Nu äger jag Latour igen

 


Över åren har jag länge varit aktieägare i investmentbolaget Latour men för ett tag sedan sålde jag stegvis hela mitt innehav. Värderingen blev precis idiothög och det var i mina ögon mycket sannolikt att det skulle rätta till sig med tiden. Alltså att värderingen skulle normaliseras. Historiskt har jag i huvudsak köpt Latour till en substansrabatt och haft som övre gräns en premie om 10 procent. Jag övervägde ett tag om jag skulle tillåta mig en lite högre värdering än så men bolagets prestanda kunde inte motivera mig att göra så. Jag har hållit mig till mina ursprungliga mått för Latour och avvaktat till nu.

Idag köpte jag Latour igen till cirka 201 kronor styck vilket ger en premievärdering mot substansen kring 8,5 procent (185 kronor substansvärde). Det är till en hög värdering jag köpt in mig i Latour men det är ändå inom gränsen för vad jag tror bolaget kan bära i långa loppet. Historiskt har Latour genererat mäktig avkastning men i närtid är det inte lika imponerande. Inte lika bra i närtid men ändå bra. Några utav innehaven i börsportföljen har en hög värdering och den onoterade delen är relativt högt värderad. De sätter ett värde på den onoterade delen som ligger i linje med liknande börsnoterade bolag och jag tycker värderingen är hög generellt sett. Några utav Latours innehav i börsportföljen har blivit riktiga bottennapp, tex Alimak och CTEK som de förlorat en hel del pengar på än så länge.

Den onoterade industridelen är ingen magisk trollerilåda där det plötsligt dyker upp fantastiska övervärden. Nej den onoterade industridelen är en fantastisk "grinder". Den nöter på år efter år och blir bättre och bättre. Omsättning och vinst stiger stadigt och de gör sin grej mäkta bra. Det är tumstockar, muttrar och träskor bla i den där industridelen.

Latour är inte billig nu men jag tror man kan räkna hem investeringen på lång sikt om man pyntar en premie på 8 procent eller lägre. Jag har ingen brådis att köpa mer utan väntar nu på att den skall bli mindre dyr. Det är inte ett drömscenario att tanka fullt precis i toppen av värderingsintervallet jag accepterar.



5 kommentarer:

  1. Magnus Johansson05 juli, 2023 18:45

    Hehe, roligt! Jag resonerade precis lika köpte för första gången in mig i Latour. Tog in en liten bevakningspost för att lättare hålla koll på nyheter/pris/värdering.

    Tycker Latour har spännande bolag med ett par megatrender i ryggen.

    SvaraRadera
  2. @Magnus Johansson vilka är dessa megatrender?? Lundbergs kan handlas med 10% rabatt. Kinnevik med en rabatt på 25%! Hade varit kul att få ett svar:-)
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte på Assa och Securitas när det kommer till säkerhet och återvinning i Tomra. Men sedan är det ju mycket annat också i Latours portfölj och bolagen måste ju skötas oavsett trend i ryggen.

      Radera
  3. Hej petrusko,funderar på att köpa latour här ochså.
    blir nog bra i längden
    vad tycker du om Corem Pref? varför har den rusat uppåt?
    tänkte köpt när den var under 150..nu över 180 på kort tid
    mycket bra utdelning där ju ,fortfarande
    är Corem högt eller lågt belånade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Matte,
      Corem har fortfarande ingen guldsits efter senaste tidens avyttringar av tillgångar. PReffen pressades ned till under 150 spänn på utmaningar för Corem att finansiera sin verksamhet. Nu har aktien stigit en del för att de har frigjort kapital och minskat utmaningar i närtid. Det är fortfarande en sektor och ett bolag i kris. Nuvarande värdering av preffen är även den en sorts krisvärdering. Man skall alltså inte se den som billig utan som hög risk.

      Corem har en usel räntetäckningsgrad vilket betyder att de drar in väldigt lite cash. Cash som med liten marginal täcker de utgifter de har för räntor på sina lån. Härifrån kommer räntan bli än högre för fastighetsbolagen som fortfarande har en del gamla lån/obligationer till gamla fördelaktiga villkor.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....