Utdelning i Vanguard VGWD

 


Nu har Vanguard fått upp infon på sin sajt om utdelningen nu i december. I vanlig ordning är det sen info och X-datum har redan passerats. Jag såg häromdagen att de skjutit ut infon till externa sajter som CNBC men jag fick inte klarhet i vilken valuta som avsågs varpå jag lugnt avvaktade. Nedan är info om utdelning i den börshandlade fonden Vanguard All World High Dividend Yield med ticker VGWD.

Med X-datum igår den 15 december är den senaste kvartalsutdelningen på $0,4131 och paydate är 28 deccember. Utdelningen för detta kvartalet är lägre än året innan men det slår lite olika mellan kvartalen det där och totalt för helåret är den ändå större än året innan.

För 2022 landade utdelningen totalt på $2,1722 att jämföra med $2,0126 för 2021.

På nuvarande kurs om 54,17 euro ger det en direktavkastning om 3,77 procent.

Läs mitt inlägg med info om Vanguard All World High Dividend Yield i länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html11 kommentarer:

 1. Tack för en super bra blogg som jag läser ofta med glädje 👍
  Du ger så bra information och idéer o jag har lärt mig massor!
  Har denna EFT o ser nu fram emot utdelning 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och fina feedback. Det är kul att en kan vara till nytta och inspirera kring börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra info Petrusko! Hoppas att Avanza snart kan börja tillhandahålla denna info.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalkyl, Ja det hade varit supersmidigt att få infon serverad där. Jag hoppas också att Avanza skall börja köpa in den datan.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. 7.93% i utdelningstillväxt på ett år. Helt ok och följer hyfsat med den höga inflationen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PeddaP,
   Ja verkligen. Jag finner den utdelningstillväxten mycket okej ifrån en så här bred global utdelningsfond. Mot året innan var det rejäl utdelningstillväxt också men det var ju pandemiåret då många sänkte utdelningen. Om man exkluderar det året (2020 $1,63) och räknar 2019 mot 2021 så får man en mer rimlig utdelningstillväxt men ändå ganska okej. 2019 var utdelningen $1,88 och till 2021 års $2,0126 är det en utddelningstillväxt om 7 procent.

   Att utdelningen under pandemiåret "bara" sänktes från $1,88 till $1,63 är jag tillfreds med.

   Ha en kick ass go helg.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ser att Avanza har fått upp info om utdelning på etf:er samt att utdelningar som är fastställda syns i analysverktyget på mobilen.

  SvaraRadera
 5. Nu syns utdelning i ETF:erna (Vanguard, Ishares) under Fastställda utdelningar hos Avanza. Det var på tiden.

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko,
  Tack för en bra blogg. Har själv hittat en ETF från Vanguard som heter FTSE developed world UCITS ETF USD Dist med kortnamnet VGVE. Det är en typisk globalfond innehållande ca 2400 olika aktier med en direktavkastning på ca 2%. Avgiften är endast på 0,12% vilket kan göra den som ett bra alternativ/komplement till den högutdelande Vanguard ETF:en som du (och jag) äger om man accepterar en lägre utdelning. Nämner ETF:en eftersom den omnämns sällan. Tycker dock Avanzas belåningspolicy är lite märklig. En vanlig fond som DNB Global Indeks S är godkänd för ränterabatt och har ett belåningsvärde på 80%. Fonden innehåller ca 1500 aktier medan den bredare Vanguard ETF:en som innehåller 2400 olika aktier har 0% belåningsvärde! Även den ovannämnda högutdelande ETF:en från Vanguard (VGWD) som är väsentligt bredare har endast 40% i belåningsvärde. Mejlade Avanza och de svarade att det berodde på att det är färre som investerar i ETF:er. Lite märkligt svar kan jag dock tycka med tanke på att risken för Avanza i grunden inte borde vara högre (snarare lägre) att låta breda ETF:er få ett belåningsvärde. Vad säger du?
  Mvh
  Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobias,
   Ja den där fonden ifrån Vanguard känner jag till och tycker den är toppen. Det är en fin globalfond till mycket låg avgift. En sådan globalfond kan absolut vara ett bra komplement till utdelningsfonder osv generellt sett. Via den där får maan exponering i vanliga bolag som Apple, Microsoft mfl som inte brukar ingå i utdelningsfonder.

   Det där med Avanza och belåningsvärden är en knepig historia. De har gjort ett system som är bra och optimerat för dem internt men som i kundens ögon kan vara obegripligt. Man får bara ta det för vad det är.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Stort tack för svaret Petrusko. Gillar att du har mycket information om utdelande ETF:er. Kan själv känna att om man, som jag, inte har så stora bolagsspecifika kunskaper så kommer man långt med några breda utdelande ETF:er samt några svenska investmentbolag.
  Mvh
  Tobias

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...