Utdelningshistorik Xact Norden Högutdelande

 


Den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande har nu 6 års historik. Det första året pyntade fonden ingen utdelning utan det gjordes året efter när de tagit emot utdelningar ifrån innehaven under ett år. Utdelningspolicyn har ändrats lite under åren men grunden har hela tiden varit att de delar ut de utdelningar de tar emot. Utdelningar fonden tar emot i år ligger till grund för den utdelning fonden pyntar nästa år. Initialt hade fonden även en skrivelse om att utdelningen skulle vara en viss procent. Utdelningen betalades en gång per år initialt för att nu gått över till 4 utdelningstillfällen per år.

Det där med procentsats för utdelningen har de nu tonat ned och  utdelningspolicyn är kort och gott att de skickar vidare de utdelningar fonden tar emot. I år är utdelningen 6,68 kronor vilket på kursen om cirka 128 kronor vid årsskiftet ger en direktavkastning på 5,2 procent. Att de delar ut den utdelning de tar emot gör det enkelt att resonera kring nästa års utdelning. Om innehaven i fonden generellt höjer sin utdelning i år bör utdelningen ifrån Xact Norden Högutdelande höjas året efter.

Hur som helst, nedan är utdelningshistoriken för fonden. 

2018 5 kronor.

2019 5,6 kronor.

2020 5,2 kronor.

2021 5,36 kronor.

2022 6,52 kronor.

2023 6,68 kronor.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.html36 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen den fonden.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Hoppas på en liten dipp till sommaren eller hösten igen så man kan sopa in en del runt 115-120kr.

  Men det spelar kanske inte så stor roll på 20 års sikt ändå.

  Men för själen känns det bra.

  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Alltid trevligt att handla till nedsatt pris. Det är statistiskt sett ingen god ide att vänta med att investera i hopp om att tajma in bättre köpläge. Sett till historisk data har man fått sämre avkastning genom att försöka göra så. Ett regelbundet spar löser biffen. Då får man köpt mer till både hög som låg kurs.

   På 20 års sikt är det inte hela världen om man pyntar 130 eller 120 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Trevlig fond , nu vill vi bara ha den i en ”världen” variant. Tack :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja eller hur! Det skulle sitta fint om Xact kunde få tummen ur och släppa en sådan fond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Fick svar från dem igår att det är svårt att lösa en sådan fond pga handelstiderna. Vet ej om det bara är en ursäkt.

   Radera
  3. Tjena, Ja det resonemanget har de fört sedan 2017 och att det är närmre till hands för dem att lansera en fond med inriktning Europa. För att det är smidigare med handelstiderna för dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Kanske en helsvensk variant??
   //Jojje

   Radera
  5. Tjena Jojje,
   De kan nog ha övervägt det för en tid sedan då de skapade ett sådant index. https://handelsbanken-marknadsinformation.se/app/instrument/SHBSHDLVi/2365/%C3%96versikt

   Mvh petrusko

   Radera
  6. Nice!!
   //Jojje

   Radera
  7. Känns ju konstigt att skapa ett index men inte lansera en produkt.

   Då blir det en utmanare för aktiespararna direktavkastning.

   Radera
 4. Älskar såna här små informativa inlägg, det behöver inte alltid vara stora nyheter man skriver om.

  Keep up the good work petrusko ✌️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Tack för din kommentar. Kul att du gillar det jag skriver.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller med Mattias, många bra inlägg som passar mig perfekt!
   Läser din blogg sedan 2018 o har lärt mig massor som annars skulle vara svårt att lära sig i allt flöde!
   Började med privata affärer men nu läser jag mest din o några andra bloggar!
   Tack Petrusko !
   Mvh Satäng

