Bank of America storägare i Swedbank

 

Igår kväll skickade Finansinspektionen ut ett flaggningsmeddelande i Swedbank. Att Bank of America nu kontrollerar cirka 5,5 procent av aktierna i Swedbank. Det gör dem till tredje största ägare.

Vad betyder detta då? Skall man tro att Bank of America vill köpa upp Swedbank? Mja visst kan det betyda något men det behöver inte betyda någonting alls.

Ägandet är spritt över flera olika bolag/enheter inom Bank of America men lejonparten ligger hos Merrill Lynch. Jag är inte helt uppdaterad på Merrill Lynchs verksamhet idag men de förvaltar bla kapital åt andra i olika upplägg. Det är storfräsare och det är försäkringslösningar bla. Ägandet i Swedbank via Merrill Lynch är sannolikt fördelat över en lång rad olika aktörer och är egentligen inte Bank of Americas.

På samma sätt som man kan se Vanguard och Blackrock i många ägarlistor. De är där som stora ägare men det är egentligen inte deras pengar utan de förvaltar och placerar åt andra via fonder.



2 kommentarer:

  1. Det är nog förmånligt för utländska bolag att passa på att köpa svenska bolag nu, med en svag krona och låga pe-tal...

    SvaraRadera
  2. Betyder nog att Swedbank är en väldigt låg riskbank

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...