Fastpartner förtydligar regler för utdelning på D-aktien

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Förra året havererade kursen i Fastpartner D när bolaget föreslog en halverad utdelning samtidigt som de avsåg pynta en hyggligt stor utdelning på A-aktien. Det gick rakt emot hur investerare tolkat Fastpartners bolagsordning och det var inte i linje med hur övriga bolag gör.

Det naggade på förtroendet då det var sopigt gjort av dem men nu gör de en insats för att reparera det.

Idag skickade Fastpartner ut en kallelse till extra bolagsstämma med avsikt att ändra i bolagsordningen. De vill ändra och göra det klart och tydligt att utdelningen på D-aktien är kopplad till den totala utdelningen som pyntas på alla utestående A-aktier.

Så här skriver bolaget i ett pressmeddelande:

"Styrelsens förslag till bolagsordningsändring innebär att utdelningsrelationen mellan Fastpartners A-aktier och D-aktier uttrycks i plural istället för i singular för att förtydliga att den sammanlagda utdelningen på samtliga A-aktier ska ställas i relation till utdelningen på samtliga D-aktier vid bestämmande av utdelning per D-aktie. Enligt förslaget ska samtliga stamaktier av serie D ha rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på samtliga stamaktier av serie A, men fortsatt med maxbeloppet 5 kronor per aktie och år. Bolagsordningsändringen medför inte någon ändring i sak, utan genomförs som ett förtydligande i syfte att säkerställa att den oklarhet som funnits på marknaden undandröjs."

Jag tycker det här är bra att de röjer undan den där oklarheten en gång för alla. Efter den här ändringen behöver man inte vara orolig att de skall försöka sig på en liknande sopig grej som förra året. Bra agerat av bolaget nu.

Att det här görs nu stärker dessutom möjligheten att Fastpartner föreslår full utdelning på D-aktien nu till våren. Det finns totalt 182.900.000 stycken utestående A-aktier och det finns totalt 14.659.140 stycken utestående D-aktier. En utdelning om 5 kronor per D-aktie summerar till 73.295.700 kronor. För att få fram minsta möjliga utdelning de kan pynta på A-aktien och samtidigt ha full utdelning på D-aktien tar vi det där beloppet och delar med 5 och fördelar det sedan på antalet A-aktier. 

8 öre per A-aktie i utdelning behöver Fastpartner pynta för att kunna pynta 5 kronor per D-aktie. Totalt cirka 88 miljoner kronor. Förra året pyntade de 1 krona utdelning per A-aktie.

Jag äger Fastpartner D och har skopat in dem till låg kurs nyligen med spekulation om att de skall pynta full utdelning. Dagens meddelande stärker mitt case. I srkivande stund är kursen i Fastpartner D upp 2,3 procent och handlas till 57,3 kronor. Det innebär en direktavkastning om 8,7 procent. Nästa utdelning är i månadsskiftet januari/februari och den är redan beslutad vid föregående årsstämma. Med X-dag 30-januari är utdelningen på 1,25 kronor. Nästa batch om 4 stycken kvartalsutdelningar behöver beslutas om på vårens bolagsstämma. Att det hänger i luften har skapat oro hur det skall bli med utdelningen. Dagens pressmeddelande mildrar den där oron en del. Förslag till utdelning kommer i samband med bolagets bokslutsrapport den 8 februari.

Länk till Fastpartner D hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....