Ny månad nya möjligheter

 


Med 11 av 12 månader avklarade närmar vi oss slutet av detta året men än är vi inte i hamn. Hittills i år har börsen backat rejält där storbolagsindex (OMXS30) är ned över 13 procent. Nu har vi gått in i december och endast målspurten kvarstår på 2022.

Det är en ny månad med nya möjligheter. Börsen har redan repat sig från än sämre nivåer men är alltså trots det ned drygt 13 procent på året. Aktier är en vintersport sägs det lite skämtsamt men det är taget ur statistik. Historiskt har vintermånaderna stått för en stor del av avkastningen eller uttryckt så här: Under vintermånaderna brukar börsen gå bättre än resten av året. Det där stämmer så klart inte på prick varje år men ändå.

Mycket uselt är inprisat i börsen och den behöver inte backa mer bara för att vi fortfarande har hög inflation osv. Investerare och börsen är framåtblickande. Det är inprisat att vi har det dåligt nu och att det skall bestå en tid framöver.

Hur börsen skall gå på någon månads sikt eller enstaka år är mycket svårt att sia om. Det är så många faktorer som spelar in. På mycket lång sikt har börsen varit desto mer pålitlig. Ser man till 100 års statistik och bryter ned det i 10 årsperioder så har börsen presterat positiv avkastning i princip alla gånger. På lång sikt växer vår ekonomi. Våra bolag utvecklas och säljer för än mer pengar. Bolagen blir mer värda.

Skall december bli en bra eller dålig månad månntro? Vem vet men skit i det och fokusera på det långsiktiga perspektivet. Hur börsen gick december 2022 har föga betydelse i ett 10-års perspektiv. Det viktiga är att vara med på resan. Att äga sunda investeringar och hålla ut länge. Breda investeringar som billiga indexfonder är ett enkelt och effektivt sätt att få sin del av börsens goda avkastning.

Min favorit bland svenska indexfonder är PLUS Allabolag Sverige. Den följer hela börsen till låg avgift.8 kommentarer:

 1. Få se om vi får ett tomterally i år. Det brukar inledas med att PPM pengarna kommer in på kontot. Det är massor med miljarder som skall places i svenska aktiefonder. Indexdonder köper oberoende av kurs, vilket skapar ett köptryck på många svenska aktier,

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse, ja de där PPM-pengarna skall in på börsen oavsett pris och värdering. De får gärna hjälpa med en liten boost upp för börsen nu =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Den stora frågan är väl hur det blir med bolagens utdelningar nästa år, Det oroar mig verkligen. Har i stort sett kopierat din portfölj Petrusko så den är ju så defensiv som den kan bli.
  Funderar på att plocka in några Amerikanska Dividend Kings där kan man ju iallafall vara säker på att få utdelning!
  Men dollarn är ju dyr så det kanske är en dålig ide'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael, Ja valuta ger ett extra lager av risk men givet att man är långsiktig och köper kvalitetsbolag så tror jag det blir bra om man skalar in sig härifrån. Att köpa amerikanska kvalitetsbolag utspritt över flera olika tillfällen i tiden. Bolagens prestanda överväger valuta i långaa loppet, det är min övertygelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Mycket bra inlägg. Men du använder väldigt många ord för att egentligen säga ”Köp och tig”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tjena Gnagis. Du har så rätt så men när jag sätter det i kontext får jag fler med på banan och det är värt mycket i min värld. Fler som får upp ögonen för börsens förträfflighet i långa loppet.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko. Har du lust att presentera en ny fördelning av din portfölj?
  Med vänlig hälsning, Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   Tack för din kommentar. Japp jag brukar lägga upp en fördelning i december. Får se om det blir nu snart eller om jag gör det i samband med årsskiftet och den sammanfattning av året jag brukar skriva.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...