Preffar och D har stigit vissa har en andra växel kvar


Sedan slutet av oktober har räntekänsliga investeringar som preferens och D-aktier stigit rejält. Exempelvis kostar Sagax D just nu 28,5 kronor medan man i oktober kunde komma över den för 25 kronor. Uppgången är ett resultat av förändrad bild på räntebanan, att vi kommit till räntetoppen och har sänkningar framför oss.

Det är på bred front som preffar och D-aktier har stigit men där finns ett gäng som har en andra växel att kicka in. I Bolag där det råder osäkerhet kring ev utdelning på aktien. Corem Property preferens och Fastpartner D är ett par exempel där det inte är helt solklart att det kommer beslutas om utdelning på vårens stämma. Sådana här preffar och D-aktier har också stigit på sistone på det här med räntan jag nämner ovan. De har alltså en andra växel utöver det där med räntan och det är när osäkerheten kring utdelningen försvinner.

Besked om utdelningsförslag kommer i bolagens bokslutsrapporter och i samband med det kommer sådana här preffar och D-aktier ta ytterligare ett steg upp i kurs på ett besked om oförändrad utdelning. Blir det slopad eller sänkt utdelning kommer det däremot bli en rejäl nedgång. De handlas nu prissatta med en osäkerhet kring utdelningen. När den osäkerheten är borta så kommer det prisas in i aktien. Sen finns det även de med en tredje växel att kicka in och det är i de bolagen som har en rejält pressad finansiell situation pga det högre ränteläget nu. Ta Heimstaden som exempel, de har det rejält svettigt och när/om de löser sin finansiella situation osv står de inför en uppvärdering. 


12 kommentarer:

  1. Tjena,
    Är du insatt i Heimstadens preff?
    Är ju lite krångligt ägarförhållande…
    Vad tror du om deras utdelning?
    Det är väl så att om de beslutar om slopad utdelning för 2023 så är de väl skyldiga att betala ut senare + ränta förutsatt att inte bolaget går omkull?

    Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micke,
      Ja om utdelningen ställs in så buffras den och skall betalas senare med ränta. Det är dock ingen bra sits att vara i och mycket annat kan hända. Det kan bli utköp, samgående, tvångsinlösen. Då får man inget fantasibelopp utan snarare ett belopp i linje med rådande börskurs och den är ju kass på en preff med indragen utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Så vad tror du om Heimstaden, pyntar eller pyntar inte?

      Radera
  2. Men utdelningarna från preffar är väl ända hyfsat säkra kontra D ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Mja alltså, preffar är ett steg upp men de kan ställas in de också. Jämfört med D-aktier så kan ett bolag välja att pynta utdelning på en preff men ställa in utdelningen på övriga aktieslag. Så kan det inte bli med D-aktier utan de är beroende av att det pyntas utdelning på de andra stamaktierna.

      Preffar är inga säkra pengar eller garanterade pengar. Om utdelningen på en preff ställs in så buffras det beloppet och skall betalas senare med ränta. Så länge inte bolaget går omkull eller blir uppköpt eller någon annan finurlig lösning så kan man alltså tänkas få utdelningen senare.

      Man vill dock undvika den sitsen med en indragen utdelning i en preff och ha den osäkerheten när vad och hur skall hända...

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej!
    Hej Petrusko och tack för din fantastiska blogg som jag inspirerats av och lärt mig en hel del av.
    Jag sålde en hel del heimstaden nu runt 14.70 för några dagar sedan, lite surt med en sån förlust jag gjort, jag hade ett GAV på 22 kr ungefär, men man ska inte kolla i backspegeln så mycket utan egentligen bara ställa sig frågan ”skulle jag köpa dessa för dagens pris”. Om svaret är ett klart nej borde man nog sälja. Det är jättesvårt att ta själva beslutet, men när man väl har sålt är det inget man tänker så mycket på.
    Det är klart att heimstaden kan stiga starkt om en massa saker slår in, såsom snabba räntesänkningar, men det är lite för mycket lottesedel över det hela just nu.
    Mvh och god jul!
    Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mats,
      Tack för din kommentar och stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och resonemang.

      God jul.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Vad tror du om Sagax D och dess vidare utveckling?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Givet det vi vet eller snarare tror om räntan nu så finner jag inte Sagax D dyr. Blir alla räntesänkningar av så kan Sagax D tänkas stiga till än högre nivåer.

      Jag vill inte ta räntesänkningar för givet och jag vill inte prisa in för mycket "framtid" och tycker därför Sagax D är rimlig här en bit över 28 spänn.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag misstänker att flera fastighetsbolag kommer att ställa in utdelningen nästa år. Castellum meddelade för någon dag sedan att styrelsens förslag på aktiestämman blir ingen utdelning för år 2023. Castellum har ändå relativt sett ganska bra ekonomi, jämfört med flera andra fastighetsbolag. Riksbankens räntebana skall man ta med en stor portion salt. I februari 2022, i samband med räntemötet, presenterades en räntebana med 0 ränta fram till mitten av 2024 och därefter försiktig höjning. Jämfört med utfallet så var det inte ens i närheten.

    God Jul och ett Riktigt Gott Nytt År önskar dig och din familj en trogen läsare av bloggen

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Krusse,
      Tack för din kommentar. Det har varit en tuff tid för fastighetsbolagen och än är de inte ute i säkerhet. Det är en spännande tid framöver för fastighetssektorn och det kommer nog en del händelser som inställd utdelning, konsolidering osv.

      God jul Krusse

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Räntebanor justeras ned och fastighetsaffärer kan komma igång över en natt. Så utan att räntan faktiskt justeras ned så kan förväntasbilden vara den trigger som gör att stora affärer görs. Så genom ett trollslag kan riskerna avsevärt sjunka i Heimstaden och Corem. Över en natt.
    .

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning B - med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...