Jag köpte fler Cibus

 


Idag handlades Cibus till strax över 115 spänn och det är en riktigt bra deal. Jag var tidigt ute i morse och köpte fler men då hade den inte hunnit gå ned så mycket utan jag pyntade runt 117 spänn. Också en bra deal.

Sett till både substansvärde och kassaflöde är en aktiekurs runt 120 kronor attraktiv. Verksamheten med inriktning mot fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs är suverän. Aktien har ändå backat och det har att göra med att fastighet är kapitalintensivt och därmed räntekänsligt. Investerare har gett hela fastighetssektorn kalla handen oavsett hur "suveränt" det är med vissa typer av fastigheter.

Tillgångarna i Cibus är rackarns bra och hyran tickar in stadigt. Den biten är inga konstigheter utan det handlar om finansieringssidan där det nu är sämre tillgång till kapital och framförallt kostar det mer. Cibus har en obligation som skall lösas in till hösten och den har förstås bolaget koll på när de säger att den nya utdelningen är en bra utgångspunkt för framtida höjningar. I en podd från häromdagen sade Sverker att de har bankerna med sig inför framtida finansieringsbehov.

Att de löser finansieringen är nog ingen orolig över utan det handlar om till vilket pris, vad finansieringskostnaden blir. Cibus har redan höga finansieringskostnader då de är ett litet bolag utan IG-rating. Även om det blir ytterligare högre finansieringskostnader nu och framöver så är bolaget vana vid en redan hög nivå.

Substansvärdet är cirka 160 kronor och aktuell intjäningsförmåga är kring 13 kronor. Utdelningen är på lite drygt 10 kronor (0,9 euro) vilket på kursen 117 kronor ger en direktavkastning om cirka 8,7 procent.7 kommentarer:

 1. Cibus är riktigt riskabelt just nu. Frågan är bara när kommer nästa sänkning av utdelning, igår eller nästa år. En NE är allt närmare. Jag räknar en kurs vid 95 o längre till hösten.

  SvaraRadera
 2. Gillar fastigheterna, ogillar den väldigt höga belåningsgraden.

  SvaraRadera
 3. Dubblade mitt innehav idag på 16.40 har gav på 135 och resonerar likadant som dig.
  Risk/reward känns attraktivt.
  Alltid älskat fastighetsaktier då jag jobbar inom det fastighetsbranschen.
  Äger endast 2 dock i nuläget och det är Castellum och Cibus vilket jag anser är bäst. Kassaflödet är i nu läget det jag tittar mest på.
  Mvh David

  SvaraRadera
 4. Kan man vara säker på att substansvärdet verkligen stämmer med marknadsvärdet på fastigheterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja man kan vara säker på att värdet stämmer. Man kan däremot inte vara säker på att det består eller inte går ned. Generellt sett står fastighetssektorn för nedskrivniingar av värden. Vissa i större omfattning och andra i desto mindre. Cibus fastigheter hör sannollikt till typen med låga nedgångar i värde. Verksamheten i deras llokaler är mycket stark och pålitlig. Hyran stiger stadigt varje år.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko!

  Har också köpt på mig en del Cibus nyligen på runt 115-116 kr. Men belåningen är skrämmande och jag hade gärna köpt in mig lägre om bolaget hade halverat eller tagit bort utdelningen helt och pynta resten av obligationen med eget cash.

  Per periodens slut säger de att genomsnittsräntan är 3,9 %
  Skriver som jag gjorde på kronantillmiljonens blogg.

  Köpt runt 4000 st nu på runt 115-116 kr. Inte ägt tidigare.
  Mycket pga kpi justerade hyror, triple net hyresavtal. Verksamheten som bedrivs i deras fastigheter och även ett bet på att räntorna toppar inom 3-9 månader. De jobbar aktivt med räntehedgande osv. Ökade driftnettot pga kpi tar i viss mån ut ökade finanskostnader med eftersläpning. Tycker de borde dragit plåster och slopat utdelning 1 år för att stärka balansräkning.

  ”Räntekänslighetsanalys Utifrån aktuell intjäningsförmåga och med beaktandet av räntetak och fasträntor som fanns på plats i december 2022 blir resultateffekten av en ökning av snitträntan med 1% -6 900 TEUR på årsbasis vid slutet av december 2022. Resultateffekten av en 2%-ig ökning blir -13 400 TEUR på årsbasis.” Detta är vad cibus menar skulle slå på förvaltningsresultatet framledes vid räntehöjningar(eurobor / stibor).

  så ungefär 11 % av förvaltningsresultatet försvinner vid ytterligare 1 % enhet dyrare finansiering. Så redan vid 2 % enheter dyrare finansiering räcker inte förvaltningsresultatet för att täcka utdelningen(utan den behöver sänkas).
  Nu rasar ju redan långräntorna så förhoppnings kanske vi redan håller på toppa räntemässigt.

  Tankar kring allt ovan? Känns som även Cibus ledning "bettar" på att det toppar här i krokarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Man kan anta att Cibus räknat med att finansieringskostnaderna kommer stiga under närmsta åren och att de likt många andra tänkt sig att ränteläget stiger fram till och med nästa år. Skulle ränteläget stiga mer och längre tid än så blir det andra förutsättningar att anpassa sig till. Det är över en längre tidsperiod det här kommer spela ut och det finns många rattar att skruva på.

   Jag är inte orolig över Cibus. Jag är medveten om att det blir ett annat läge om vi får högre räntor än man trott.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...