Finansfamiljerna i Ekonomibyrån imorgon

 


Imorgon släpps ett nytt avsnitt Ekonomibyrån på Statliga Televisionen. Ämnet den här gången är "Finansfamiljerna" och handlar alltså om de stora ägarna i svenskt näringsliv. Tex familjen Wallenberg.

Så här beskriver SVT avsnittet:

"De har pengar, makt och stort inflytande i Sveriges näringsliv. Men vilken framtid väntar de kända finansfamiljerna? I Stenbecks Kinnevik lämnar arvtagarna, i Wallenberg är generationsväxlingen i full gång. Och hur väl stämmer talesättet "förvärva, ärva och fördärva"? "

Programledare är som vanligt Carolina Neurath och jag tycker hon gör det här Ekonomibyrån riktigt bra. Om jag fattat saken rätt så släpps avsnittet på SVT-play imorgon kl 19:30. Här är en länk till SVT: https://www.svtplay.se/ekonomibyran

På avdelningen ointressanta saker kan jag nämna att teven på bilden ovan är på pricken lik min första TV. Jag fick den av min far och han hade köpt den under första halvan av sjuttiotalet. När han mot slutet av 80-talet uppgraderade familjens TV fick jag ta över den fina bruna teven. Jag tror jag var kring 10 år och det var vid samma ålder jag köpte mina första aktier (AGA).



5 kommentarer:

  1. Jag köpte mina första aktier när jag var 11 år. Trelleborg. Vilka nörd-barn vi varit :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahah ja eller hur! Men vi får vara glada att intresset blev just aktier. Hade inte varit lika lukrativt om en blev intresserad av tex modelljärnvägståg.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hur ser du på att Cibus planerar för riktad nyemission? Hur rättfärdigar man nyemission för att minska skuldsättningen samtidigt som man delar ut kassaflödet? Om man vill minska skuldsättningen borde man väl pausa utdelningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      I ett globalt perspektiv är det vanligt att fastighetsbolag ger nya aktier för att finansiera sig. Fastighetsbolag kan finansiera sig på flera olika sätt bla obligationer, banklån och nya aktier. De som gör det bra ökar värdet per aktie.

      Fastighetsbolag använder ofta en mix av de olika finansieringslösningarna. Att stoppa utdelningen varje gång man behöver finansiera sig är inte vanligt däremot.

      Jag har i decennier investerat i fastighetsbolag som agerar på det här viset. De har stadigt givit ut nya aktier och de har stadigt ökat kassaflöde och utdelning per aktie (Realty Income).

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Spännande det ska jag se.

    Apropå cibus och nyemissionen. Castellum sålde du ju för att inte bli utspädd. Cibus köper du? Hur går tankarna?

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...