Lätt att dras med, försök behålla lugnet

 


Vi oroar oss så är det och det går att spåra bak till när vi led stor risk att bli dödade av vilda djur eller ihjälslagna av grannstammen. Nu tusentals år senare är vi oroade men av en rad andra faktorer än en tiger i busken eller grannen med klubban.

Elpriset är en stor snackis, det är så jäklarns högt nu va. Man kommer behöva 60.000 kronor.. 

Börsen går kass kanske den aldrig repar sig igen.

Vi bygger upp oro som vore vårt liv på spel. Vår hjärna och kropp utsätts för samma stress kring elpriset som när tigern skrämde oss i busken. Det är lättare sagt än gjort att ta det lugnt men kan man tänka på det aktivt så kan man kanske dämpa det lite och sansa sig. För måendet gör det susen och det är lättare att fatta förnuftiga beslut när man sansat sig. Att lägga benen på ryggen och springa för livet var rätt beslut när tigern lurade i busken medan det idag inte rör sig om en livshotande tiger utan kanske om en dålig börs.

En dålig börs som med stor sannolikhet repar sig. Det har den alltid gjort och fortsätter nog med det. Om inte så har vi större problem än aktier.

Elräkningen är vad det är. Gör vad du kan för att minska din förbrukning och försök lugna dig för stunden med att sist gång det hetsades om extrempriser så vände det strax därefter till rekordlåga nivåer. Det kan svänga fort. Elräkningen blir nog hög i vinter men det är i vart fall ingen tiger som käkar upp dig.12 kommentarer:

 1. Yes chill the pill!

  Jag är också lite fundersam till att elbolagen nu pushar timpris och "låsa priset". Jag inbillar mig att det görs för elbolagen skull, inte att jag som kund ska spara pengar. Därför vill jag göra tvärtom, fortsätta med rörligt.
  Några andra åsikter här?

  Timpris känns också som självmord för oss som jobbar 8-17 o då förbrukar mest kvällstid.

  För dig petrusko som är fri kanske det är en bra idé :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka pushar för att låsa? De flesta har ju lagt ner den möjligheten eller jobbar på att lägga ner den dealen.

   Radera
  2. Fortum ringde mig för ca två veckor sedan. Göta Energi har erbjudandet på sin sida. Finns fler exempel senast jag kollade bolagen via elskling.se

   Men jag gillar att det kanske är på väg bort. Tyvärr ser jag timpriser hela tiden, och det kan väl bara inte vara lönsamt för 8-17 folket?

   Radera
  3. Jag hade av misstag timpris under ett år. Har elpanna plus luftvärmepump och det lönade sig inte med timpris, trots att jag är hemma mycket. Jag försökte även anpassa dusch tvätt, bak och matlagning efter timpriset. Det kanske lönar sig om man vill ha varmt i huset nattetid och svalare dagtid och dessutom har en elbil att ladda. Har nu gått tillbaka till rörligt månadspris och slipper anpassa hela livet efter elpriset. Självklart försöker vi vara sparsamma, men det var vi även innan elkrisen.

   Radera
 2. Rörligt elpris och rörlig ränta genom livet tror jag på!

  SvaraRadera
 3. Band elpriset i januari -21 på 3 år.. 36 öre/kwh inkl skatter.. det fick bli en av mina sidoinkomster tyckte staten..

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,
  Sitter i samma potta som andra som äger amerikanska LP bolag typ brookfield och blir av med dessa till årsskiftet.

  Tänkte höra om du har några trevliga tips på amerikanska/canadensiska utdelande ETF’er inriktade på grön energi? Om inte kanske du har något annat bra tips på utdelande fond/ETF inriktad på amerikanska marknaden? Du verkar ju ha svart bälte inom området.

  God fortsättning,
  //Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredrik, iShares har en Clean Energy ETF men den har ingen vidare historik med väldigt tvära kast upp och ned. Länkar till den nedan. Brookfield skapade för några år sedan vanliga bolag i några av bolagsgruppen varav det där Renewable är ett av dem Det är alltså exakt samma bolaget men en annan aktie och vanlig bolagsform. Då heter den Brookfield Renewable Co, den skall inte stoppas då den är ett helt vanligt bolag.

   Så om man gillar Brookfield Renewable Partners LP så får man exakt samma grejen genom att äga Brookfield Renewable Corporation.

   https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251911/ishares-global-clean-energy-ucits-etf

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tack för ett klokt inlägg. Bara synd att vi i norr som vanligt får finansiera södern, det är det enda som tar mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå ”som vanligt”? Det är ju vi i Stockholm som får jobba hårt och betala orimligt höga skatter för att ni ska kunna sitta där uppe i Norrland och dricka hembränt och vara arbetslösa. Inte mer än rätt att vi får några smulor tillbaka…

   Radera
 6. Blir nog att åka buss inom jobbet.

  Biljetterna har inte följt med i priserna på drivmedel.

  God Jul

  SvaraRadera
 7. Priserna kommer nog gå upp mer...

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...