Rapportdags i banksektorn

 


Nu är det rapporttider och våra storbanker står på tur den närmsta veckan. I USA har några storbanker redan rapporterat och det var rejält bra prestanda som ändå inte gav så stora avtryck i aktiekursen. Där har man sina utmaningar och oro för banksektorn. Här i Sverige har vi våra "issues" där bla stor fastighetsexponering är en som gör att utländska investerare är kyliga till svensk bank. Svenska investerare är inte värst oroliga över tex Handelsbankens exponering mot fastighetsbolag. De har gjort sitt jobb med riskvärdering och pantkrav.

Hur som helst. De tre svenska storbankerna rapporterar snart och först ut är Handelsbanken imorgon, Nästa vecka kommer SEB den 25 oktober och Swedbank den 26:e.

Förväntningarna är uppskruvade i spåren av den höga räntan. Det finns utrymme för bra leveranser och det är nog den bästa av tider för bankerna nu. Framöver kan nog marginalerna tajtas till för dem, en svagare konjunktur osv. Det högre ränteläget ser ut att vara kvar för en tid framöver vilket är mer utav ett normalläge för en bank. Minusräntor osv har varit en extremperiod som vi nog inte får se igen på överskådlig tid.

Jag äger de tre nämnda bankerna och jag tror att de kommer kunna prestera goda vinster relativt nuvarande börskurs de närmsta åren. De pyntar god utdelning alla tre men SEB sticker ut som även gör regelbundna återköp av den egna aktien. De andra två är överkapitaliserade och det kommer justeras på sikt. Swedbank kommer lätta på lädret när det står klart med deras legala åtaganden i USA. Handelsbanken är mycket konservativa och vill hålla mycket cash för att stå stadiga (vilket de alltid gör, även i finanskrisen) men de kommer till en punkt där de behöver släppa ifrån sig en del. Handelsbanken pyntade en extrautdelning i våras och förväntningarna är att de skall pynta åtminstone lika mycket nästa vår.

Nu har bankerna stigit ifrån väldigt låga nivåer. De är fortfarande relativt lågt värderade men jag tar inte för givet någon fantastisk avkastning härifrån. Jag tror de kan vara en rimlig investering här. Utdelningen allena är så pass hög att aktiekursen bara behöver hålla sig hyggligt stabil för att bli en okej totalavkastning. Stora vinster och utdelningar kan nog ändå få dem att stiga en del i kurs.


11 kommentarer:

  1. Tjena Petrusko!

    Nu är jag off topic, men chansar på att du fångar frågan. Vad tycker du om en fond som Finserve Global Security Fund I SEK R?

    Den har hög avgift, men snävar in sina innehav mot säkerhet och militär utrustning. Ligger ju i tiden menar jag när alla behöver rusta upp.

    Allt gott,

    Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tobias,
      Inriktningen mot försvar och säkerhet är nog rimlig. Vissa bolag har förvisso redan stigit men det lär pågå upprustning i många år framöver i spåren av det osäkra läget.

      Beträffande den specifika fonden så är den extremt dyr och det kan inte bli okej i längden. Inklusive kostnader för handel osv inom fonden så är kostnaden totalt 2,4 procent årligen och det bär ingen fond på sikt.

      Det är sannolikt bättre att skippa en sådan investering då man behöver ha otrolig tur att träffa det ultimata köpläget samt det ultimata säljläget för att göra en bra affär trots den höga avgiften.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar! Har du någon idé på ett alternativ som har liknande inriktning?

      Allt gott,

      Tobias

      Radera
  2. vad tror du om utdelningarna under i xact norden högutdelande och xact sverige? kommer de sänkas eller höjas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna,
      De kan nog bli höjningar där. Xact Sverige skall dela ut cirka 4 procent och sett till dagens kurs behöver utdelningen höjas för att landa där. Xact Norden Högutdelande delar ut de utdelningar den tar emot och generellt sett har utdelningar höjts i börsbolagen i år och väntas höjas även nästa år.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Min (inte Petrukos) gissning: Xact Sverige delar ut en procentandel av värdet och värdet har gått upp 5% på ett år så kanske blir utdelningen 5% högre. Xact Norden Högutdelande har jag inte koll på.

      Radera
  3. Förväntar du dig ingen kursökning ens i SHB? De handlas väl fortfarande till rabatt mot eget kapital och tjänar pengar som gräs? Fick väl någon utmärkelse förra veckan också vill jag minnas. Hoppas och tror på en bankspurt nu fram till våren.

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko. vilka fond tycker du är bäst nu?

    SvaraRadera
  5. Hej! Lite OT men fastighetsbolagen har ju kommit ner ordentligt i värdering sedan toppen och jag funderar på om det är läge att gå in i något eller kanske köpa en fastighetsfond att äga på sikt eller tror du kanske det är för tidigt? Vilket fastighetsbolag står stabilast och kan återuppta eller öka utdelningen på sikt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Vilka fastighetsbolag som repar sig först och bäst samt vilka som kan komma ha mer ihärdiga utmaningar är inte solklart att pricka rätt. Värderingarna är låga nu och sektorn som helhet tror jag kommer repa sig i långa loppet. Därmed tror jag att det är ett hyggligt läge nu att börja göra regelbundna köp i en bred fastighetsexponering där PLUS fastighetsfond är min favorit. Det är en billig indexfond som följer fastighetsindex.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....