Sikta på fantastiskt!

 


Unge Warren Buffett investerade på ett annat sätt än den Buffett vi känner idag. Han letade främst makalöst lågt värderade bolag. Hyggligt okej bolag till superlåg värdering. Det gick inte dåligt för Buffett men när Charlie Munger övertygade honom om ett annat sätt att investera tog det verkligen fart.

Skippa det där med att jaga superlåg värdering och fokusera istället på att investera i fantastiska bolag till ett rimligt pris.

Ja det är fritt ur mitt minne ifrån diverse böcker jag läst om Buffett och Munger men på ett ungefär den här vägen är det och det är rackarns vettigt.

Det är en bra strategi att investera i fantastiska bolag. Att köpa dem till en värdering som är okej. Fantastiska bolag blir sällan riktigt billiga. De handlas stadigt på en högre nivå än andra bolag. Fantastiska bolag tenderar dock att fortsätta vara just det; fantastiska! De fortsätter att innovera, öka omsättning och vinst vilket i långa loppet leder till stigande aktiekurs.

Handen på hjärtat kan jag inte påstå att jag själv till 100 procent håller mig till den här principen. Det är en bra regel och jag tänker ofta på den. I min portfölj har jag flera innehav som man inte kan påstå är fantastiska, tex Tele2 och Telia. De är okej bolag på sin höjd men jag har investerat i dem som en del av mitt portföljtänk med olika sektorer och defensiva val i åtanke. Jag har ju en speciell strategi som är ganska defensiv och som skall mynna ut i att jag bevarar mitt kapital och att det genererar tillräckligt mycket utdelning för mig att leva på. 

Jag är medveten om att bolag som Tele2 och Telia inte kommer generera den bästa avkastningen i långa loppet. För de flesta är det nog lika bra att skippa dem. Det är så klart bättre att sikta på att äga fantastiska bolag rakt igenom. De kommer i alla dess slag och former och lägger man ned tiden kan man komponera sin portfölj som man vill med enbart fantastiska bolag.

På lång sikt är det fantastiska bolag som tex Investor och Johnson & Johnson jag brinner för. Inte Telia. 



4 kommentarer:

  1. JNJ bara fortsätter nedåt, lite synd. Men min personliga tolkning är att alla stämningar är mest trams. Eller så har jag huvudet i sanden.

    Antar att du ser på liknande sätt? Inte ökat mer än då jag fokuserar mot ETFs, men fan sugen nu med DA på nära 3%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Börsen har gått dåligt på sistone och JNJ har hängt med ned. Jag tror att man i bra bolag som JNJ kan se nedgångar som bra tillfälle att köpa fler aktier. På kort sikt kan det så klart gå ned mer men i långa loppet blir det nog bra.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. JnJ är ett fantastiskt bolag. Jobbade för deras nordiska division i många år och har bra insyn där!
      Här köper man i ut och skur

      Radera
  2. Buffett skrev i sin senaste årsrapport att en majoritet av hans framgång kom från fem beslut och att de flesta investeringar varit medelmåttiga.

    Tyvärr är fantastiska bolag sällan rimligt prissatta så det tar decennier att komma ikapp billigare bolag i avkastning,

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...