PLUS Fastigheter Sverige Index

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Att investera i fastigheter är något som intresserar väldigt många. Det finns gott om bra fastighetsbolag att investera i och den som är duktig har kunnat välja rätt och fått en god avkastning. Ett alternativ som länge funnits är fastighetsfonder men de har höga avgifter som tar ned prestandan. Hittills i år har tex Länsförsäkringars fastighetsfond avkastat en aning sämre än PLUS Fastigheter Sverige Index som det här inlägget handlar om och vore det inte för den höga avgiften i Länsförsäkringars fond skulle den inte presterat sämre. Det där kan se olika ut över tid men generellt sett är det just fondavgiften som leder till att aktiva fonder har svårt att slå index i långa loppet. 

PLUS Fastigheter Sverige Index är som namnet avslöjar en indexfond för fastighetssektorn. Bilden ovan visar de 20 största innehaven och de utgör över 90 procent av fondens värde.

Total fondavgift: 0,22 procent
Fondförmögenhet: 74 miljoner kronor (Relativt nystartad fond. Startdatum september 2021)
Minsta köp via Avanza: 100 kronor.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot nästa dag.

Jag tycker det här är en utmärkt fond för den som vill ha exponering i fastighetssektorn. Man slipper krångel med att själv analysera och välja rätt fastighetsbolag och man slipper höga avgifter som aktiva fastighetsfonder tar ut. Genom att välja en indexfond med låg avgift utsätter man sig inte för risk till underprestanda pga höga avgifter. Fastigheter har givit en god avkastning historiskt och kan vara en rimlig komponent i en diversifierad långsiktig portfölj.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

9 kommentarer:

 1. Hej P
  Om man ändå väljer en aktiv fastighetsfond, förespråkar du en med i huvudsak svenska innehav som Länsförsäkringar eller en som även har exponering mot utlandet som exempelvis Swedbank?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik, Jag kan inte påstå att jag lockas av en fastighetsfond med innehav i andra valutor. Primärt tycker jag att en svensk fastighetsfond är en rimlig exponering medan en fastighetsfond med innehav i andra valutor skulle kunna vara ett mindre kompletterande innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Hur ser du på Castellum förmåga att bibehålla nuvarande utdelning samt förmågan att fortsätta höja utdelningen?

  Ser du något orosmoln bortsett ränteläget och nedskrivningar på fastighetsvärden? Jag är inte insatt i deras utvecklingsportfölj.

  Kursen har tagit mycket stryk senaste dagarna, och just nu med 6%. Jag har svårt att se varför, bolaget har en diversifierad portfölj, stabil ekonomi och relativt långa löptider på sina lån.  Jag har köpt stadigt under senaste månaderna men överväger nu, med tanke på senaste tidens skarpa kursnedgång, att gå in med större belopp än planerat. Ur utdelning- och värdesynpunkt verkar det vara en fantastisk aktie men undrar givetvis om det är något jag har missat.

  Allt gott,

  Navid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Navid, Jag är inte värst orolig för Castellum rent operativt, riskmässigt, intäktsmässigt. De klarar betydligt högre räntor. Sådant slår inte igenom över en natt utan det tar några år innan nya högre räntor påverkar fullt ut. Under tiden höjs hyrorna och de har goda möjligheter att anpassa sig. Aktiemässigt däremot tror jag det kan vara en tid framför oss nu med där fastigheter inte går så bra på börsen. Jag har varit med om perioder om flera år av riktigt iskallt intresse för fastighetsaktier på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, jag gillar också fastigheter men gillar utdelning. Om jag skulle vilja ha fastigheter men inte plocka själv men också få utdelning, vad är mina alternativ? Finns det ens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, iShares har flera olika börshandlade fonder med inriktning mot fastigheter. Gå in på ishares.se klicka på products och sedan ETFs. Där skriver du i sökrutan Property så får du fram fonderna. Distribution står för utdelande fond medan Accumulating är fonder utan utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. iShares European Property Yield EUR (IQQP)
   iShares US Property Yield USD (IQQ7)

   Radera
 4. Hej,
  Tack för många trevliga inlägg, jag är en flitig läsare.
  En fråga bortom ovan inlägg. Vad tycker du om Kanadensiska ETF:er? Finns det några du kikat närmare på som du finner intressanta? Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej inget jag kikat på och inget som torde gå att handla som vanlig småsparare om det verkligen är en ETF. Sådana har EU satt stopp för sedan några år. Det ser ut som att de går att köpa hos Avanza och Nordnet men om du försöker genomföra ett köp är det stopp.

   I Kanada finns det även andra bolagsformer/fondsetuper som kan likna en börshandlad fond och vissa sådana kan fortfarande gå att handla. Det är lite rörigt det där så innan du blir allt för inne på ett sådant värdepapper kolla du så att du verkligen kan köpa det.

   Mvh petrusko

   Radera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...