NP3 har tagit in 600 miljoner kronor i bra deal

 


Fastighetsbolaget NP3 har genomfört en riktad nyemission om 2,75 miljoner stycken stamaktier och tillförts totalt 632,5 miljoner kronor. Teckningskursen i ett accelererat "book building" förfarande blev 230 kronor. Mot gårdagens stängningskurs på 244 kronor innebär det en rabatt om 5,7 procent.

Det här är en bra deal med en rimlig rabatt mot senast stängningskurs för aktien. Substansvärdet i bolaget är innan emissionen 133 kronor per aktie. NP3 har ett högt kassaflöde och genererade under 2022 ett förvaltningsresultat om 13 kronor per aktie.

Det där accelererat book building uttrycket innebär enkelt uttryckt ett auktionsförfarande där efterfrågan sätter priset. Det var en stor efterfrågan som mynnade ut i en i mina ögon rimlig rabatt om 5,7 procent.

Att ta in eget kapital på det här viset späder förvisso ut vissa nyckeltal men samtidigt är det pengar som inte har en löpande kostnad utöver ev vinstdelning. Det här är pengar som kan och kommer ersätta lån och således minska ränteutgifter. 

För mig som investerare i preferensaktien är det positivt att bolaget stärker sin finansiella ställning och tar in nytt kapital via nyemission av stamaktier. 

Undrar du varför inte du som ägare i stamaktien fått erbjudandet att delta i emissionen? Ja det uppstår alltid den där frågan i sådana här emissioner, ägare som är lite ledsna och gärna hade deltagit. Det är framförallt en tidsfråga men även en kostnadsfråga. När man gör en riktad emission likt denna är man inte förpliktigad att upprätta diverse dokument och ge en lång tidsfrist att tänka på saken osv. Man kan smacka ut erbjudandet en eftermiddag och någon dag senare sitter pengarna på kontot. När man erbjuder allmänheten att teckna aktier i emission skalll diverse dokument upprättas och det är lång tidsfrist som skall erbjudas. Det där tar flera månader och kostar bolaget mer pengar. NP3 var förutseende i pressmeddelandet och har skrivit några rader om hur de resonerat kring detta.



3 kommentarer:

  1. Eftersom de gör emission till premievärdering, innebär väl det att substansvärdet ökar nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den här emissionen bidrar till mer eget kapital per aktie. De gamla aktierna har 133 kronor substansvärde per styck medan de här nya kommer in till 230 kronor styck. Åtminstone en del av slanten kommer användas till att lösa in skulder men när den slanten går till det så försvinner ju samma belopp på skuldsidan. Samtidigt går räntekostnaderna ned. Jag gillar det här draget ifrån NP3.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Först höjer man utdelningen sen ber man om mera pengar, känns inte det som ett märkligt beteende?

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...