Lite om aktier

 


Historiskt har jag haft 10 procent premie i Latour som gräns för att investera. Länge har jag varit aktieägare men jag avyttrade faktiskt innehavet när premien var precis skyhög. Latour är ett bra bolag men att vara ett bra bolag innebär inte automatiskt att det är en bra investering. Man behöver köpa till en sund värdering också annars är det stor risk att mycket avkastning försvinner via multipelkontraktion. Eller med andra ord att man köpte till värderingen 60 procent premie och får se värderingen gå ned till 20-30 procent premie. Efter en sådan nedgång i värdering så krävs det extrem prestanda för att ta hem det tappet man gjort bara på att köpa för dyrt. Nog om det. Vad jag skall komma till är att jag överväger att sätta gränsen till 20 procent premie och att ev därifrån göra små regelbundna köp i bolaget. Går värderingen ned mer så får jag mer för pengarna när jag köper och om den håller sig där vid 20 prolle så har jag investerat i ett bra bolag till ett högt pris men förhoppningsvis inte för högt.

En helt annan grej är den här trevliga nyheten att Avanza kommer betala ut all "släpande" utländsk källskatt i kapitalförsäkring i början av 2023. Det är alltså skatt som dragits under 2020, 2021 och 2022. Det här handlar inte om att man slipper skatt utan det handlar om att vi belastats med dubbel beskattning och därför kan få en del i retur. En kapitalförsäkring är ett schablonbeskattat konto och vi betalar en viss procent av värdet i skatt årligen. Det där har ju inte utländska bolag/börser koll på och de drar automatiskt skatt på utdelningar. Det blir dubbel beskattning för oss och den delen får vi åter. För mig handlar det om ett belopp som vida överstiger den utdelning jag förväntat mig från Castellum under 2023. Du har nog inte missat vare sig att Castellum är ett stort innehav för mig samt att de meddelat att de avser pausa utdelningen. Jag som lever på utdelningar är utsatt i sådana här händelser och visst satt det mycket fint att jag i samband med detta får besked om Avanzas utbetalning av utländsk källskatt. Som jag skrev härom dagen så kommer Avanza efter den här utbetalningen att betala åter utländsk källskatt året efter. Skatten som dras under 2023 får vi åter 2024.

Apropå utdelningar så ser det ut som att många av våra svenska storbolag är stadda i kassan och presterar helt okej. Konsensusestimat visar på fina utdelningshöjningar generellt och i flera bolag förväntas det rejäla bonusutdelningar. Handelsbanken och Tele2 är några bolag som det förväntas stora utdelningar ifrån. Det där tar jag med ro och gläder mig den dagen de eventuellt meddelar en sådan utdelning. Inget jag tar för givet. Om en månad börjar bokslutsrapporterna trilla in och med dem förslag till utdelning.27 kommentarer:

 1. Våren ska bli oerhört spännande. Budskapen är så spridda, från att typ hela världen riskerar att gå i konkurs och knappt några utdelningar att vänta alls, till lite smått, trots allt , optimistiska tongångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CS, ja det låter verkligen olika på sina håll. Lite lustigt är det ju.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för Sveriges absolut bästa blogg om ekonomi.
  Har helt missat att man skall få tillbaka källskatten redan året efter även på Avanza.
  När kom denna nyhet, gäller det even den förhöjda skatten från tex Finland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias, som jag fattat det så skall det gälla även Finland. Det var på twitter de lade ut den lilla notisen. Det kommer nog fullständig info på sajten så småningom.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Härligt.
   Riktigt bra nyheter.
   Nu skall bara Avanza få till att man kan se kommande utdelningar från ETFer också.
   Skulle göra mitt liv ännu lite enklare :)

   Radera
  3. Nu kan man ju se de historiska utdelningarna på respektive etf. Så känns väl rent spontant som att de borde lägga in kommande också när de blir bestämda. Något du har koll på petrusko?

