Bra vana och ditt första jobb

 


Nu är det sommar igen och många unga är igång och jobbar för första gången. Kanske på ett sommarjobb eller ett första jobb efter studierna. Oavsett vilken sits man befinner sig i finns det en väldigt bra rutin jag tänkte pitcha här.

Betala dig själv först. När lönen dimper in på kontot finns det saker man måste betala och sannolikt flera saker man gärna lägger pengar på. Jag vill pitcha för att redan innan det där sätta av pengar till dig själv. Den rikaste mannen i Babylon* satte av 10 procent till sig själv innan han pyntade räkningar och spenderade på "nice to have" saker.
 Det är en rackarns bra rutin det där och gör man det långsiktigt bygger det upp till något stort. Man lär sig också att leva på de pengarna som finns kvar efter att man betalat sig själv.

Lönen på sitt första kneg är förmodligen inga enorma summor men oavsett hur stor eller liten så köttar man på med sina 10 procent. Får man tex 12 papp efter skatt så har man 10.800 kronor att spendera på hyra, mobilräkning, fika på stan osv. Man tänker inte i termer av 12 papp (lönen man tjänar) utan man förhåller sig till cashen som finns efter man betalat sig själv 10 procent.

Ditt första jobb eller inte vill jag uppmana till den här sunda vanan. Det är inget att vänta på. Igår var det bästa tillfället att börja och näst bäst är idag. Känner du någon ung som står i den här sitsen med sitt första jobb så pitcha gärna denna idé. Att betala sig själv först.

Självklart kan man välja att betala sig själv mer än 10 procent. Det viktiga är att ha ett uthålligt upplägg som man kan göra månad efter månad. Själv har jag alltid kört en del som jag betalar mig själv först och sedan har jag lagt in mer på sparet om det funnit slantar till det efter räkningar och nice to haves.

På lång sikt är börsen det bästa "sparet". Gemene man kan enkelt spara på börsen via indexfonder. Det kräver minimalt med tid och kunskap. En billig svensk indexfond är ett utmärkt val och de som vill ha något mer brukar lägga till en global indexfond. Det där "betala sig själv först" är klart rimligt att lägga i ett långsiktigt spar på börsen.

*Den rikaste mannen i Babylon är en historia i form av en bok om en man som lär sig den goda vanan att betala sig själv först.


5 kommentarer:

  1. Som förälder så implementerade jag att om du sparar 15% så toppar jag upp med 5% till, dvs du får 20% (utöver ränta på ränta) för det facila priset av 15%. Fungerar mycket väl

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra tankesätt, men hade nog tweakat det en aning med att alltid betala räkningarna först.

    Önskar att jag hade lärt mig och förstått vikten av att spara och ränta på ränta effekten långt tidigare än vad som skedde. Då växte jag även upp med tidningen "spara och slösa".

    /Johannes

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg. Gamla sanningar förtjänar att upprepas. The tried and true är alltid lika aktuellt. Själv har jag adderat till mina innehav i Lundbergs och KO. Lundbergs handlas nu till plus 10% rabatt. KO jobbar på som vanligt. Utdelningen måste sägas vara säker. Fast här kommer inget dramatiskt att hända. KO har gett 7,8% per år de sista 10 åren. En dubblering av insatt kapital med andra ord. 3 % i direktavkastning. Utdelning fyra gånger per år. Urtråkigt! Visst.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars,
      Förlåt en okunnig men vad avses med KO?

      Mvh Jan

      Radera
    2. Coca-Cola.
      //Jojje

      Radera

Utdelning maj JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Här är info om senaste utdelningen i den börshandlade fonden JGPI JPMorgan Global Equi...