Investmentbolagen har blivit dyrare

 


För investmentbolag används termen substansrabatt när det kommer till prissättning/värdering av bolaget. Hur stor rabatten är varierar för de olika bolagen. Vissa bolag har presterat bra och har en låg rabatt medan andra bolag har desto högre. Några bolag har till och med en substanspremie.

På sistone har värderingarna blivit högre generellt sett för de stora investmentbolagen.

Investor som handlats kring 12 procent substansrabatt i närtid handlas nu strax under 9 procent rabatt.

Industrivärden som handlats kring 12-15 procent rabatt handlas nu till cirka 7 procent rabatt.

Lundbergs som man nyligen kunde köpa för bortåt 10 procent rabatt handlas nu till 3,5 procent rabatt.

Det går upp och ned det här över tid och ofta är det så att värderingen blir högre när intresset för börsen ökar. När investerare blir på bättre humör trycks värderingar uppåt. I långa loppet är det inte avgörande om man köper bolaget till 7 eller 12 procent rabatt. Det viktiga är att bolaget och dess underliggande tillgångar presterar bra över tid. Man skall dock akta sig för att betala ett allt för högt pris. Detta eftersom värderingen när den faller tillbaka tas rakt av ifrån din potentiella avkastning. Svolder tex brukar pendla mellan cirka 4 procent substansrabatt och 10-20 procent premievärdering. Om man köper den när den är som dyrast (20 procent premie) så är det väldigt mycket avkastning som skalas bort när värderingen sedan faller till 4 procent rabatt.

Det kvittar hur bra ett bolag är om man betalar ett för högt pris.

De tre stora investmentbolagen Investor, Industrivärden och Lundbergs tycker jag är köpvärda även om värderingen blivit högre. Svolder däremot med sin nuvarande premie om cirka 9 procent finner jag inte attraktiv.

Värderingen av investmentbolagen kan man enkelt följa via sajten Ibindex.

Länk till sajten: http://ibindex.se/ibi/#/index

9 kommentarer:

  1. när du handlar utländska etfer såsom vgwd, brukar du köpa i större mängd och ändra din courtageklass eller hur gör du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har inte gjort några enskilda stora köp i den. Nästa courtageklass för mig är affärer över 40.000 kronor. Det är växlingsavgiften som är den stora kostnaden när man köper där och den är samma oavsett vilken courtageklass jag väljer (0,25%).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Så det spelar inte jättestor roll om jag skulle köpa för t.ex 8 tusen i månaden på courtageklass mini istället för att spara ihop till en större summa och gå upp en courtageklass?

      Radera
    3. Givet att du investerar på långsikt så vill jag säga nej. Rent statistiskt är det bättre att investera snarast möjligt och börja få avkastning än att vänta. Statistiskt sett får du alltså mer i avkastning än du sparar på att vänta med att investera för att nå lite lägre courtage.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej,

    Fick precis veta att Xact kollar på att lansera en Sverige Högutdelande.

    Precis som du nämnde i ett annat inlägg så har det lanserats ett index.

    Spännande hur den produkten kommer att vara och hur den kommer stå sig mot aktiespararna direktavkastning.

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Det vore trevligt så klart. är det med fondbolaget du hört dig för och fått detta besked?

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Låter som en mer riskabel variant av Xact Sverige? Vi har ju redan Norden och Sverige. Hade mycket hellre sett en ETF med utlandsinriktning.

      Radera
    3. Tjena,
      Ja det skulle tillföra mer i utbudet så klart men en med inriktning mot svenska högutdelare blir nog populär och kan vara en rimlig byggsten i portföljen.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Det finns ett liknande index, fbindex, där man kan följa värderingen av fastighetsbolagen
    https://fbindex.se/fbi/#/index

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...