Välkommen till börsfesten - November!

 


Wohooo vilken börsuppgång vi bjuds på idag. I skrivande stund är börsen (OMXS30) upp 1,77 procent bara idag. Mja det kanske inte är så mycket att hurra över med tanke på hur börsen gått den senaste tiden. Massvis ned har det varit och då kanske man kan ta det lugnt med firandet över en enda dags uppgång.

Vi skall inte ta ut något i förväg men vi har anledning att vara hoppfulla. Börsårets 12 månader har väldigt olika historisk prestanda och vissa månader brukar vara svaga medan andra oftast är riktigt bra. November är en sådan månad då börsen allra oftast har gått bra.

Om detta har det redan skrivits många inlägg om och jag länkar till ett rimligt ifrån Avanzabloggen nedan. Det har några år på nacken men skit i det och titta på bilderna med den historiska avkastningen som spänner sig över 40 år. Länken till Avanzabloggen:  https://blogg.avanza.se/arets-basta-och-samsta-borsmanader/

Jag känner mig hoppfull om börsen nu de sista månaderna på 2023. Både november och december brukar vara bra börsmånader. På kort sikt som några månader kan det ju gå lite hur som helst och vi får hoppas på det bästa. På lång sikt som 10-20 år känner jag mig mycket komfortabel med att börsen kommer lämna en relativt god avkastning. Det har den gjort nästan alla existerande 10-årsperioder och alla 20-årsperioder.



3 kommentarer:

  1. Det är sådana här dagar som man missar om man tar ut pengarna från börsen och står vid sidlinjen. Min portfölj är upp 4,4% och det är ännu bara lunchtid. Börsen surade för bara några dagar sedan. Vem kunde förutse denna uppgång och tajma marknaden?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Tack för din kommentar. Precis som du säger; sådant här kan ingen tajma och den som försöker sig på det slutar som en förlorare. Det finns gott om data kring det där som visar att resultatet blir att man säljer efter det gått ned och att man köper efter att det gått upp.

      En annan sak som många tyvärr gör är att hoppa runt bland fonder. Man tittar på prestandan på kort sikt som tex 3 månader eller hittills i år och så byter man till det hetaste. Problemet med det beteendet är att man köper när det redan gått upp. Det som gått bäst under en period är oftast inte det som går bäst kommande period. Det finns data som visar på det omvända, att det som gått bäst en period snarare placerar sig bland de sämsta under kommande period.

      Det här är dessvärre något som många har svårt att ta in och förstå. Att vi inte uthålligt kan lyckas tajma börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Delvis sant, men för just fonder tycker jag att kurstrender och momentum håller i sig förhållandevis länge. Med mina PPM och ITP portföljer använder jag korta trender på upp till 3 månader för att välja fonder. Dessa trender håller ofta, men inte alltid i sig under betydligt längre perioder. Jag tycker det är vinnande koncept. Går igenom portföljerna månadsvis och byter till de som gått bäst. Funkar för mig. Enskilda aktier gör jag inte så med

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....