Sagax gör smart kapitalanskaffning igen

 Efter stängning idag skickade fastighetsbolaget Sagax ut ett pressmeddelande om att de ser över möjligheterna att göra en riktad emission om cirka 10 miljoner stamaktier av serie B. Det rör sig om cirka 2 miljarder kronor och det är en copy paste på en kapitalanskaffning de gjorde i somras. Ja; verkligen en copy paste de dunkade in 2 miljarder då också i en sådan här riktad nyemission.

Det är som vanligt ett accelererat book building-förfarande och sådana går snabbt. Imorgon lär vi ha besked att det här gick lika bra som senast.

Ja det här är en smart kapitalanskaffning. Räntan på nya obligationer är hög och räntan hos banken är ganska hög den med. När de nu dunkar in 2 friska fräscha miljarder i eget kapital kan de förvärva fler fastigheter som genererar cash och de kan nyttja modest belåning på dem och köpa än mer.

I pressmeddelandet skriver bolaget att de förväntar sig att den här nyemissionen kommer leda till högre förvaltningsresultat, kassaflöde och substansvärde per aktie. I ett sådant scenario är det klockrent att finansiera sig via nya aktier.

För mig som investerare i Sagax D är det positivt att det kommer in mer cash i bolaget på det här viset snarare än via obligationer/lån som försämrar nyckeltal och leder till ökade finansiella kostnader.

David Mindus i Sagax framstår som ett geni i fastighetssektorn. Jag har stor respekt och tro till honon.

I samband med sådana här riktade nyemissioner brukar en del småsparare bli ledsna i ögat och tycka att det är för uselt att inte de får erbjudandet. Det är olika regler och förfarande förknippat med en sådan här riktad nyemission jämfört med en bred emission till allmänheten. En riktad emission som denna kan man fräsa av på en eftermiddag och tjoff pengarna på kontot några dagar senare. När man riktar sig till allmänheten skall det tas fram dokumentation som skall kontrolleras och krånglas. Allmänheten skall ges lång betänketid kring erbjudandet. Ja det är krångligt och tidskrävande. 

Det är ett enkelt val och det är rätt val att göra en riktad emission och pang ha pengarna på kontot utan krångel.6 kommentarer:

 1. Jag saknar din podd. Kan vi få se en comeback?

  Vill passa på att fråga om Leveler? Spännande med lite utmanare för Avanza kan jag tycka

  SvaraRadera
 2. Geniet tycktes inte ha koll på risken. Duracell kaninen på SBB missade det oxå:-)
  MvH Lars

  SvaraRadera
 3. Vad tycker du om Cliens Småbolag som går att köpa för den totala avgiften 1.14%? den verkar också Resultatbaserad avgift, är det okej trots det låga totalpriset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Cliens Småbolag har gått bättre än index under en tid. Det är ju nice men ingen bra indikator på dess prestanda de kommande åren. Faktum är att statistik visar att det sällan är de fonder som gått bäst historisk period som även går bra kommande period. De tenderar oftare att höra till den sämre delen kommande period. Enligt data från SPIVA.

   Avgiften är en stor faktor till att aktiva fonder underpresterar mot index i långa loppet. 1,14 är väldigt högt jämfört med en billig indexfond som tex PLUS småbolagsfond.

   Nej jag tror inte att Cliens kommer slå index i långa loppet.

   En period var det Didner & Gerges småbolagsfond som slog index och var rackarns bra. Sedan blev den sämre. En annan period var det en helt annan småbolagsfond som slog index och sedan underpresterade den.

   Tyvärr blir följden att investerare köper när det redan har gått bra och är med på en desto sämre utveckling.

   Jag skulle hellre investera i PLUS småbolagsfond som är en billig indexfond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack.

   Har du tips på någon annan aktivt förvaltad småbolagsfond värd att kika på? Spiltan ser väldigt spännande ut men den har samma avgift som Cliens.

   Radera
 4. Tack för allt du lär oss och delar med dig av dina kunskaper. Äntligen fick jag svar på skillnaden mellan riktad emission och emission till allmänheten.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...