Utdelningsaktier har gett mer avkastning

 


Investeringsjätten Blackrock skriver i sitt senaste kvartalsoutlook om utdelningsaktier. Det är ett investeringsbrev med marknadsutsikter, deras tankar om investeringar framåt. Hur som helst lyfter de fram statistik från de senaste 44 åren.

Aktier som pyntar utdelning har presterat en högre totalavkastning än aktier som inte pyntar någon utdelning. Framförallt visar datan att utdelningshöjarna har genererat en högre totalavkastning än S&P500.

I USA finns det ett helt gäng bolag som varje år höjt sin utdelning i många år i följd. Bolagen som ingår i S&P 500 och lyckats med bedriften att höja 25 år i rad ingår i indexet S&P 500 Dividend Aristocrats. Några sådana bolag är Pepsico, Johnson & Johnson, Realty Income och P&G.

När man pratar utdelningsaktier i USA är det ofta dessa utdelningshöjare som kommer på tal. Vi har knappt några utdelningshöjare här i Sverige med riktigt lång svit av höjningar. När man pratar utdelningsaktier här i Sverige så tänker folk ofta på högutdelare som Telia och storbankerna.

I Sverige har vi ett index som följer högutdelare och det heter SIX Sweden Dividend 21. Det är sprunget ur SIX Sweden Dividend 15 med historik sedan cirka år 2000. Det där indexet med högutdelare har genererat högre totalavkastning än OMXS30. Jag investerar i fonden Aktiespararna Direktavkastning som följer det där indexet.

Högutdelare och utdelningshöjare är två olika sorters utdelningsaktier. Allra bäst gillar jag utdelningshöjarna men jag investerar i bägge typer. Eftersom det inte finns så många svenska utdelningshöjare är min portfölj tiltad mot högutdelare då jag inte vill lägga allt för stor del av portföljen utomlands.

Länk till Blackrocks kvartalsoutlook: https://www.blackrock.com/us/individual/literature/market-commentary/taking-stock-quarterly-outlook-en-us.pdf



12 kommentarer:

  1. Utdelningshöjarna har en mogen och väl beprövad affärsmodell så det är inte så konstigt kanske. Vore intressant att se vilka bolag som de jämför med

    SvaraRadera
  2. Vad är skillnaden på aktiespararna direktavkastning A och B?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Aktiespararna Direktavkastning A betalar ingen utdelning. Aktiespararna Direktavkastning B betalar utdelning. Det är samma fond och ger samma totalavkastning. Skillnaden är endast det där med utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret! Har försökt kika lite utan att lyckas och som väldigt stor nybörjare ber jag om ursäkt att frågan säkert är lätt att svara på, men ungefär vilken utdelning/direktavkastning är det på B just nu? (Såklart omöjligt att säga över tid, men tänkte typ jämfört med xact eller så)

      Radera
    3. Uppföljning: hittade på Ciceros hemsida att förra året var utdelningen cirka 7%. I år får man nog räkna fram och göra prognoser själv. Blir ett excel-projekt någon kväll.

      Radera
  3. Hej,

    Tänkte dunka in ganska rejält med kapital i den nya aktiespararna direktavkastning B
    Men så läste jag den nya fondinfaktabladet och det kändes konstigt med informationen.
    Risken är 4 men du vid sämsta utfall får du 17000 tillbaka på 100000 insatt. Kändes väldigt skevt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Titta runt i lite olika fonders fakta blad så finner du att de allihop ser knasiga ut. Jag gillar inte de nya fondfaktabladen då jag inte kan se att gemene man hjälps av dem. Snarare det omvända.

      Fondfaktabladen skall upplysa om risk och risken i alla aktiefonder är att man kan förlora hela det insatta kapitalet. Det är mycket osannolikt men så ser risken ut när man investerar i aktier.

      Stockholmsbörsen har presterat strax under 10% årlig avkastning historiskt och det index Aktiespararna Direktavkastning följer har funnits sedan år 2000 cirka och det har slagit stockholmsbörsen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej,

      Tack, ja jag ser att dem alla har ändrats.

      Känns lite sjukt att tänka på att i deras stress test så kan fonden backa 80%.
      Men absolut det är en risk men den får man ju ta om man vill tjäna extra slantar.

      Mvh

      Radera
  4. Hej P!
    3M har haft en tråkig utveckling senaste tiden.
    Detta har bidragit till att direktavkastningen har skjutit i höjden.
    Har du några tankar kring detta bolag?

    Bra inlägg. Tack /s

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har själv ägt 3M och väntat på att de skall repa sig men det verkar vara trögt för dem. Ser en grej bättre ut så dyker något annat surt upp för dem. Jag vill ju tro på dem i långa loppet men man får inte ha allt för mycket tålamod heller för man går miste om mycket avkastning medan man väntar på att surdegen skall bli bra igen. Om och när 3M väl blir bra så blir det ju ingen raket utav den där utan den tuffar nog snarare på i maklig takt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag åker med ett tag till och låter utdelningen bidra till ett större antal aktier.

      Power and the passion får snurra några varv till.

      Tack för svar!

      Radera
    3. Hej och tack för en superbra blogg. Vill bara fråga dig om det finns en x-dag för aktiespararnas direktavkastning B.

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...