2023 ett annorlunda bokår

 


Det här inlägget handlar inte om börsen utan om böcker. Jag har läst en hel del de senaste 10 åren men jag har varit väldigt snäv i mitt urval och nästan enbart läst fackböcker. Primärt sådana om börs och investering. Inför årsskiftet funderade jag kort kring mitt läsande och bestämde mig för att 2023 skall bli ett rackarns bra bokår.

Ett bra bokår men ett annorlunda sådant. Näe under 2023 är det inte fackböcker om börs som gäller utan det är helt andra böcker. Klassiker och mja, böcker som helt vanligt folk läser. Inga nördböcker om börs alltså och jag har redan hunnit läsa 3 olika böcker hittills i år.

Mitt första val föll på en klassiker. Jag googlade faktiskt på just "klassiker + bok" och spanade på diverse listor över populära klassiker. År 2023 års första bok blev Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald. En berättelse om bekantskap med en man som lever i överflöd och kretsen människor runt honom. Stora partaj och glada människor men det hela vänder så klart och allt är inte så gött i slutändan. Jag brukar som sagt inte läsa den här typen av böcker men det här året är det min grej. Jag gillade Den store Gatsby och tycker den är berättad på ett fantastiskt sätt. Bra bok.

Jag har även läst The Art of War av Sun Tzu då jag minns någon mellanchef från förr som pratade om den som värsta grejen. Visst är det en fascinerande samling påståenden från flera tusen år sedan men näe det är nog mest en bok som är tuff att säga att man har läst men den är inte "all the rage".

Härnäst skall jag läsa en bok av Steven Pinker. Om honom har jag hört mycket gott och förstår att han är högt ansedd. Bill Gates har med åtminstone en av hans böcker på sin legendariska boktipsarlista.

Vad läste du nyligen?26 kommentarer:

 1. Nästan bara skönlitteratur, men en bok som du och de flesta av dina följare antagligen inte gillar är Andreas Cervenkas senaste bok om hur Sverige blev ett land för superrika :) https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/jaEvr0/recension-av-andreas-cervenkas-girig-sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har sett att Cervenka kommit ut med bok relativt nyligen men det har inte lockat att läsa den. Jag har fått uppfattningen att han ofta är en åsiktsmaskin för vänstern och det kan man väl utstå i små doser men jag avstår boken hans.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Oavsett vad man tycker om vänster eller höger så är han välargumenterad och den är välskriven.

   Radera
 2. Körde en liknande drive för några år sedan. Jag föll ur det efter bara några böcker, men Mörkrets Hjärta av Joseph Conrad hanns med (och rekommenderas). Jag kan även rekommendera alla romaner av Charles Bukowski, vet dock inte om de är klassiker på samma nivå, men läsvärda är de

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för tipsen. Den där Mörkrets hjärta fångade min uppmärksamhet då filmen Apocalypse Now tydligen baserats på den.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vill rekommendera Amerikansk Jord, som jag läste senast. Om en mexikansk mor och hennes son som hastigt får världen omkullkastad.

  SvaraRadera
 4. Lee Childs böcker om Jack Recher. Lär aldrig bli en klassiker men jag älskar när hjälten överlever allt :) Sanningens svärd av Terry Goodkind. Helt makalös trevlig serie böcker, 17 stycken. Katharine Kerr, Silverdolken och så resten av serien. Diana Gabaldon, (fast är nog kanske inget för en medelålders ? facklitteraturnörd :D )

  SvaraRadera
 5. Fördelen med att läsa skönlitterärt är att det kan ge bild hur folk kan agera, vara och rättfärdiga sina handlingar på ett sätt som fackböcker inte förmår beskrivadå de generellt inte arbetar med berättelser, fantasi och inlevelse.

  Den store Gatsby kan ses vara en bok som beskriver bubbelekonomin, falska förhoppningar, girighet, yta och fasader och generella mänskliga beteenden av allt som är en del av vad vi kallar för marknaden.

  Bokhyllorna är fulla av möjligheter till insikter av det vi kallar varat, världen och mänskligheten. Och där finns det också bitar av oss själva och kanske också delar om det egna jaget vi inte helt har identifierat.

  Och för övrigt kan läsa en skönlitterär bok vara en god stund för lite eskapism.

  Robblo

  SvaraRadera
 6. Sapiens och Homo Deus av Yuval noahs är två böcker jag läste förra året, väldigt intressanta.

  Mvh Kalle

  SvaraRadera
 7. Steven pinkers The Better Angels of Our Nature är nästa på tur. För i övrigt kan jag rekommendera krig och fred, 1984 och the brave new world
  / R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har snart läst halva "blank Slate" av Steven Pinker och är mycket fascinerad av hans sätt att skriva och diskutera. Blir nog att jag läser fler böcker av honom. 1984 har jag läst och gillade den men tycker den tappade fart/intresse en bit in i andra halvan.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Pappan och havet en barnbok men ändå intressant för mig som pappa

  SvaraRadera
 9. Kan gilla riktigt gamla böcker som Iliaden och Odysseen för långtidsperspektiv. Mycket är sig likt och mycket har blivit bättre över seklerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra bra bra, jag vill läsa dem bägge. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Onåd av J. M. Coetze. Den fick mig att förstå Sydafrika på ett djupare sätt. Klassiker i den meningen att han fick nobelpris, men kanske ändå inte en av typiska klassikerna.

  SvaraRadera
 11. Nyligen läst: historikern Anne Applebaums böcker om Rysslands, Sovjets och Ukrainas historia under 1900-talet. Väldigt intressanta. Extremt deprimerande. Ryssland verkar fast i en pre-humanitär värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   Det låter mycket intressant men tungt.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. "Kejsaren av Portugallien" av Selma Lagerlöf är min senaste. Rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gurkan,
   Tack för tipset. Jag har sett någon av Lagerlöfs böcker dyka upp på ett par listor över klassiker. Jag skall se till att läsa något av hennes verk.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. The Damage done av Warren fellows, den borde alla svenska Thailands resenärer läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den verkar nice. Intressant story och fascinerande att den är en verklighetsskildring. Jag lägger den på minnet.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Die With Zero av Bill Perkins

  Kanske lite fel genre om du vill hålla dig borta från pengar och finans. Jag håller inte med om allt i boken men provokativ och tänkvärd.

  SvaraRadera
 15. Pinker är en personlig favorit, "Upplysning nu!" är ett måste för alla.
  I samma tema bör du även kolla in svenskarna Johan Norberg och Hans Rosling. En mer faktabaserad världsbild sett över lång tid, en viss skillnad mot allt dagsaktuellt doomscrollande.

  /Andreas

  SvaraRadera
 16. Ge dig på den bästa berättaren av dem alla, Stephen King! Så har du att göra ett bra tag:D Green Mile och Under the Dome till exempel.

  SvaraRadera
 17. Sleeping Giants, Waking Gods och Only Human är en otrolig trilogi också. Mest fängslande jag läst på väldigt länge. Tror jag läste ut första bolen på två kvällar, omöjligt att lägga ifrån sig.

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...