NP3 9 mån rapport

 


Idag har fastighetsbolaget NP3 lämnat rapport för de första 9 månaderna 2023. Jag äger preferensaktier i NP3 och har faktiskt ökat mitt innehav i omgångar de senaste månaderna. Bolaget ser ut att hantera obligationsförfall och stigande räntor på ett rimligt sätt. Dagens rapport stärkte min bild om det ytterligare.

Då jag äger preferensaktier har jag begränsad rätt till bolagets vinster och för mig är vissa parametrar skit samma eftersom jag ändå inte tar del av dem i form av preferensaktieägare. För mig är det ränteläget och kreditrisk i bolaget, förmågan att pynta preferensutdelning som är av intresse.

NP3 genererade på rullande 12 månader ett driftöverskott om 1312 miljoner kronor. Bolagets finansiella kostnader var 574 miljoner kronor och man har därmed en räntetäckningsgrad om 2,2 gånger. Nettoskulden i NP3 är nu cirka 11,6 miljarder kronor och lejonparten är banklån. 2 miljarder utav nettoskulden är obligationer och det ser ut som att de hanterar förfall osv hyggligt smärtfritt. NP3 har kunnat emittera nya obligationer och de har löst in och hanterat förfall till januari 2024. Det finns ett obligationsförfall i slutet av 2024 men det är inget som oroar mig. De sköter den där biten bra.

Det finns totalt 38 miljoner preferensaktier i NP3 varpå preffutdelningen kostar NP3 totalt 76 miljoner kronor årligen.

Idag backar NP3 preff på börsen men det har med det allmänna börsläget att göra. Nästan allting backar idag. I skrivande stund kostar NP3 preff 23,7 kronor och utdelningen på totalt 2 kronor innebär en direktavkastning om 8,4 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis om 0,5 kronor åt gången och nästa tillfälle är i månadsskiftet med X-dag den 30 oktober.



8 kommentarer:

  1. Jag hade np3 pref tidigare, men sålde allt tidigare. Tycker att ränteckningsgraden, som nu är 2,2 gånger och där den enligt bolaget lägst skall vara 2, är ett starkt varningstecken. Vakanser för det första, kan man befara ökar, vilket kommer belasta resultat. Om man ser på lån som går ut så är räntan under 2 procent, och nyupptagna snitt 8 procent. Bara att man höjt snittytan på lån från 4 till 5 procent, sänkte räntetäckningen farligt nära botten nivån 2 gånger. Kommer man klara detta? Jag tror det kommer att bli stopp för utdelning, som i Castellum, nyemission för att få ordning på bolaget. Kursen kommer att ta stryk då, om det inträffar.
    Samma i Cibus som finansierade sin höga utdelning med nyemission. Där kommer utdelningen också i varje fall sänkas kraftigt. Varför inte sälja nu, köpa tillbaka billigare. Parkera i bank, telekom så länge med 6-8 procent direktavkastning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Visst kanske NP3 slopar utdelningen på stamaktien och vips har de frigjort 300 miljoner kronor på ett ungefär (ca 60 miljoner aktier gånger 5 kr). Nu är det ju preffen jag skriver om och även den du syftar till i din kommentar. Jag ser inte att preff-utdelningen slopas i NP3 i närtid.
      Beträffande räntan för NP3 så pyntar de kring 8-9 procent på nya obligationer men banklånen är betydligt lägre än så.

      Det är olika perspektiv för ägare av stamaktier och preferensaktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tycker att detta känns som en relativt trygg preferensaktie jämfört med många andra just nu.

    SvaraRadera
  3. Vill tipsa om pioner pref i norge. Yieldar högt men tror det berorpå att det e den preffen som finns i norge.
    Förskolor till stor del bra resultat å balansräkning.
    Nok/ sek skrämmer mig inte heller. Volati och sdiptech e fina med

    SvaraRadera
  4. Har också en skvätt NP3. Sen finns det ju en hel hög preffar i USA att botanisera bland. Kan det inte vara lite läge att plocka in så smått nu? Tänker att USA ligger före i räntehöjningsracet och att räntan kanske vänder ner snabbare i USA. Valutarisk absolut, men samtidigt får man fin lite högre yield på många USA-preffar med rätt stadiga verksamheter. Sprider man inköpen hanterar man valutarisken till viss del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Jag har investerat i en del amerikanska preffar genom åren och kan tänka mig att göra det även framledes. Jag väntar dock till dess att valutan ser mindre ofördelaktig ut. En betydligt lägre dollarkurs skulle innebära en minskad risk för dålig avkastning pga valutan.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Liten sidostickare men tycker du K2A preffen so nu är nertryckt till runt 150kr är rimligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Tack för din kommentar. Nej jag tycker inte att K2A preffen är rimlig nu. K2A drunknar i lån, det ser uselt ut för dem. Ränteutgifter äter upp allt mer utav intäkterna för dem och nyckeltalen för bolaget är svaga.

      Vad som är rimligt är att undvika K2A preff och eventuellt investera i den i framtiden om de lyckas reda ut det här och det då ser bättre ut.

      Bättre att investera i något annat som ser sundare ut idag. Jag gillar tex Sagax D där nyckeltalen ser betydligt starkare ut.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....