Idag har jag flippat Investor igen

 

Investmentbolaget Investor har en A och en B-aktie noterad på Stockholmsbörsen. De ger samma utdelning och lika rätt till vinster i bolaget. Skillnaden mellan dem är att A-aktierna är mer röststarka och att det finns olika antal av de två aktieslagen. Röstvärdet i A-aktien är egentligen skit samma eftersom Wallenbergstiftelserna har kontroll över bolaget. Således är det ingen som köper de röststarka aktierna i maktambition.

Det olika antalet aktier gör att handeln flyter lite olika i dem. Det finns betydligt fler B-aktier och det är den mest handlade av de två. A-aktien kan röra sig lite mer "klossigt" kursmässigt och när det är stora rörelser på börsen kan det te sig olika i de två aktieslagen. Olika aktieindex världen över har inkluderat Investor B och något index har till och från inkluderat A-aktien. Det skapar kursrörelse i A-aktien som det inte finns så många till antalet utav medan det rullar lite smidigare i B-aktien.

Ovan har jag kort skrivit om några faktorer som får Investor A och Investor B att röra sig olika. Över tid har de turats om vilket aktieslag som kostat mer. Det är helt flöden på börsen som styr det där. Inte att någon räknenisse till och från tycker att en A-aktie är mer värd än en B-aktie.

Jag brukar passa på att nyttja de här tillfällena och byta till det aktieslag som är billigare. Bytet brukar jag göra när jag har några kronor på min sida. Idag sålde jag Investor B till cirka 215 kronor och köpte Investor A för cirka 213 kronor.

När man gör en sådan här affär måste man ta höjd för courtaget. Det blir ett courtage när man säljer och ett när man köper. Jag burkar byta till fast courtage och pyntar totalt 200 kronor i runda slängar för en sådan här flip.

Med lite flyt kan jag snart byta tillbaka till Investor B och utan flyt kan det dröja flera månader eller år innan det blir läge igen.

Jag har hört folk gnälla över att deras GAV blir "förstört" när man gör en sådan här flip men det är ren nonsens. GAV står för Genomsnittligt AnskaffningsVärde och vissa menar på att det känns så gött i magen att se där hos sin mäklare att man har ett lågt GAV och ligger på plus. Vad man betalat för en aktie påverkar inte potentialen.

Anyhow, antingen gör man flippen och köper lite fler aktier för mellanskillnaden eller så har man den slanten till övers. Det gör man efter tycke och smak. Att köpa fler aktier för samma peng faller mig i smaken och det är så jag gjort de flesta gångerna jag gjort flippen. Fler aktier som ger mer utdelning.



20 kommentarer:

  1. Gjorde samma sak. No brainer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr i tiden flippade jag även Handelsbanken A och B men den har haft en stor diff väldigt länge nu så den är nog avlägsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tack för påminnelsen. Glömmer oftast bort det här eftersom det "alltid" är b-aktien som är billigare. Ska se om det inte kan löna sig för mig också i morgon att byta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag håller tummarna att det blir bra läge imorgon för dig då.

      Ha det gött

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Den snabbast tjänade femhundringen i mitt liv :) Nu gäller det bara att hålla lite koll på när man ska byta tillbaka igen.

      Radera
  3. Har du kvar 1stk av A eller B i depån för att hålla koll på när det lämpar sig att byta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Den här affären är något jag bevakar regelbundet och det gör jag genom att ha både A och B-aktien på en kort lista aktier jag följer på min standardskärm hos mäklaren.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej petrusko. Fint tips där som fler borde ta del av. Äger inte Investor men skulle gjort ett byte precis som dig om jag haft möjligheten.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Slimis,
      Har för mig vi pratat flip i Handelsbanken förr i tiden. Där har du flippat va?

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det stämmer bra. Det var på den gamla goda tiden :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Tack! Hade 3000 B som nu blivit några fler A :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Trevligt där. När man är uppe i de där antalen och kan använda fast courtage så blir det snabbt en bra deal att flippa.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Flippade 450 st men det blev bara 1,20 i diff. Kunde haft bättre timing där men lika bra att passa på så fort tillfället bjuds.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja man får bevaka det där och över tid blir det ett antal flippar. Somliga riktigt bra och vissa mindre så.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Jag flippade också med diff 1,50 kronor. Jag har ganska många aktier, så det blev en rejäl näve "gratis" Investor. Trevligt! Men sen lyckades jag glömma bort att jag bytt courtageklass och köpte en småpost till alldeles för högt courtage i stället....Nåja, det goda övervann det onda i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Louise,
      Tack för din kommentar. Det kan lätt bli att man missar det där med courtaget ja. Vid något tillfälle tabbade jag mig och fick inte avslut direkt och medan jag segade steg börsen och Investor snabbt varpå min flip inte blev lönsam. Nu skrev jag Investor men det kan ha varit en flip i Handelsbanken. Hur som helst, det var surt.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Viktigt komma ihåg att mycket i Investors portfölj 💼 är skräp. Elux och Ericsson kanske inte finns kvar om 5 år. EQT med Conny J och den lille blonderade norrmannen har brutit så många lagar och regler nu att inte ens Wall Enberg kunde stoppa FI från att inleda en undersökning. Investors största bedrift är att lura svenne-banan 🍌 fortsätta köpa aktierna oavsett. Men det är klart, 82 % av svenskarna röstar 🗳️ för mer invandring 🧕🏿👲🏿 💣 🔫 🔪 och tror att jorden går under om 7 år pga sämre väder. ☔️

    SvaraRadera
  9. Om man tittar på 1-årsutvecklingen på A vs. B aktien så är det stor skillnad i utveckligen (B mycket bättre utveckling). Är det ingen risk att ”gå miste” om B aktiens utveckling om man nu fastnar i A aktien i det korta perspektivet? Eller tänker jag fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Orvar,
      Du tänker fel. Över tid utvecklas de två aktieslagen ungefär lika. De pendlar fram och åter med att handlas några kronor högre än det andra aktieslaget. Vilken av de två aktieslagen man äger i långa perspektivet är skit samma men kan man pendla fram och åter mellan dem och på så vis frigöra kapital eller komma över fler andelar i bolaget så är det rena gratispengar.

      På kort sikt skall man inte vara på börsen, då är det sparkonto som gäller. Under 5 år är kort sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej, jag har också "flippat" mina Investor B till A varianten. Har du nån uppfattning eller tips på sida som visar hur mycket dyrare Investor A brukar handlas jämfört med B. Tänker på när det är dags att "flippa" tillbaka. Har för mig att B varianten brukar handlas 2-3 kr dyrare än A?

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....