Jag tackar inte ja i Johnson & Johnson erbjudande

 


Johnson & Johnson har nu ett utbyteserbjudande som jag skrivit om tidigare. Man får som aktieägare i JNJ möjlighet att byta bort sina aktier och istället erhålla aktier i Kenvue. Det där Kenvue är konsumentenheten i Johnson & Johnson som de särnoterat men fortfarande äger lejonparten av aktierna.

De där aktierna i Kenvue skall Johnson & Johnson göra sig av med till större del. I en första vända gör de nu det här utbyteserbjudandet. Där man kan byta sina aktier i JNJ mot aktier i Kenvue. Enkelt förklarat blir det som ett återköp av egna aktien (sett ur JNJs perspektiv). De blir av med aktier i Kenvue och erhåller aktier i det egna bolaget. Normalt vid vanliga återköp så använder bolaget pengar för att byta till sig sina aktier. Nu använder man aktier i ett dotterbolag för att byta till sig sina aktier. Aktier som kan makuleras och göra kvarvarande aktier i JNJ mer värda.

Jag har skrivit kort om utbyteserbjudandet. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2023/07/jnj-lanserar-utbyteserbjudande-i-split.html

Nyligen minskade jag i JNJ och skrev om det samt aktiens prestanda över tid. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2023/07/minskat-i-jnj.html

Johnson & Johnson är ett mäkta bra bolag med superstarka finanser. Jag har inget intresse i att byta bort det och istället äga en liten del av bolaget i form av konsumentdelen med plåster och barnschampo. 

Många investerare och trejders världen över kommer lockas av möjligheter att göra en kortsiktig vinst på ett eller annat sätt kring det här erbjudandet. Den simpla och uppenbara trejden är att man får 7 procent mer för pengarna om man byter och då ser möjligheten att acceptera bytet för att sälja och köpa åter. Bytet och de där 7 procenten mervärde är baserade på kurser ett visst datum. Om man accepterar bytet så tar det ett tag innan man faktiskt har Kenvue-aktierna på depån och kan sälja dem. När det sker, när aktierna faktiskt sitter på depån så är man inte ensam om denna händelse och affärsmöjlighet. Mängder med andra aktörer sitter där med de nyvunna Kenvue-aktierna och slänger sig på säljknappen för att vräka bort dem. När aktierna väl är sålda sitter de allihop och ivrigt köper aktier i Johnson & Johnson.

Det är inte solklart att man i slutändan har "vunnit" 7 procent om man försöker sig på att göra den här trejden ovan. Som svensk med aktierna hos Avanza kan man dessutom förvänta sig att ha aktierna i Kenvue på depån senare än alla andra och därmed vara absolut sist på den pucken. 

Apropå att göra pengar på sådana här dealar som den i JNJ nu så finns det en investerare som gjort stora pengar på det där genom åren och det är Joel Greenblatt. Han har skrivit bra om det i sin bok "You can be a stock market genius". Utöver den uppenbara trejden som jag skriver om ovan så finns det fler sätt att göra vinst på sådana här erbjudanden och det är främst de där andra alternativa sätten som inte alla tänker på som Greenblatt gjort storkovan på. Mer om det kan man läsa i boken.

Jag får många frågor kring det här utbyteserbjudandet i JNJ varpå jag skriver det här inlägget med mina tankar kring saken.



15 kommentarer:

  1. Tack Petrusko för pedagogisk förklaring!
    När byteserbjudandet dök upp på Avanza var det hit jag gick för att få hjälp att bestämma hur jag ska göra.

    Mvh, Kristofer

    SvaraRadera
  2. Tack för pedagogiskt inlägg Petrusko!
    Fråga: Ser du någon risk att denna manöver från JnJ kan leda till ändrad utdelningspolicy? Tänker då främst på ej höja utdelningen eller ännu värre sänka den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Nej det är inte min bild av saken. JNJ har dels en rejäl kassa men framförallt så genererar de mer än dubbelt med cash mot utdelningen. De kvarvarande delarna i JNJ är mycket större än den del de nu gör sig av med. De behöver inte sänka/justera pga den här manövern.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Skall tillägga att de ju har tagit in cash via en initial IPO utav Kenvue och att de får in deg i form av JNJ-aktier i utbytesförfarandet. Det är egentligen bara den sista slurken som de kommer att skifta ut till ägarna som blir att den lämnar bolaget utan att deg kommer in.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej!
    Tack för inlägget!
    Ser du någon risk för stoppade utdelningar alternativt sänkt utdelning från JnJ iom denna manöver?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Nej det är inte min bild av saken. JNJ har dels en rejäl kassa men framförallt så genererar de mer än dubbelt med cash mot utdelningen. De kvarvarande delarna i JNJ är mycket större än den del de nu gör sig av med. De behöver inte sänka/justera pga den här manövern.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kan inte annat än instämma, kommer förmodligen vara många som kommer försöka sig på att tjäna dom där 7% snabbt, men lär nog inte vara lika enkelt och självklart som man kan tycka vid första anblick.
    Jag kommer liksom du att tacka nej till detta erbjudande.

    https://vagen-mot-snobllen.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Tack, mycket bra info.

    SvaraRadera
  6. Tack Petrusko, kloka och insiktsfulla tankar som vanligt! Mvh Lubbe

    SvaraRadera
  7. Kan vara bra att påpeka också att JNJ kommer dela ut de Kenvue aktier som eventuellt blir över split-offen så man kanske ändå får några nya aktier i Kenvue om man tackar nej till erbjudandet.
    Jag kommer också med största sannolikhet att tacka nej till erbjudandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja precis så är det och det har jag skrivit om i det inlägg jag länkar till om själva erbjudandet.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Off topic - har du några tankar om BEPC nu när den trender neråt och rasat sista dagarna?
    Med vänlig hälsning,
    Daniel

    SvaraRadera
  9. Det låter som att det finns en möjlighet för den hugade att gå emot ovanstående: köpa in i säljflödet när alla "smarta" ska kränga sina nyvunna Kenvue, och avvakta tills kursen repat sig.

    7% kan en aktie gå över dagen om det är stora flöden ...

    SvaraRadera
  10. Hej Petrusko

    Tack för en mycket bra utbildning! Forumet ger ibland en härlig glans

    När det gäller JNJ hur ser du på asbest-problematiken. De förlorade ett pilot-fall nyligen. Nu försöker väl JNJ ”bli av” med frågan genom skapandet av Kenvue. (Huvudsakligen andra skäl till Kenvue). Min kännedom av skadeståndsadvokater i USA är att de mycket väl kan lyckas att få JNJ att kvarstå som ansvarig. Hur ser du på asbest-problematiken? Kanske bör en avstå från JNJ tills frågeställningen är löst?

    Med vänlig hälsning,

    Jens

    SvaraRadera
  11. Så länge man inte fuskar ser jag inte problemet.

    Studiemedel är inte bara till för de fattiga och studier är inte bara till för att öka arbetsförmågan. Vill en skogsarbetare som gått i Fire pension plugga 5 år filosofi för skojs skull och få studiemedel samtidigt efter de arbetat klart är det upp till dem. Ser inte varför de skulle ha mindre rätt till det än jag som plugga direkt efter studierna istället.

    Däremot är det självklart helt förkastligt t.ex. ta a-kassa och fuska med vilka jobb man sökt. Det är ju något helt annat.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....