Cibus ordförande och storägare säljer stor del av sitt innehav

 


Patrick Gylling är styrelseordförande i fastighetsbolaget Cibus där han även är en av de största ägarna. Nu har han registrerat avyttring av aktier och han skalar av ett gött gäng. Innan dagens försäljning ägde han 540.000 stycken aktier i Cibus.

Till kurser strax under 140 kronor har han sålt bortåt 150.000 stycken aktier i en lång rad avslut. 

Som vanligt vet man inte varför han säljer och det kan betyda något och det kan betyda ingenting. Köp däremot kan man alltid dra slutsatsen att de görs för att tjäna pengar.

Skall man säga något om den här försäljningen så kan det ju vara att det är ett bra pris han fått för sina aktier i ett kort perspektiv. Det är ingen låg värdering 140 spänn för Cibus här och nu. Som styrelseordförande och storägare vill man dock se ett långsiktigt agerande ifrån Gylling. Alltså att han inte ser en kortsiktig trejd och passar på att ta hem cash. Man vill se ett långsiktigt ägande och en tro på att Cibus kommer vara värt mer i framtiden.

Varför Gylling sålt det kan man bara spekulera kring. Han har kvar lejonparten av sitt innehav dock. Runt 400.000 stycken aktier efter dagens försäljning och det kan man ju säga visar på hopp om framtiden hos Gylling.


12 kommentarer:

  1. Hur stor stek kan du tänka dig i jgpi? Är det hög- eller lågrisk enligt dig? Snackar vi 1-2% eller går upp till 5% bra utan att behöva oroa sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag är ganska försiktig av mig och lutar åt att hålla den här fonden mot min 7-procentsregel. Förmodligen är det mesigt utav mig men jag har ändå respekt för att det här är inte en vanlig bred aktiefond utan det är snarare en optionsstrategi man investerar i.

      Initalt siktar jag på att få upp innehavet till 5 procent av portföljen och kan tänka mig 7 procent på lite sikt. Jag lutar som sagt åt att inte vikta den tyngre än 7 procent för att begränsa mitt risktagande.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Kanske kommer det en Nyemission snart? Dom har ju ganska höga lån fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är inte otänkbart men med nuvarande läge ser det ut som att de kan klara sig utan nyemission. Sen tror jag att de kommer fortsätta pynta delar av förvärvsstrategin via nya aktier. Gör man det bra så växer vinst osv per aktie.

      Det är inte fritt från spänning i fastighetssektorn generellt nu och inför rapporter med besked om utdelningar och finansiering osv.

      Corem tex behöver sälja en hel del utöver de miljardförsäljningar de redan aviserat under året. Nu dunkade de ut en affär om 570 miljoner kronor idag och mer skall till för att finansiering osv skall vara i check. Det är nog ingen fara, de kommer lösa det men det är ju andra tider nu helt klart.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Och ännu tuffare är det för Heimstaden och K2A

    SvaraRadera
  4. Aktien finns ju med i DIs utdelningsportfölj, men i flera artiklar har jag läst att utdelningen är ohållbar på nuvarande nivå. En sänkning ligger i korten. Ägarlistan ser stabil ut. Tänker att det kan bli en kursdipp när man eventuellt sänker utdelningen. Säljer nu, och köper tillbaka, förhoppningsvis runt 100 kr i mars 2024.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      alltid intressant med avvikande syn på bolag, jag läser gärna de där artiklarna du refererar till om du bjussar på länk till dem.

      Jag tar det inte för omöjligt att de skulle sänka utdelningen men jag tror inte de gör det. Dels har de på rullande 12 månader genererat ett högre förvaltningsresultat än utdelningen och de har även en aktuell intjäningsförmåga som täcker utdelningen. Intjäningen kommer stiga i spåren av högre hyra samtidigt som finansiella kostnaderna ligger fast. Avgående VD uttalade sig i senaste rapporten att utdelningen är satt på en nivå som är hållbar och att de arbetar för att komma åter till utdelningshöjningar på sikt.

      Analytikers estimat är en oförändrad utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Lycka till anonym i mars 2024 står den i 160-170kr

      Radera
  5. https://www.di.se/nyheter/cirkus-cibus-star-aktieagarna-dyrt/

    Denna artikel belyser faran med Cibus. Belåningen är hög och utdelningen är osäker enligt min mening. Vi får se 2024, hur det blir, men skulle inte bli förvånad om utdelningen skärs ned kraftigt eller slopas. Kursen kommer ta stryk då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Artikeln är låst men jag läste den när de publicerade den för ett år sedan. En bra artikel och den belös Cibus och dess förutsättningar då.

      Det ser lite annorlunda ut nu men absolut inget solklart att de inte sänker utdelningen. De har dock täckning för utdelningen med det kassaflöde och förvaltningsresultat de genererar.

      Under året har de återköpt en del obligationer och de har inga förfall i närtid. Om ett år har de ett förfall om några hundra miljoner kronor vilket inte är någon big deal. Om 2 år har de förfall på obligationer kring 700 miljoner SEK och till dess har de god tid att hantera det där. Obligationsmarknaden har nog nyktrat till under den tiden dessutom.

      Näe inget solklart case med utdelningen. De har täckning för den och jag tror de håller den oförändrad men jag blir inte fullständigt förvånad om de kapar. Skulle de sänka den kommer aktiekursen rasa och de behöver hitta en helt ny identitet än utdelningsbolaget som de trummat på hittills. Ja de har självmant valt identiteten med fokus kring utdelningen. Den är viktig för Cibus och för dess ägare.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Sålde Cibus i somras och köpte mer utdelnings-ETF:er istället. För stor risk med belåningen för min del. Kanske köper in mig igen framöver om vi får låga räntor igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Ja men det var ju rimligt gjort. Det är så gött att slippa den specifika bolagsrisken. Man behöver mycket tur för att prestera bra med enskilda stockpicks och grejen är att det är inte så rackarns mycket att vinna på det vs att investera i indexfonder. Det är ett smart och bekymmerfritt val att investera i billiga fonder istället.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....