Introduktion till Spiltan Aktiefond Investmentbolag

 

Jag siktar på att åter använda mig av Spiltans fond i min huvudportfölj och snubblade över den här videon. Den är drygt 2 minuter lång och informerar om fonden och varför den kan vara bra.

Ja, checka in videon.

Anyhow, fokus på mig nu då. Historiskt har jag använt mig av den här fonden för bred exponering i svenska investmentbolag. Jag äger redan de två största innehaven i fonden direkt men kan ändå se en tjusning och syfte för fonden i min portfölj. Investmentbolag ligger mig varmt om hjärtat och jag har investerat i dem sedan 90-talet. För stunden äger jag som sagt Investor och Industrivärden i min portfölj men jag har ägt en rad andra som tex Latour, Öresund, Ratos, Bure.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag ger mig mer exponering i investmentbolag utan att jag behöver fundera så mycket på saken. Jag kan enkelt dutta in pengar i fonden och luta mig tillbaka. Investmentbolag är inte så krångligt att direktäga men den här fonden gör det ytterligare enklare och den lilla fondavgiften om totalt 0,25 procent tycker jag inte är hela världen.

Jag brukar hålla mig till investeringar som pyntar utdelning men när jag äger en fond som denna löser jag det genom att själv sälja av en del för att motsvara utdelning.

De svenska investmentbolagen som grupp har presterat en högre avkastning än breda börsindex och de har potential att göra det även i framtiden.

Ännu har jag inte tagit in den här i portföljen men jag är i startblocket.

15 kommentarer:

 1. Har du någon bra länk där man får se hela innehavet? På Avanza ser man bara de tio största och jag antar det är mer innehav än dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på länken under redovisningen av de tio största som säger "Visa 22 största innehaven" så blir du upplyst.

   Radera
  2. Top tio innehaven är ju i princip hela fonden dock, gillar inte alls hur procenten fördelats på innehaven i denna fond. Man kan med största sannolikhet köpa Investor och Industrivärden 70/30, få likvärdig avkastning (om inte bättre) samt slippa avgiften.

   Radera
  3. Håller med, perfekt för den som vill exponera sig mot investmentbolag och bara vill ha fonder. Men jag direktäger hellre de stora innehaven.

   Radera
 2. Hur tänker du kring spiltan som investering. Baserat på senaste årens historik så är det många so månadssparar i deras produkter och ökande volym bör generera växande vinster. Utöver det har de en portfölj som kompletterar övriga investmentbolag.

  Finns det något regulatoriskt som gör att spiltan investmentbolagsfond inte får äga aktier i spiltan AB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   INvestmentbolaget Spiltan är onoterat och handlas på någon kalleanka-börs. Det är ett hinder för fonder och jag tror inte bolaget ingår i någon fond öht av den anledningen.

   Fondbolaget Spiltan är bara en liten del av Investmentbolaget Spiltan. Till mycket stor del består Investmentbolaget Spiltan utav ett gamingbolag. Det blev lite av ett one hit wonder som växt sig mycket stort för dem. Det är nästan så illa att man likväl kan köpa det där gamingbolaget direkt istället.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad säger du nu Petrusko, Spiltan har ju handlats på NGM sedan snart ett år och kan köpas hos Avanza och andra mäklare.

   Radera
  3. Tjena, NGM räknas som onoterat. Sådant investerar inte vanliga fonder i. Deras regelverk förhindrar dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Från den senaste rapporten finns det bara 21 aktier i fonden och de nämner 15:
  https://www.spiltanfonder.se/upl/files/184885/07-juli-2022.pdf
  Varför inte köpa aktierna på Nordnet inne på ett KF-konto och få gratis inkomst från deras Aktielåneprogram ?
  https://www.nordnet.se/se/marknad/aktier/aktielaneprogrammet

  SvaraRadera
 4. Från den senaste rapporten finns det bara 21 aktier i fonden och de nämner 15:
  https://www.spiltanfonder.se/upl/files/184885/07-juli-2022.pdf
  Varför inte köpa aktierna på Nordnet inne på ett KF-konto och få gratis inkomst från deras Aktielåneprogram ?
  https://www.nordnet.se/se/marknad/aktier/aktielaneprogrammet

  SvaraRadera
 5. Vad tänker du om https://kvartil.se/kvartil-investmentbolag-plus-calculus/ ?

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte Spiltan betedde sig högst suspekt i samband med början på corona-krisen, de stoppade handel i vissa fonder, och höll på med en del annat trixande, och mycket ordbajsande. Jag brydde mig aldrig om att ta reda på varför, men deras beteende matchade hur andra fondbolag betett sig, som inte haft täckning med tillräckligt mycket värdepapper, eller kontanter, för sina fondandelar, eller lånat ut kundernas värdepapper, för egen vinning, eller belånat kundernas värdepapper, för egen vinning. Så jag sålde allt av de få, små, innehav som jag hade i Spiltans fonder, så fort det blev lönsamt nog, och kommer aldrig att ha med dem att göra igen.

  SvaraRadera
 7. Hur ser din fondportfölj ut, Petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Klöverkung,
   Just nu har jag inga vanliga fonder men historiskt har jag föredragit AMF Aktiefond Småbolag och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. De två sparar jag i åt mina barn samt i pensionskonto.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hur ser du på dom andra fonderna jämfört mot spiltans?
  Tycket båda är intressanta!

  kvartil investmentbolag+ calculus a
  lmm kavaljer investmentbolag

  SvaraRadera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...