Nu äger jag Akelius D igen

 

Historiskt har jag tyckt att Akelius D är okej prisad under 1,65 euro. Det har förvisso varit i ett lägre ränteläge men om jag nu väger in att Akelius har blivit än finansiellt starkare mot tidigare tycker jag fortsatt att den är okej värderad under 1,65 euro.

En faktor jag inte gillar med Akelius D är att bolaget på sikt sannolikt inte vill ha kvar den här D-aktien. Jag förväntar mig dock att Akelius kommer sköta det snyggt med ett frivilligt inlösenerbjudande innan en tvångsinlösen. Ett sådant erbjudande lär hamna i linje med rådande aktiekurs. Det finns alltså ingen inlösenkurs likt det finns i preferensaktier och det finns ingen anledning att hoppas på någon budpremie eller dyl.

Just nu handlas Akelius D under 1,65 euro och det är en hög värdering relativt alla andra liknande aktier. Länge har den dock handlats än högre men det är en konstlad värdering. En mycket stor andel av alla köp i Akelius D har gjorts utav de stiftelser som redan är storägare i bolaget. Över tid har de dag ut och in köpt mer Akelius D vilket pressat upp kursen ända till 1,85 euro. När de där stiftelserna pausar sina köp faller aktiekursen ned igen. Det är vad som skett nu, Stiftelserna har inte funnits där i orderböckerna sedan september och kursen har backat från cirka 1,85 euro till nuvarande 1,632 euro.

Om stiftelserna kommer tillbaka med sina regelbundna köp kan kursen börja stiga. Kanske de aldrig kommer åter och då lär vi se ett scenario med fortsatt fallande kurs. Fortsatt fallande kurs till dess Akelius bestämmer sig för att ta bort den där D-aktien. Kanske kommer ett frivilligt inlösenerbjudande på 1,4 euro? 

Ja det här är alltså en kursrisk i Akelius D. Den är bara superhögt värderad om storägaren/stiftelserna fortsätter att köpa aktier regelbundet. Om de inte gör det är fallhöjden fortsatt påtaglig. Jag har vägt in den här faktorn och vågat köpa en liten stek strax under 1,64 euro. Fortsätter den falla och eller jag blir inlöst på tex 1,4 euro så är det inte kul men det är så pass lite pengar jag riskerat att det ändå är obetydligt.



14 kommentarer:

  1. Tjena.

    Väldigt intressant inlägg om valutarisken https://www.nordnet.se/blogg/darfor-gick-din-usa-fond-pa-minus-igar-trots-borsrallyt/

    Det är oerhört tragiskt att vissa forum rekommenderar folk att ha 70% av sina fonder i en globalfond.

    Jag har drygt 20% själv och känner mig väldigt nöjd.

    Vad tycker du om det här?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag har lyft valutarisken regelbundet i det där sammanhanget. Globalfonder har gått extra starkt i många år på grund av att dollarn stärkts. Det kommer slå åt motsatt riktning när dollarn går ned igen. För det kommer den göra, det har den historiskt alltid gjort. Valutan går upp och ned som ett gummiband.

      Jag brukar förespråka att som svensk ha en mycket stor del av portföljen investerad på Stockholmsbörsen. Våra svenska storbolag har försäljning över vida världen och man får exponering den vägen i olika länders valutor och ekonomiska utveckling.

