JNJ lanserar utbyteserbjudande i Split-off av Kenvue

 


Det amerikanska hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson har sedan tidigare särnoterat konsumentdelen under namnet Kenvue (Ticker: KVUE). JNJ kvarstår som majoritetsägare i Kenvue men har i tidigt skede uttalat att de avser skeppa ut innehavet till ägarna i JNJ.

Nu har Johnson & Johnson meddelat ett utbyteserbjudande där ägare i bolaget kan byta in sina aktier mot aktier i Kenvue istället. Man kan byta in alla eller en del av aktierna till ett rabatterat erbjudande om cirka 7 procent. Enkelt förklarat så kan man byta aktier i JNJ för 100 dollar och erhålla aktier i Kenvue till ett värde om cirka 107 dollar.

Detta är alltså ingen vanlig "Spin-off" som många förväntat sig. Om inte alla aktier i Kenvue går åt i detta utbyteserbjudande avser JNJ att göra en traditionell spin-off med de kvarvarande aktierna som erbjöds i det här ursprungliga utbyteserbjudandet. Det är inte sannolikt att alla aktier går åt i utbyteserbjudandet varpå det sannolikt blir en spin-off av resten.

Utbyteserbjudandet triggar ingen skatt för amerikanska medborgare/investerare. Om inte våra mäklare krånglar till det bör inte någon skatt triggas för oss svenska ägare i KF/ISK heller men det skall vi inte ta för givet. Det har hanterats olika bra vid tidigare sådana här upplägg. Även den förmodade framtida Spin-offen av Kenvue kommer hanteras utan att den utlöser skatt i USA.

I mitten av augusti kommer JNJ besluta om vilka priser de två aktierna får i utbytesförfarandet och kort därefter genomförs det hela. När utbytesförfarandet är avklarat kommer de snabbt besluta om att dela ut de kvarvarande aktierna i en Spin-off. Mer info kommer finnas på en särskild webplats för ändamålet. Länk: http://www.JNJSeparation.com



3 kommentarer:

  1. Frågan då om svenska investerar också får detta erbjudandet. Lite sådär ibland när det gäller utländska aktier. Vet inte om jag tänker rätt här men om man får 7% rabatt om man byter ut sina jnj mot Kenvue borde man då inte kunna ta bytet, få 7% fler aktier och sen köpa tillbaka jnj över marknaden? Det låter för enkelt så jag antar att jag missar något här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tänker dig en gratislunch? 😁
      Priserna på de båda aktierna kommer jämnas till och arbitrage-möjligheter kommer som vanligt försvinna när vi närmar oss ”affär” skulle jag tro.

      Men det blir intressant och se hur detta kommer funka för oss med aktier i KF.
      Gillar inte riktigt förfarandet, onödigt krångligt.

      Radera
  2. Hej Petrusko,
    Tack för ditt gedigna arbete med bloggen, en stor källa till kunskap.

    Är det troligt att JNJ makulerar de aktier de får in i utbytesprogrammet? Annars borde vi aktieägare få mindre av den ursprungliga kakan så att säga.

    Hur avser du göra bytesprogrammet med JNJ?

    Mvh
    JP

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....