generellt inte är just nu.
Tjena Peter,
RaderaTack för din kommentar. Jag spinner gärna vidare kring det resonemang där och börjar med att lyfta fram hur Peter Lynch resonerade. Han menade på att det finns många olika typer av bolag/verksamheter. Vissa växer snabbt, vissa går bra i cykler, vissa tickar sakta på. Han använde sig av dem alla regelbundet och menade att de växeldrog i portföljen.
Ja det där är ju inget unikt för Peter Lynch egentligen men tyckte det var kul att ta upp hur han skriver om det där i sina böcker. Stark läsrek på One Up on Wall Street och Beating the Street av Peter Lynch.
Hur som helst, min poäng är att storbank egentligen kan vara en rimlig komponent i en långsiktig portfölj. De gör vinster och spottar ur sig utdelningar i ur och skur (nästan i vart fall).
Jag har ju inte sålt dem ännu och har inget emot att ändra mig om jag kommer på bättre tankar. Köpte dem som sagt denna gången som ett kortsiktigt bet på högre ränteläget men för all del kan det vara rimlig komponent på lång sikt.
Mvh petrusko
Du kan ju behålla dina bankaktier över tid, men återinvestera direktavkastningen i andra aktieslag/fonder. På så vis minskar du exponeringen, men behåller exponeringen. Du har via fonder indirekt exponering mot banker.
SvaraRaderaJag tänker att Nordea har jag på Nordnet, som tar 15 % i utländsk källskatt istället för 35 % på Avanza, och det räknas av mot schablonskatten. De har ju lyckas att ha Finland som skattehemvist
Hur kan du missa de bästa banker som presterat bäst många år och väljer de sämsta. Svarte Petter? 😉
SvaraRadera