Investor är fantastiskt

 


Investmentbolaget Investor har en imponerande historik. De lever inte på gamla meriter heller utan de har presterat bra varje enskilt år över en längre period. Annars kan det ju vara så när man tittar på tex en 10-års graf att en stor del av avkastningen var i början av perioden och aktien presterat dåligt flera år därefter men ändå ligger före index tack vare de där åren i början. Nä så är det inte med Investor. Jag noterar diverse olika statistik i ett Excel och där ingår bla Investors årliga avkastning sedan 2012.

Investor jämför sig med SIXRX i alla sina rapporter vilket är rimligt. Det är ett index som följer hela Stockholmsbörsen. Varje enskilt år sedan 2012 har Investor genererat en bättre totalavkastning än SIXRX. Inte bara lite dessutom, de har mosat SIXRX jämförelsevis.

Bilden ovan är avkastningen hittills i år. Medan Stockholmsbörsen avkastat cirka 11 procent ligger Investor på cirka 12 procent. Låter futtigt men i årstakt blir skillnaden desto större om man växlar upp de siffrorna. Så blir lätt knasigt att göra varpå det är bättre att titta bakåt på faktisk prestanda.

2022 presterade Investor minus 15 procent medan SIXRX låg på minus 23 procent.

2021 presterade Investor 55 procent avkastning mot SIXRX 39 procent.

Så här ser det ut där Investor avkastat långt bättre än SIXRX varje år. Några år är överavkastningen "bara" kring 5 procent och det "sämsta" året var 2015 då Investor presterade +12,9 procent mot SIXRX +10,4 procent. Inte heller det är futtigt för om man skulle överprestera index med 2,5 procentenheter årligen på lång sikt blir det miljonbelopp för en helt vanlig småsparare.

Investor är fantastiskt och medan det går att utesluta ren tur och faktiskt härleda till skicklighet så kan vi heller inte ta för givet att det kommer vara likadant i framtiden. 

Det är Sveriges största investmentbolag med en mycket bred portfölj av noterade kvalitetsbolag och onoterade bolag. Investor har en tillsynes mycket välutvecklad strategi och bolagsstyrning. De gör sin grej riktigt bra och potentialen finns där till god avkastning även i framtiden.

Jag tror på Investor och har en god stek av dem i portföljen. Normalt sett viktar jag inte enskilda bolag tyngre än 7 procent men då Investor är en riskspridare i sig självt och av så pass  god kvalitet o storlek kan jag låta den väga mer. Det är inte avlägset att jämställa den med en indexfond i den aspekten. För stunden väger Investor strax under 8 procent i min portfölj och jag har inga planer på att sluta köpa.



8 kommentarer:

  1. Ja, ett mycket fint bolag som är mitt näst största innehav med en portföljvikt på 13%. Jag köper över tid till ett visst maxbelopp och sedan får aktien vara (till dess att någon eventuellt går över 20%, då säljs en fjärdedel).

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Investor är mitt näst största innehav och viktar 8% av portföljen. Svolder är störst med 9%. Köper Investor varje månad. Allt från ett par stycken till ca 10-20 st

    SvaraRadera
  3. Var det investor som fortfarande investerar i Ryssland eller är det ett annat svenskt investmentbolag?

    SvaraRadera
  4. Om jag bara skulle få äga ett enda bolag så faller valet på Investor jag finner aktien köpvärd i ur o skur.
    jag brukar rekommendera nybörjare att köpa en vanlig svensk indexfond och en globalfond att månadsspara i och vill man dessutom ha en enskild aktie så är valet Investor enligt mitt tycke, detta ger en stabil grund i varje portfölj.

    SvaraRadera
  5. Håller med om att Investor varit fantastiskt.

    Skulle vilja se en analys som tar och ser på hur det ser ut om man justerar för substansvärde. Om jag kommer ihåg rätt så hade Investor ganska stor substannsrabatt länge och nu när den har krupit ner mot 10% så har potentialen till gratis avkastning minskat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Filip,
      För Investor är multipelexpansion inte en stor grej. Nu handlas den till 10-15 procent rabatt allt som oftast medan man för längesedan kunde köpa den till 20-25 procent rabatt vid något tillfälle. Den skillnaden i värdering är inte stor och är inte grejen bakom Investors goda avkastning.

      Latour däremot är ett bra case på temat multipelexpansion. Den aktien handlades ofta kring 10 procent rabatt för att skjuta i höjden till en premie bortåt 80 procent. De som köpte där på den skyhöga värderingen kommer aldrig få en rimlig avkastning på sin investering relativt börsen och andra investmentbolag som tex Investor. Det kvittar hur bra ett bolag är om man betalar ett för högt pris.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Jag äger investor sedan många år vilken väger ca15% i min portfölj. Har varit sugen på några av investors portföljbolag särskilt Atlas Copco en längre tid. Vad anser du är bäst strategi, öka innehavet i investor eller köpa enskilda bolag?
    Mvh Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Peter,
      Vill man ha exponering i Atlas Copco så får man det i första hand via ett direkt köp i bolaget. Jag gillar Atlas Copco och äger det vid sidan av Investor. Att det ingår i Investor uppskattar jag stort och ser det som en mycket viktig komponent i Investors framgång.

      Investor ger så mycket mer än bara Atlas Copco och jag har viktat investmentbolaget desto tyngre då det är en riskspridare. Då jag gillar Atlas Copco finner jag det rimligt att ha en liten stek där också jämte Investor.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...