Castellum bokslutsrapport 2022

 


Idag släppte fastighetsbolaget Castellum sin bokslutsrapport för 2022. Som de meddelat tidigare föreslår de ingen utdelning. En stund innan rapporten kom ut skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att de avser göra en företrädesemission om 10 miljarder kronor. Det betyder att du som aktieägare kommer få teckningsrätter och möjlighet att skjuta till pengar i bolaget genom köp av nya aktier. Teckningsrätterna kommer gå att sälja om man inte vill pytsa in mer pengar. Mer info om emissionen kommer bolaget med under våren.

Förvaltningsresultatet steg nästan 10 procent till 13,63 kronor.

Värdet på fastigheterna skrevs ned 2 procent.

Substansvärdet är nu 242 kronor per aktie (EPRA NRV).

Belåningsgraden är 41,1 procent.

Styrelsen har lanserat ett besparingsprogram som kommer löpa under 2023 och 2024. Det har redan mynnat ut i den indragna utdelningen och det innebär också ett minskat investeringsutrymme. Den nu föreslagna nyemissionen om 10 miljarder kronor beräknas befästa bolagets nuvarande kreditrating. Castellum avser att arbeta mot än starkare finanser och än högre kreditbetyg. Något som leder till lägre finansieringskostnader och god tillgång till kapital.

Castellum är ett bra bolag med fina tillgångar och jag tror på dem i långa loppet. Att utdelningen nu ställs in är speciellt för mig som lever på utdelningar. Jag klarar mig ändå och ser långsiktigt på min investering i Castellum. Utdelning kommer de pynta igen om några år och jag tror de fortsatt kan prestera en rimlig totalavkastning över tid.



23 kommentarer:

  1. Är det inte rätt konstigt att meddela att man ska ha en företrädesemission som är garanterad, men inga villkor är satta! Hur kan man då garantera emissionen?
    Tror också på Castellum för framtiden, även om all osäkerhet inte är bra som det har vart nu ett tag...

    SvaraRadera
  2. Vet vi säkert att alla aktieägare kommer få möjlighet att delta i nyemissionen? Isf är det ju positivt tycker jag, jag tolkade det som att den enbart riktade sig till största ägarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, ja alla aktieägare kommer få möjlighet att delta. Det vet man genom att bolaget sagt att de avser göra just en "företrädesemission". Innebörden av det är att befintliga ägare har företräde att delta.

      Emissioner som ägare inte får möjlighet att delta i kallas för "riktad emission". Då är emissionserbjudandet ställt till några få utvalda aktörer.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Isåfall hade det hetat "riktad" emission. Företrädesemission ska omfatta alla befintliga ägare

      Radera
  3. Känslan är att det kommer ta ett tag att styra upp bolaget efter Rutgers gästspel.

    SvaraRadera
  4. Hur mycket måste man pytsa in tror ni om man låt säga har 100 st aktier? Är lite ovan med emissioner så ta min dumma fråga med en nypa salt./ PJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Castellum har ett börsvärde kring 50 miljarder kronor och nyemissionen är på 10 miljarder kronor. Grovt höftat kan du tänka att du får plutta in motsvarande 20 aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Ah tack, jag blandade ihop det med riktad.

    SvaraRadera
  6. Här på bloggen presenterades Castellum ett tag som ett kärninnehav. Aktien hade en viss status. Nu är det nyemission som gäller. Kan vara bra att tänka på att skall man deltaga i detta skall man se det som en ny investering. Finns det inget intressantare att investera i??
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag håller med dig om resonemang kring att pytsa in mer pengar i Castellum. Det skall man så klart ställa mot alllt annat investerbart. Tycker man det är en bra ide och har inget bättre så kan det vara läge att putta in mer pengar i Castellum.

      Själv har jag inte tagit definitivt beslut men lutar åt att jag inte vill plutta in mer pengar i Castellum. Jag har väldans mycket annat jag vill investera i och Castellum är redan en stor stek i min portfölj.

