Ingen avkastning i räntefond

 


Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med börsen där jag lagt in en bra global indexfond i den gula grafen; drygt 80 procent har man fått där på 5 år. Att investera på börsen eller i räntefonder är helt olika typer av investeringar och ofta är det olika tidshorisont på sådana investeringar. En populär amerikansk strategi är den så kallade 60/40-portföljen som långsiktigt innehåller 60 procent aktier och 40 procent obligationer (en sådan här räntefond innehåller obligationer). Jag tror inte det är så många småsparare här i Sverige  som kör på den strategin långsiktigt dock.

Ett vanligt upplägg är att spara  långsiktigt på börsen medan pengar man behöver inom några år är i någon sorts räntespar. Det finns så klart många olika upplägg på det där men något man verkligen skall undvika är att investera på börsen med pengar man behöver i närtid. På kort sikt kan börsen svänga rejält och pengarna man behövde till den där kontantinsatsen (eller vad det nu kan vara) kan snabbt bli  mycket mindre värda. Det vore ju surt om de där 200.000 kronorna plötsligt bara är 150.000 och inte alls räcker till det de var avsedda till.

Åter till räntefonder. Nu är ränteläget högre och kanske kan räntefonder prestera bättre de kommande 5 åren. Samtidigt har räntan på vanliga sparkonton kommit upp och man kan enkelt hitta alternativ med över 3 procent ränta och insättningsgaranti. Förvisso har vanliga sparkontot inte varit fantastiskt det heller de senaste 5 åren men det har åtminstone inte varit negativ avkastning.

Pengar man behöver de närmsta åren är rimligt att ha på ett vanligt sparkonto. 2 kommentarer:

  1. Tanken med räntefonder är väl att man ska gardera sig för plötsliga och stora kursfall. 60/40 låter dock som en relativt stor del räntefonder eller obligationer. Vad jag förstått kan det vara stor skillnad på olika räntefonder.

    SvaraRadera
  2. Jag kollade AMFs senaste månadsrapport. Yielden för den långa räntefonden är nu 4,5%, så den förväntade avkastningen framöver ligger ungefär där.

    SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...