Köper mer när det går ned

 

Det är skakigt på världens börser nu med rejäla nedgångar. Bara idag är Stockholmsbörsen ned över 3 procent i skrivande stund. Det är ju inte så att alla bolag blivit 3 procent sämre över natten utan det är mer saker än så som spelar in i hur börsen rör sig. Det är en stor del psykologi och oro som får börsen att röra sig på kort sikt. I långa loppet är det snarare bolagens vinstutveckling som sätter takten.

För den som investerar långsiktigt bör man se nedgångar som att man får mer för pengarna. Ett resonemang som håller för breda indexinvesteringar och kanske vissa bolag av mycket hög kvalitet. Vilka de bolagen är kräver dock mycket kunskap och skicklighet för att lyckas välja rätt.

Jag pytsade in mer pengar i Aktiespararna Direktavkastning b idag och resonerar mycket riktigt att jag får mer för pengarna nu när den gått ned. Jag investerar regelbundet mer i den här fonden och passade idag på att skicka in en extra slant i nedgången. Men det kan ju gå ned mer imorgon.... Det kan det alltid göra men det är bättre pris idag än igår. När det alltid kan bli lägre pris imorgon blir det aldrig köpläge varpå det är ett dåligt resonemang "det kan gå ned mer imorgon".

Om något får man tänka att om det går ned mer imorgon så får jag än mer för pengarna nästa gång jag köper.

Apropå fonden jag köpt såg jag att de precis passerat 5000 ägare hos Avanza. Det tycker jag är kul av flera anledningar. Dels är det en väldigt bra och sund fond som jag tror kommer ge en rimlig avkastning. Dels för att jag fick Avanza att ta upp fonden i sitt utbud och det nu visat sig finnas ett stort intresse för utdelningsinvestering via fonder.

Läs mitt inlägg om Aktiespararna Direktavkastning b: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html11 kommentarer:

 1. Gällande utdelningen i Direktavkastning B så noterade jag att de inte längre har någon skrivning på hemsidan att de ser över utdelning 2 ggr per år. Kan man tänka sig att de backat på den punkten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mja kanske är det så. Nu närmar vi ju oss sommar och utdelningsbeskedet så då får vi svart på vitt hur det blir. Jag bryr mig inte värst om de pyntar en eller två gånger. Skulle det bli att de pyntar två gånger så blir det att jag bara får halva utdelningen nu i sommar och får vänta på resten till vintern. Jag tar gärna hela slanten nu i sommar men gråter inga tårar om jag får vänta på en del till vintern.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Skall tilläggas att jag haft dialog med fondbolaget om det där med utdelningen. Jag har framfört min syn på det och de har yppat att det inte är problemfritt att betala vid fler tillfällen. Vad de faktiskt beslutar återstår att se.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Läste att Morningstar Fund Awards Sverige 2023 utnämnt som bästa svenska aktiefond:Aktiespararna Direktavkastning,inte illa pinkat och en fjäder i hatten för dig Petrusko som rekat denna.Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CF,
   Ja verkligen kul att fonden uppmärksammas och att den presterat så pass bra att den vinner en utmärkelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Köpte Investor, XACT Sverige och XACT HögUtd idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Mycket rimligt. Tre sunda investeringar som lär belöna dig väl i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har själv köpt lite Aktiespararna Direktavkastning B. Ser ut som att börsen och framförallt bankerna blir billigare.

  SvaraRadera
 5. Hej,
  jag har nu 2milj som jag vill få in på börsen med lång horisont. Man läser tips om att sprida ut köpen över längre tid vilket är en generell och bra tanke. Men när det väl nu sätts på prov ställer man sig såklart frågor:
  * under hur lång tid ska man sprida ut köpen?
  * speciell strategi iom. världsläget?
  * köpa extra nu i nedgång eller samma belopp vid alla tillfällen?
  * sätta in allt eller ha en viss % cash för att kunna shoppa vid tillfälle?

  Förstår att det inte finns ett självklart svar, men skulle uppskatta dina reflektioner.

  /Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobias,
   Sett till statistik är det bästa att direkt investera hela slanten i breda börsindex. De flesta har dock inte vad som kkrävs för att lyckas med det. Man saknar nerverna att bara kyligt sitta kvar med sin investering oavsett hur dåligt den går dagen efter, veckan efter osv man köpt. Folk gör i brallan och säljjer när det gått ned och köper sedan igen när det gått upp igen.

   Av den anledningen brukar jjag resonera att sprida köpen över tid. För att göra det lättare att hålla ut. Några miljoner kronor kanske man sprider ut över 12-18 månader.

   Själv hade jag smackat in rubbet på stört men det är jag det.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko och tack för en läsvärd blogg. Har själv AS Direktavkastning som du skrev att du ökat i. Den är ju väldigt tung i svenska banker. Hur går dina tankar där, känns väl som stor risk att svenska banker fortsätter ner och därmed fonden? Mvh Markus

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...