Industrivärden 6 månaders rapport 2023

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Förra veckan lämnade investmentbolaget Industrivärden rapport för de första 6 månaderna 2023. Resultatmässigt är det inte mycket att orda om då hela bolagets portfölj är börsnoterad och resultatet är utfallet av portföljens utveckling. Resultatet är således vida känt sedan innan då man enkelt kan följa det via börskursen i de olika innehavsbolagen (Volvo, Sandvik mfl) eller substansvärdets utveckling via sajten ibindex.se

Något intressant kan man ju hitta och skriva om ändå i en sådan här rapport och nedan kommer min take. Japp jag har kikat på utsikter för nästa års utdelning. Eller snarare hur underlaget för den ser ut.

Hittills i år har Industrivärden tagit emot 6,3 miljarder kronor i utdelning från portföljbolagen. Det är cirka 17 procent mer än föregående år (5,37 mdr) och det är hyggligt jämförbart med tanke på att Volvos bonusutdelning pyntades under samma period förra året. Utöver höjda utdelningar i portföljbolagen så köper också Industrivärden fler aktier regelbundet. De använder en stor del av de utdelningar de tar emot till att stadigt köpa fler aktier i portföljbolagen. Fler aktier som pyntar utdelning år efter år. Det är också en faktor som bidrar till att de kan höja utdelningen nästa år. Under de första 6 månaderna 2023 har Industrivärden köpt aktier i Sandvik för 400 miljoner kronor, Handelsbanken 300 miljoner kronor, SCA 200 miljoner kronor och Volvo 200 miljoner kronor.

Industrivärdens utdelningspolicy är i runda slängar att de skall vara kassaflödespositiva vilket innebär att de inte delar ut alla pengar de får in utan snarare bygger kassa för att kunna investera och bygga en än större portfölj över tid. Det i sig självt säger inte så mycket om vad man skall förvänta sig nästa år men om man ser till utdelningshistorik och de utdelningar de tar emot (som jag gick igenom ovan) kan man ana hur det kan komma att bli.

I flera år har Industrivärden höjt sin utdelning med ett lika stort belopp varje år. 25 öre per år var det ett tag medan de senaste åren har de höjt med 50 öre per år. Sett till det utdelningsunderlag de har inför nästa år är det goda möjligheter att de gör som vanligt och höjer utdelningen med 50 öre. Nu i vår pyntade de 7,25 kronor vilket skulle betyda en utdelning om 7,75 kronor nästa vår i sådana fall. Det vore en utdelningstillväxt om 6,9 procent och på nuvarande aktiekurs om 290 kronor är det en direktavkastning om 2,7 procent.

Jag äger Industrivärden som jag tycker är en utmärkt komponent i en långsiktig portfölj ihop med ytterligare något eller några stora stadiga investmentbolag.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

  1. I år köper jag nästan bara Investor! Nästa år funderar jag på att göra lika med Industrivärlden! Känns tryggt i pensionssparandet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Det låter rimligt. Ditt framtida jag är nog nöjd med det.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej P
    Dags för ett fördelningsdiagram på dina nuvarande innehav!

    Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Tack för din kommentar. Jag har det inte i plan närmsta tiden men jag skall kolla på det.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Själv tycker jag rakt av att ett köp i Industrivärden till dagens kurs är inget jag skulle rekommendera. Rabatten är för låg. Investor är ett bättre köp. Vill man åt bolaget är Lundbergs ett bra köp till dagens kurs.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag instämmer angående värderingen i Industrivärden. Den är inte på tok för dyr men den har en högre värdering nu än vad man brukar kunna köpa den till. Just multipelexpansion är anledningen också till att aktien presterat bättre än börsindex den närmsta tiden. Den har gått ifrån 12-15 procent substansrabatt ner till 5-7 procent. En klart högre värdering men det brukar gå lite upp och ned det där och jag tror inte man behöver vänta allt för länge innan man får möjlighet att köpa den till 10-15 procent rabatt. Jag avvaktar köp till nuvarande värdering och väljer hellre Investor och Lundbergs som handlas till rimligare värdering.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kanske lite försent att komma med en kommentar till inlägget såhär 2 dagar efteråt men vill ändå skriva den. Jag äger Alleima, SHB, Skanska, Volvo och försöker med trading i SCA. Industrivärdens rabatt minskar men jag är beredd att gå in när det kommer läge. Investor är just nu enda investmentbolaget jag äger. Inget ont om herr Lundberg men vill inte äga fastigheterna och har inte koll på Indutrade. Min förtjusning till Holmen är inte lika stor som till SCA. Därmed passar jag i alla fall just nu.

    SvaraRadera
  5. Mikael,
    Jag förstår att du inte vill äga fastigheter. Magkänslan säger ifrån. Det finns knappast något så intressant idag som när marknaden är helt utbombad. Man kan börja försiktigt. Fastighetsaktier erbjuder verkligen något intressant och spännande. Man kan börja försiktigt. Lundbergs vid dagens kursnivåer är intressant.Prisvärt och med potential.
    MvH Lars

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....