   Radera
  4. Japp det där har jag koll på och Avanza kommer visa kommande utdelning när de har blivit bestämda. Problemet är att de europeiska ETFerna beslutar utdelningen ungefär samtidigt som de pyntar den. Så av den anledningen får man inte infon i förtid. Xact beslutar i god tid innan däremot.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Myycket spännande där.

  SvaraRadera
 4. Mycket spännande där. :)
  Det där med utdelnignsprognoserna för nästa år, var ser du dem? Vem gör dessa? Är det bara gemene bloggare som gissar utifrån hur mkt vissa brukar höja den eller finns det något mer substantiellt bakom?
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, det är baserat på analytikers snittestimat. Sammanställning av dem är en betaltjänst men många storbolag har den infon på sin webbsida.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för förklaringen!

   Radera
 5. Jag undrar vad utdelning kommer bli i Xact Högutdelande. Vågar du ge dig på en gissning?

  Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello, ja vågar inte ta något för givet men utdelningen baseras på de utdelningar fonden tar emot och de har blivit större mot året innan.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Ett stort problem i sammanhanget är våra komvux-politiker i riksdagen som allt för ofta driver opinion mot aktieutdelningar, som om de vore av ondo. De flesta politiker vet inte att aktieutdelningar driver svensk forskning (alla stiftelser), finansierar våra pensioner, och är aortan i hela det kapitalistiska systemet som politikerna förgäves försöker sabotera. Okunnigheten hos komvux-politikerna överträffas endast av dumheten hos väljarna som fortsätter rösta på 8-klövern. 👩‍🎤🧑‍🎤👨🏻‍🎤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du något bra förslag på alternativ vem man ska rösta på? Känns inte som ett bra alternativ att få in ett nionde parti.
   Med vänlig hälsning,
   Simon

   Radera
 7. Förstår INTE! att någon äger aktier överhuvudtaget nu..
  Jag kan GARANTERA ER! att ni kan KÖPA TILLBAKA edra aktier 15-20% billigare under 2023..
  Så mitt råd är..SÄLJ, SÄLJ, SÄLJ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Time in the market vs. timing the market" . Jag väljer det förstnämda.

   Radera
  2. Har du dykt ner i whiskeyglaset och sett framtiden nu igen?

   Radera
  3. Vart hittade du den garantin? Nere i whiskeyglaset?

   Radera
 8. Köpa eller inte köpa...är alltid den stora frågan.

  SvaraRadera
 9. Även ETFers utdelning har helt plötsligt börjat visas på Avanza. Väldigt trevliga nyheter. Även om just ditt tips, Franklin, inte verkar fungera när jag kollade igår.

  Tackför en väldigt bra blogg.

  God fortsättning / Calle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Calle, ja det stämmer. Utdelningar ifrån ETF:er syns på Avanzas sajt sedan några dagar. De meddelade det på twitter. De visar även mer info än tidigare om ETF:er, som tex största innehaven.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ah och så var det Franklin med.. Det är en teknisk förändring i någon kod ETF:en använder som gjojrde att den blev "gråad" hos Avanza men nu har deras system snappat upp det där och den ser ut som den skall.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Tror du att det blir en bonusutdelning i Tele2 under 2023 trots den den stora bonusutbetalning som betalades ut i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, De professionella analytiker som följer Tele2 tror det blir extrautdelning. Jag tror det kan bli så. Tele2 har en utdelningspolicy som leder till extrautdelningar även åren de inte avyttrat verksamheter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror det blir extra utd, men bara runt 5kr! Vi får se men hoppas på fler!

   Radera
 11. Jag är lite negativ inställd till Euron i helhet och funderar på Kanada för lite mer diversifiering
  kan HSBC MSCI Canada UCITS ETF USD vara något? Mer exponering mot energi och råvaror i ett stabilt land.
  Kanada är Nr1 bland arbetskraftsinvandring gått om USA.

  ETF bas

  HSBC MSCI Canada UCITS ETF USD 10%
  Xact norden 10%
  Xact sverige 10%
  Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Dis 70%

  SvaraRadera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...