      Stockholmsbörsen är den börs som gett bäst avkastning utav alla världens börser de senaste 100 åren inflationsjusterat. Vi har en fantastisk möjlighet att investera i vår egna valuta på vår fina Stockholmsbörs. Fritt från valutarisk.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tjena P, så en ny förstärkning i den lite defensivare pref/d-uppställningen. Funderat på Sdiptech pref som ett ytterligare alternativ?
    Intressanta tankar kring valutautveckling. Personligen spekulerar jag inte i valutor, tänker att det jämnar ut sig över tid. Men mtp att dollarn nu ligger ca 30% över sitt snitt (1SEK= 8,05) de senaste 25 åren kan man tänka att pendeln snart svänger, till globalfondernas nackdel vill säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Sdiptech pref handlas över sin inlösenkurs om 105 kronor och jag finner den ointressant. Går den under 100 kronor tar jag mig en titt på den.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag tror också att priset är en effekt av att sparare skrämts bort från andra fixed-return-investeringar. Om Mr Market får för sig att Akelius D har samma risk som snittet på börsen så kommer priset sjunka ner mot 1 euro vilket är ett långt fall.

    Jag tycker fortfarande att Akelius D är orimligt prissatt med tanke på ränteläget och valutarisken även om företaget är bra.

    (skrev om det ganska nyligen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Akelius har en obefintlig kreditrisk. Ja de har lite lån motsvarande en belåningsgrad kring 20 procent men de har cash på hand att lösa in det där. Ingen annan preff eller D-aktie har en liknande låg risk som denna.

      Att du anser att det skall prissättas till 1 euro, alltså 10 procent direktavkastning verkar däremot inte rimligt.

      Sagax D som har relativt låg risk men avsevärt högre risk än Akelius D den prissätts till 7,6 procent.

      1,65 euro är en hög värdering utav Akelius D medan jag anser 1,4 euro vore ett mycket attraktivt pris.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag nämnde 1 euro mest för att visa hur stort gapet är mellan Akelius och snittet på börsen. För några år sedan så var de flesta företag samlade på ungefär samma riskprocent så jag tror gapet kommet minska betydligt när allt stabiliserats och de svagaste rensats ut.

      Och även om du tror på Akelius finanser så finns det andra risker. Någon kan få för sig att det är lönsamt att skjuta upp utdelningar, eller stamaktieägarna kan få för sig att tömma bolaget på bekostnad av D-aktieägarna eller euro-kursen kan få sig en rejäl törn. Kanske Grekland eller Italiens ekonomier kraschar igen.

      Det gör att jag tycker det varit fel av Mr Market att betala så mycket för Akelius D. Att priset sjunker är bra, men jag tror riskerna fortfarande underskattas.

      Sedan kan naturligtvis priset även gå upp, t.ex. om statsräntorna sänks snabbt till 0% såsom skedde 2008, men då kommer antagligen andra papper öka ännu mera.

      Radera
    3. Hej igen Daniel,
      Tack för din kommentar och utläggning kring ditt resonemang om Akelius D. Det låter som att vi ändå är hyggligt i samklang. Akelius D har varit galet högt värderad och är idag fortsatt högt värderad bara inte lika galet som tidigare. =)

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Jahapp, här sitter man å väntar på att den ska upp i 1,85 igen, som den alltid verkar ha gjort, så man kan sälja den (ägt den i 3 år) så har de alltså slutat med ”återköpen” de var ju synd :(

      Radera
  4. Tack för tips hoppas det kommer någon EM etf eller fond ex Kina med utdelning framöver Mvh Anders 😊

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko,såg att du har Tingsvalvet preferens.har jag aldrig hört talas om..är det nån ny? hur bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Matte,
      Mnja Tingsvalvet är ett litet bolag med en fastighetsportfölj som inte är fantastisk. Det är en del bra kåkar så klart men det är där några padelhallar och det är lite vakanser. Den är en bit ut på riskskalan och jag håller en låg profil kring den här investeringen.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. tack för svaret Petrusko
    är ju väldigt bra utdelning på tingsvalet pref.
    det borde ju vara läge att börja köpa preffar igen.
    särskilt om räntan börja gå ner nästa år
    vilken är din favorit preferens aktie nu..lagom risk, bra utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Matte,
      Jag tycker att Volati preferens är ett attraktivt case nu. De genererar bra med cash som stöttar utdelningen på preffen. Kring 6,7 procent direktavkastning till vettig risk.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....