      Tur i oturen så slutade jag med beteendet kärninnehav och tung viktning för en tid sedan. Innan det så hade jag avsevärt större post i Castellum. Jag ville inte vara utsatt för så stor bolagsrisk ens i väl utvalda bolag och det visade sig vara vettigt nu med facit i hand. Inte hade jag trott för några år sedan att Castellum skulle backa +60 procent på börsen och ställa in utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. och dessutom tvingas till en emission...

      Radera
  7. Hej

    Cynikern i mig! Ka nman inte se Företrädesemmisionen som en utdelning?

    Med vänlig hälsning,

    Jens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jens,
      Mycket riktigt kan man se det så om man önskar. Teckkningsrätterna som man får betingar ett värde och när man säljer dem så har men caash i näven. Jag lutar åt att sälja mina teckningsrätter eftersom jag inte har för plan att investera mer i Castellum.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nej, det kan du inte eftersom din ägarandel blir utspädd om du säljer dina teckningsrätter.

      En nyemission är närmast att betrakta som en omvänd utdelning där bolaget vill att du ska ge pengar snarare än tvärtom.

      Radera
    3. Lågoddsare…..Vad kommer Arnhult att göra😊

      Radera
    4. Rutger Arnhult äger fortfarande ca 16 miljoner aktier. Petrusko räknade ut i en kommentar här ovan att i emissionen så får man köpa aktier som motsvarar 1/5 av aktieinnehavet, I Rutgers fall får han betala 16 mille/5 * 138,40 = 443 miljoner kr (sannolikt blir teckaningskursen lägre, men jag räknar på gårdagens stängningskurs). Gissar att Arnhult inte är intresserad av att lägga ut ca 1/2 miljard på aktier i bolag som inte har någon utdelning.

      Radera
    5. Jag räknar 10 mdr / antalet befintliga aktier och får då en summa strax under 29 kr. Dvs för varje aktie kommer du att behöva peta in ungefär 29 kr, grovt räknat, sen får vi se exakt vad det blir när villkoren kommer. Men enligt uträkningen jag redovisade ovan borde Rutger behöva peta in 464 miljoner på ett ungefär...

      Radera
    6. Att se en nyemission som utdelning torde vara höjden av självbedrägeri.

      Hur tänker petrusko här? Häromdagen var du långsiktig ägare, nu känns det ok att bli utspädd?

      Det är nog många som är tveksamma nu. En del påstår att detta är ett sätt för Akelius att öka sitt ägande till billig peng.
      Eftersom Akelius står som garant är hans möjlighet att göra en bra affär här helt beroende av hur dom tveksamma agerar.

      Här måste man välja, inte fundera och tveka. Småspararen har storbankerna i ryggen iaf, kursen håller sig oväntat stark, kanske Akelius som köper?

      Radera
  8. Jag tror på Castellum långsiktigt, men här och nu med en företrädesemmison, så kommer kursen att pressas.
    Sålde allt, men kommer att köpa tillbaka i samband med förväntad kurspress, när nya aktier skall tecknas.
    En variant för de som behåller sina aktier, men inte vill sätta in nya pengar i bolaget, är att sälja sina teckningsrätter, och för denna summa köpa aktier i bolaget. I praktiken har man minskat sitt ägande, då antal aktier ökar med 20 procent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kommer äga en mindre andel av Castellum, men Castellum kommer vara ett rikare bolag tack vare de tio miljarderna så det går på ett ut.

      Radera
    2. Niclas Rosengren14 februari, 2023 11:17

      Årsstämman är inte längre i Göteborg. Stockholm 2023.

      Radera
  9. I år är årsstämman flyttad från Göteborg till Stockholm.

    SvaraRadera
  10. Hej Petrusko och tack för matnyttig blogg! Undrar hur du tänker kring Neobo. Lågt värderad i nuläget.

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...