Information om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b

 


Nej beloppet är inte bestämt ännu. Nedan är info om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b:

Styrelsen i fondbolaget avser att besluta om utdelningen på styrelsemötet den 14 juni. Datum för utdelningen är fastställd till fredagen den 16 juni.

Om cirka två veckor får vi alltså veta utdelningsbeloppet och man behöver äga fonden den 16 juni för att få utdelningen. Det brukar ta bortåt en vecka att få utdelningen ifrån en vanlig fond men det här är ju första gången jag är med på utdelning i Aktiespararna Direktavkastning.

Förra året var utdelningen på 9,21 kronor.

Utvecklingen i fonden har inte varit värst rolig sedan mars ungefär och det är så klart trist att se vanliga börsindex dra iväg medan den här jordfräsen går som den gör. Man behöver ha en lång placeringshorisont och vara medveten om att det kommer vara tillfällen då det går betydligt bättre än börsindex och tillfällen när det går som nu. Det är en stor differens just nu mot Stockholmsbörsen och jag tror att det kan dröja länge innan fonden "tar igen" det men jag tror på fonden i långa loppet.

Länk till mitt inlägg om Aktiespararna Direktavkastning b en vanlig fond med cash utdelning.24 kommentarer:

 1. Tack för infon! Vet du om utdelningen kommer visas under utdelningar på Avanza? Osäkert pga en fond. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag har sett Avanza svara på den frågan att utdelningen inte syns inför men när man väl har fått den så syns den som en utdelning i transaktionshistoriken och inkluderas i grafer för utdelning osv.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Avser ovanstående även de senaste tillskotten som du jobbat in (SEB indexnära samt SHB global)?

   Radera
  3. Tjena,
   Ja det där är generellt hur det funkar med utdelning ifrån vanliga fonder. Den syns som utdelning i transaktionslistan när man fått den och inkluderas då i utdelningsgraf.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Frågade precis Swedbank om utdelningen i deras globala högutdelande fond.

  Fick som svar precis som du skrivit att den betalas i andelar.

  Men att man kan fråga tex Avanza om dom kan betala cash ist för att återinvestera i nya andelar är det något du känner till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja, Avanza håller sig till standardförfarandet och undviker speciallösningar (för det kostar dem tid och pengar).

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej tack då förstår jag.

   Radera
 3. Hej Petrusko, kan det vara bra läge fylla på i den fonden nu? Tänker med den utvecklingen som varit men ändå stabila bolag.

  SvaraRadera
 4. Hej
  Skulle denna fonden passa ihop med spiltan investmentbolags fond eller kanske Avanza Zero och AMF småbolag passar bättre Ihop med spiltan fonden?
  Eller bättre att komplettera med investmentbolag istället.
  Tacksam för svar // Nybörjare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Spiltan aktiefond Investmentbolag tycker jag är en mycket fin fond för ett långsiktigt spar. Jag brukar resonera att man i sin långsiktiga portfölj bör ha en god del helt vanlig svensk indexfond. Därför tänker jag att man bör i första hand ha det och sedan addera annat om man vill. Mina top pick för vanlig svensk indexexponering är PLUS Alla Bolag Sverige och SEB Sverige Indexnära. De följer hela stockholmsbörsen till en låg avgift. På lång sikt presterar ett brett index likt hela stockholmsbörsen bättre än ett smalt storbolagsindex.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar!
   Då blir det Plus Alla bolag och spiltan aktiefond investmentbolag och spiltan global Investmentbolag.

   Radera
  3. Grymt!
   Det är ett mycket smart upplägg i mina ögon. Jag tror du kommer få god avkastning på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej,

  Du kanske skulle kunna skriva ett inlägg där du uppmuntrar dem läsare som är intresserad av utdelande fonder att höra av sig till Avanza och meddela intresset. Ju fler som hör av sig desto större sannolikhet att vi får se ett bredare utbud.

  Bara en tanke, ringde själv och fick veta att jag minsann inte är ensam om att efterfråga det.

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Surt att den gått så dåligt!!
  Det trodde jag inte med den historiken
  Är min enda fond.
  Men det är ju mitt eget fel.
  Man vet aldrig med aktiemarknaden.
  Kan nog ta ganska lång tid att återhämta detta tapp eller vad tror du petrusko? Och vi vet ju inte var sbb tar vägen heller. Men borde kunna vara ett bra läge att fylla på. Tack för all bra information 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är en rejäl avvikelse fonden gjort nu mot Stockholmsbörsen. Historiskt har den presterat bra och heller inte avvikit värst ifrån stokholmsbörsen. Jag tror att den repar sig på sikt men att det kan ta tid. Det är en stor diff mot storbolagsindex som just nu är upp kring 13 procent medan AD-fonden är minus någon procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Har precis varit i telefon med avanza angående deras bristfälliga info om de nya utdelande fonderna. De är medvetna om problemet eftersom många har hört av sig och de jobbar för fullt med att försöka få sina system uppdaterade!
  Så förhoppningsvis så kommer detta att lösa sig så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja vad bra. Jag pitchade utdelningsfonder för Avanza för en tid sedan och de verkar vara på den pucken nu. Det har hänt mycket på kort tid och de verkar taggade på grejen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Har läst på flera ställen att det står felaktigt att fondutdelning beskattas med 30%.
  Inte många bolag som ändrar sin text anpassad till isk.

  SvaraRadera
 9. Jag funderar varför de (både A och B) fortfarande går så dåligt. Borde inte Cicero ha hunnit justerat fondinnehaven nu, eller är reglerna sådana att det får göras vissa datum bara?. Jag månadssparar i både A och B och har fortsatt då jag resonerat att jag ju kommer in billigare. Men Cicero måste ju också korrigera innehavet för att det ska vara en bra affär långsiktigt. Är de inte flexibla så är det ju helt enkelt en dålig fondförvaltare.
  Kanske ska man lyfta in allt i XACt Högutdelande bara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Indexet som Aktiespararna Direktavkastning följer rebalanseras 1 gång per år. Då kastas bolag ut som inte matchar kriterier och alla innehav viktas lika.

   Det är inte allt att skylla på SBB. Det är synd att ett sådant uselt bolag kunde bluffa sig in i indexet men det är vad det är. Det kommer åka ur vid nästa balansering. Den typ av bolag som ingår i fonden har gått dåligt på börsen i år. Banker är minus allihop. Axfood har backat strax under 20 procent hittills i år. Telekom är på minus.

   Det är en rejäl avvikelse i år och man behöver tro på indexets metodik i långa loppet. Det har lönat sig de senaste 20 åren.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Vad kan utdelningen tänkas bli i år tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är beredd på att den kan bli lite lägre i år trots att utdelningar generellt har stigit. Den utdelning som fonden pyntade förra året så ingick en rejäl bonusutdelning ifrån Tele2.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko,
  Har jag missat något... eller kan man dumpa hela sitt kapital i denna fonden och sedan sälja hela innehavet när utdelningen är på kontot? Inget courtage då det är en fond, NAV kommer nästan omöjligt droppa så mycket på den korta tiden. Har jag missat att ta hänsyn till något uppenbart? Känns ju för bra för att vara sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Om du har 100 kronor i din plånbok och tar 5 kronor därifrån och lägger i din ficka, hur mycket har du kvar i din plånbok?

   NAV minskar med utdelningsbelopp.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...