Ingen stress med Svolder

 


Investmentbolaget Svolder har en inriktning mot små och medelstora bolag. Historiskt har sådana bolag avkastat mer än breda börsindex och storbolag. Svolder i sin tur har lyckats prestera än bättre än småbolagsindex. Mäktig historisk avkastning har gjort investmentbolaget populärt varpå aktien handlats med hög värdering till och från.

Substanspremie kallas det när ett investmentbolag handlas på börsen till ett pris som överstiger dess tillgångar. Om värdet på Svolders aktieportfölj är tex 100 kronor och aktien handlas i 105 kronor så är värderingen en substanspremie om 5 procent.

Nyligen läste jag en rubrik att Svolder är för högt värderad och idag såg jag på twitter investerare som hoppades kunna skopa upp Svolder till den rimliga värderingen som råder för stunden.

Svolders värdering pendlar snabbt upp och ned varpå man inte behöver glömma den helt när den är för dyr. Man behöver heller inte vara allt för stressad att hinna köpa när värderingen är rimlig. Den kommer åter bli rimlig och sannolikt även dyr inom kort.

Allra helst köper man till en substansrabatt. Det är när aktien handlas till ett lägre pris än dess tillgångar. De senaste åren har Svolders värdering främst varit till en premie men det har allt pendlat ner till rabatt då och då. Sett över en längre period om 5-10 år har det ofta gått att köpa Svolder till substansrabatt.

Om man inte kan köpa till substansrabatt så vad är då rimligt? 

Jag börjar gärna i andra änden och konstaterar att 10 procent premie är dyrt. Det tar bort en del av potentialen när man betalar ett "för högt" pris. Sett till Svolder snabba pendlingar i värdering så är 10 procent ett onödigt högt pris. Nära "nollan" är rimligt. Alltså varken rabatt eller premie. Det där nära nollan kan man resonera att 2-3 procent premie inte är hela världen. När värderingen är högre än så kan man enkelt vänta för Svolder rör sig så mycket i värdering att den kommer bjuda på tillfällen snart igen.

Således ingen stress med Svolder. Varken när den är dyr eller rimlig. Känns läget inte rätt väntar man ett kort tag och får det serverat. Just nu värderas Svolder till 3 procent substanspremie.

Ulf Hedlundh som grundade bolaget på 90-talet och var dess VD fram till nyligen var kickass men det är ingen enmans show. Svolder är ett tight team av duktiga investerare. 



2 kommentarer:

  1. Jag har börjat pytsa in pengar i en fond från kvartil som har som mål att investera i svenska investmentbolag. Det finurliga är att fonden viktar om till de underliggande aktierna om inte huvudaktien handlas till substansrabatt.
    Tyvärr ger fonden ingen utdelning dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också tagit en liten post i Kvartilfonden.
      Lite annorlunda/intressant strategi.
      //Jojje

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....