Rejäl avkastning med Spiltan aktiefond Investmentbolag

 


Spiltan aktiefond investmentbolag är en favorit hos många. Jag sparar i den åt mina barn och jag har till och från använt den i min huvudportfölj. Sedan en tid tillbaka siktar jag på att åter använda mig av fonden i portföljen. Det som kändes som några månader var visst nästan 1 år. Ja för nästan 1 år sedan skrev jag att jag siktar på att ta in fonden igen.

Idag tittade jag till fonden och blev imponerad dels av att jag tjänat så mycket på den tidigare när jag ägt den samt av fondens historiska prestanda. De svenska investmentbolagen har som grupp presterat mäktig avkastning som överstiger börsindex. Det finns potential att de gör så även i framtiden. Risken på nedsidan torde främst vara att avkastningen kan tänkas bli en aning sämre än börsindex. Man kör inte fullständigt i diket med den där fonden.

En investering i Spiltan aktiefond investmentbolag består till cirka hälften av Investor och Industrivärden. Sedan väger Kinnevik och Lundbergs 7 procent vardera. Övriga investmentbolag är en liten plutt bara i portföljen. Det rimmar väldigt bra med min syn på investmentbolagen. Investor är fantastiskt på flera sätt och väger allra tyngst. Pytteinnehaven i fonden bryr jag mig inte värst om.

Investmentbolaget Latour väger kring 2 procent i fonden. Jag gillar det bolaget och sedan jag sålde det på skyhög värdering för några år sedan har jag väntat på att eventuellt köpa in mig igen. Det är fortfarande dyrt nu med en premie strax under 20 procent men det närmar sig att vara "inte orimligt dyrt". Den lilla exponeringen man får via Spiltanfonden kan vara ett sätt att börja köpa in mig medan värderingen fortfarande är i överkant.

Som det ser ut idag vill jag öka i de tre stora investmentbolagen jag äger; Investor Industrivärden och Lundbergs. Jag är sugen på dyra Latour. Ja jag tittar åter på att investera i Spiltan aktiefond Investmentbolag och få mer exponering i investmentbolag den vägen. Jag brukar bara investera i sådant som pyntar utdelning och i den här fonden från Spiltan löser jag det i sådana fall genom att själv sälja av en liten del årligen.



9 kommentarer:

  1. OT (sorry Petrusko du får radera om inlägget inte passar här)

    Har ett problem med sen utdelning på ett norskt bolag hos Avanza. Jag äger bolaget även på NordNet och där har utdelningen kommit in exemplariskt. På Avanza har den ännu inte kommit, många dagar senare. Det här verkar vara ett mönster, är det fler som noterat samma skillnad mellan NordNet och Avanza? /Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Avanza har vid flera tillfällen varit segare än Nordnet. Själv var jag med om för flera år sedan att utdelningen ifrån JNJ inte kom på 2 veckor och när jag påpekade det då bippetibapp hittade de den i en vrå.

      Kanske andra läsare med erfarenhet av det där kan kommentera här i så fall.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej,

      Hade problem med en större order som skulle kostat 99 men blev 349kr Avanza påstår att dom ska betala tillbaka mellanskillnaden men hade jag inte tittat på notan hade jag inte sett det..

      Lite för många konstiga krusiduller med att folk slutar utdelning som inte kommer i tid, tar högre courtage än angivet.

      Inte snyggt.

      Där av har jag valt att lämna.

      Mvh

      Radera
    3. Tack båda, jag har fått som svar från Avanza att det "eventuellt" tar så lång tid extra för Avanza jämfört med NordNet då Avanza inte har representation i Norge. Tycket det är väldigt lång tid för en överföring från Norge. NordNet hade det inbokat PÅ utdelningsdagen 16/6 (det står tom bokat som 15/6 men vet inte om pengarna var disponibla då). Precis nu ser jag att Avanza bokat samma bolags utdelning som 19/6. Men de var ju inte tillgängliga förrän nu 20/6. Så MINST 4 dagar extra dagar - det känns inte OK! Mvh / Kalle

      Radera
  2. Ja denna fond har verkligen varit en kassako. För övrigt, har du någon koll på Aktiespararna DA B? Enligt Cicero skulle utdelningen kommit idag (utbetalningsdatum 19/6 , men inget syns hos Avanza. Kanske kommer senare idag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Cicero har aviserat utbetalningsdatum idag. Du får beakta att det här är en vanlig fond och inte ett börshandlat värdepapper. Ett börshandlat värdepapper hade du sett utdelningen direkt på morgonen sannolikt.

      Cicero skickar ut betalningen idag och när den syns på våra konton återstår att se. Om det tar några dagar eller om det dyker in kring lunchtid då transaktioner i fonden brukar dyka upp (köp och sälj).

      Mvh petrusko

      Radera
  3. 28% investor, så den står och faller lite med att investor går bra. Jag har den i min fondportfölj men den utgör bara 15% av min total pga just att den är så hårt investerad i investor.

    SvaraRadera
  4. Kan det vara bra att äga innehaven direkt, det som väger mer än 2% i alla fall? Slipper ju 0.23% avgift och får utdelningar...

    SvaraRadera
  5. jag sparar varje mån i spiltan fonden investmentbolag..har ju gått bra..och låg avgift på den
    har spiltan småbolag och Småland i Avanza..högre avgift på dem fonder...men Avanza har gratis avgift upp till 50tusen ,mycket bra av dem
    sånt skulle aldrig storbankerna ha..tog lång tid innan jag skaffade Avanza..men mycket nöjd med dem
    tack för tipset Petrusko

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....