Handelsbankens fond mindre dålig än befarat

 


Sedan en tid investerar jag i en global fond ifrån Handelsbanken. Det är ingen helt vanlig globalfond utan det är en indexfond med inriktning mot utdelningsaktier. Sådana aktier har gått sämre än vanliga index de senaste åren och det drar ned prestandan på fonden. Över tid kommer det vara bättre och sämre perioder och i slutändan tror jag det är helt okej att äga sådana här värdeaktier. Fondens namn är Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria (I vissa system heter den Handelsbanken Global Högutdelande Criteria).

En negativ sak med fonden är dess avgift som klockar in på totalt 0,74 procent. Det är rackarns dyrt och jag har resonerat kring det i mitt inlägg om fonden. Läs det i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/handelsbanken-global-high-dividend-low.html

Det där med fondens kostnad är inte fullt så illa som det ser ut. Fondbolag kan vara mer eller mindre bra på att tracka sitt index och hålla nere avgifter. Förenklat kan man säga att en fond som följer sitt index perfekt skall gå exakt som index minus fondens avgift. Så där ser det sällan ut och många fonder går sämre och vissa går till och med bättre än sitt jämförelseindex. Det där sistnämnda är ofta förknippat med extremt låg fondavgift och intäkter från aktielån mm.

Anyhow: Den här dyra fonden ifrån Handelsbanken är inte fullt så dålig att man tar dess index minus 0,74 procent årlig avgift. Överst är fondens tillgängliga historik i jämförelse med dess index. På 3 års sikt har diffen mot indexet varit 0,42 procent per år. Det är som om fonden presterat exakt som index och att dess avgift vore 0,42 procent.

Det här gör inte fonden billig och det förändrar inte att avgiften faktiskt är 0,74 procent totalt. Det vore dock värre om fonden utöver den höga avgiften dessutom trackade indexet dåligt. Fonden är dyr men jag tycker ändå att det är nice att se diffen mot dess index är lägre än befarade 0,74 procent.

Siffrorna ovan är baserade på fondens månatliga slutkurs. I fondkursen är alla kostnader redan dragna. (Det verkar som att Handelsbanken i sina jämförelser har räknat om indexets utveckling till SEK. Jag har dubbelkollat bla en ren USA-fond från Handelsbanken och det ser så ut.)

Fonden finns i flera versioner varav den jag investerat i pyntar 4,5 procent årlig utdelning. Läs mer om den i länken högre upp i inlägget.


3 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg, jag läser alla dina inlägg och inspireras av dem.
    Hur ser du på indexfonder som går bättre än index? Rent teoretiskt borde det ju vara lika dåligt som en indexfond som underpresterar mot index (minus avgift). Kanske en filosofisk fråga, som investerare vill man ju gärna ha bra avkastning, men köper man en indexfond och får en fond som överpresteras mot index har man ju ingen indexfond längre. Som sagt, detta är väl mest en kuriosa, men rätt ska vara rätt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Indexfonder som går avsevärt bättre än det index fonden följer har jag inte sett men jag har sett sådana som går en aning bättre av anledning jag förklarar i inlägget ovan. Det är börshandlade fonder med mycket låg avgift och de har intäkter från bla aktielån. De följer sitt index utmärkt men är kostnadseffektiva och har extra intäkter.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag väntar otåligt på att Avanza ska svara på din önskan om att lägga upp fonden Handelsbanken USA Index Criteria så jag kan börja investera i den. 0,74% är jag inte beredd att betala.
    Stort tack för all info på bloggen över lag.

    / K

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....