   Radera
 5. Gillar verkligen kombinationen av riskspridning och kvartalsutdelning. Och att det är en ETF som är lätt att handla med till skillnad från "vanliga fonder". Ett av mina största innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det där att den är lätt att handla är något jag uppskattar även om jag inte avser att trejda mitt innehav. Jag gillar att jag kan gå ur min investering på sekunden givet att börsen är öppen. Jag gillar att jag kan investera mer och få avslut på sekunden. "vanliga" fonder är ju ganska trötta på den aspekten.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Om dom ska lösa en Europa fond så får dom nog kolla in Franklin fonden den är riktigt vass för att vara utdelande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Bra input. Jag synade noga alla ETFer med inriktning europeiska utdelningsbolag innan mitt val föll på Franklins fond. HIttills har det visat sig vara rätt val. Den gör ett bra urval och avgiften är rimlig.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej petrusko, vet du varför det blev sån pluttökning (~2%) senaste utdelningshöjningen? Många av komponenterna verkade höja betydligt mer än så, förstår inte varför det inte återspeglas i Xact.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är svårt att förutspå utdelningen i en sådan här fond då den omviktas ett par gånger per år. Det gör skillnad i utdelningar mellan åren. Sedan påverkar extrautdelning mer eller mindre. Under 2022 pyntade Tele2 en rejäl extrautdelning vilket blir en stor skillnad nu 2023 om de inte beslutar om en sådan utdelning senare i år. En sådan utebliven utdelning drar ned fondens utdelning som den pyntar nästa år.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tack för inspirationen! Efter lite research så köpte jag några andelar, det innebär premiär för mig med börshandlad fond, och med utdelande fond. Känns kul att ha lite utdelningar att se fram emot, särskilt eftersom jag är i uttagsfas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den som är i uttagsfas och vill investera på börsen så är det här en rimlig fond att titta på. Dels är det hög utdelning men den har också innehav med låg volatilitet. Det innebär att innehaven tenderar att inte röra sig lika kraftigt som börsen. Backar inte lika mycket men stiger heller inte lika snabbt när det går undan.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Alla grafer blir så missvisande med denna ETF. Då utdelningen hela tiden dras av så kommer den aldrig skjuta i höjden. Dock är det ett tungt tåg att stoppa om man skulle räkna in alla utdelningar och dessutom återinvestera dem.

  Då slår den väl OMXSGI nästan sedan start?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På avanza kan man söka på fonden och jämföra med fonden inkl. återinvesterad utdelning.
   Utveckling sedan start.
   51,93% xact norden.
   68,8% omx30gi

   Radera
  2. Nja den har inte gått något vidare på länge.

   Radera
  3. Du kan jämföra den både med och utan utdelning mot diverse index på Avanza.

   Radera
  4. Snyggt! Tack för bra svar Anonym.

   Radera
 10. Jag för min del vill absolut inte se en Xact Europa, dels finns det redan många alternativ och dels är Europa på dekis, ett självhatande ålderdomshem utan framtid. Då skulle det vara bättre med en Xact Globala Utdelare.

  SvaraRadera
 11. Synd att det är så dålig totalavkastning bara.

  SvaraRadera
 12. Köper alltid 100 st i månaden. Synd att de är så sjukt sega på att lansera europavarianten, händer inget och åren går...

  SvaraRadera
 13. Jag blir ändå lite förvirrad med utdelningar

  År 2021 fonden tar emot 441 MSEK I utdelningar ---> år 2022 fonden delar ut 746 MSEK när det borde ha varit de där 441 MSEK de tog emot året innan

  År 2022 fonden tar emot 686 MSEK I utdelningar---> år 2023, hut mycket blir den totala utdelningen? Tror ej 686 MSEK

  Källa är årsredovisning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ytterligare en faktor som påverkar är inflöde av kapital till en sådan här fond. För ett antal år sedan hade fonden någon miljard i förvaltat kapital och nu närmar den sig 17 miljarder kronor. För att inte dra ned utdelningen per andel delar man sannolikt ut mer än det man fått in i utdelningar. Det skulle ju bli ledsamt för befintliga investerare om nytt inflöde till fonden stadigt skulle dra ned utdelningen. Nu har fonden blivit så pass stor dock att det borde inte vara en stor faktor framöver. Den kan inte fortsätta växa i samma takt (sett till kapitalinflöde från investerare).

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Bör man ha denna i kapitalförsäkring? Tänker på källskatt på utländska utdelningar. Någon klok person som vet? Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Xact Norden Högutdelande är en svensk fond och det förekommer således inga utländska utdelningar. Vad fonden i sin tur innehåller är skit samma. Det kan vara innehav ifrån vida världen men fonden är ändå svensk och utdelningen man får är ifrån en svensk fond och belastas ej med någon skatt. Skatt betalar man ju redan via schablonbeskattningen av depåvärdet.

   Funkar alltså utmärkt både på ISK och KF.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för svar. Uppskattar din blogg!

   Radera
  3. Tack. Jag tycker det är kul att skriva om och att inspirera till ett sunt spar på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera

Vem äger fastigheterna i Stenungsund

Det har varit mycket skriverier och prat om skredet i Stenungsund nu i helgen och man ar knappt kunnat undgå att höra talas om det. Bilderna...