Jag gillar investmentbolag

 


Investmentbolagen som grupp har slagit index över tid och visar på god potential. De är riskspridare i sig själva då de bygger på att äga en rad andra bolag små som stora. Att de slagit index som grupp beror på att de större investmentbolagen generellt presterat okej till mycket bra. Jätten Investor har slagit index varje enskilt år de senaste 10 åren. Kanske är streaken längre än så, jag har bara tittat på 10 år för det här ändamålet.

Alla investmentbolag är inte bra, så klart finns det dåliga också men håller man sig till de större välkända så är man hyggligt rätt ute. Det är en god ide att sprida risken även bland investmentbolagen och äga flera. Det finns exempel på välpresterande investmentbolag som blivit "dåliga".

Både Ratos och Öresund är sådana som länge presterade mycket god avkastning till sina ägare men sedan gick i väggen. För Ratos är det cirka 10 år sedan och kanske är de ur sin svacka nu, det får tiden utvisa. Öresund presterade mycket bra fram till 2016 och har efter det presterat mellan dåligt till riktigt järnspikarns dåligt. 

Vem vet, härifrån kanske både Öresund och Ratos kommer prestera i toppklass. Det är svårt att veta på förhand men man kan försöka bilda sig en uppfattning om investmentbolagets portfölj och dess lednings förmåga att generera god avkastning.

För stunden äger jag bara Investor och Industrivärden men historiskt har jag ägt desto fler. Jag passade nyligen på att sälja Latour till en galet hög värdering. Både Ratos och Öresund har jag ägt men valt att stå utanför i spåren av knackig prestanda. Svolder har jag ägt men sålt till hög värdering. Ja det finns något till som jag ägt men vi summerar det att jag gillar investmentbolag.

De senaste åren har värderingarna gått stadigt uppåt men nu i närtid har marknaden nyktrat till och handlat ned investmentbolagen till klart lägre värdering. Vissa är fortfarande dyra medan andra blivit rimliga. Svolder utan premie eller till substansrabatt är en bra deal. Lundbergs är ett stadigt investmentbolag som vissa kan finna tråkigt men de har presterat bra historiskt och värderats högt därefter. Nu är Lundbergs åter värderat med rabatt.

Lundbergs äger en del hyreslägenheter som marknaden nu blivit svalare till och de äger skogstillgångar som i sin tur värderas historiskt högt på rekordvinster dessutom. Det är rimligt att investmentbolaget Lundbergs inte på toppen av det handlas till premie. Jag gillar Lundbergs och tror på dem i ett mycket långt perspektiv.

Investmentbolag är ett smart val för en långsiktig investerare. Det sprider risken. Det kräver inte lika mycket kunskap av dig som investerare och går att likna vid att investera i en fond. Apropå fonder brukar man prata om den kostnad de tar ut årligen. Många fonder tar kring 1-1,5 procent per år medan de större investmentbolagens kostnader ligger kring 0,1 procent per år. Över tid gör en sådan här årlig kostnad stor skillnad i din avkastning. Kostnader är något som drar ned avkastningen och är den främsta anledningen till att många aktiva fonder inte lyckas slå index på lång sikt. Ett smart val är att välja en investering med mycket låg avgift för att ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt att slå börsen. I den aspekten är investmentbolagen också bra alltså. I generella termer så klart, det finns vissa investmentbolag där kostnaderna är annat än låga.

När värderingarna nu kommit ned är jag lockad att åter äga fler investmentbolag. Lundbergs och Svolder är ett par sådana. Jag skulle gärna äga Latour igen men där är värderingen fortfarande väldigt hög trots att den backat kraftigt.

Potential att få bättre avkastning än börsen. God riskspridning. Låga kostnader. Jag gillar investmentbolag.


13 kommentarer:

  1. ”Det finns vissa investmentbolag där kostnaderna är annat än låga”
    Vilka syftar du på här?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som har riktigt låg avgift kring 0,1 procent eller lägre är Investor, Industrivärden, Lundbergs och Latour. Där har du investmentbolagen med riktigt låg avgift.

      Ju mindre bolagen är desto högre är avgiften procentuellt sett generellt. Det finns många olika investmentbolag men det är de större med lång historik som skapat det goda ryktet och genererat den goda avkastningen.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tjena! Hur ser du på att investera i svenska indexfonder med låg avgift jämfört med investmentbolag? Allt gott! Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders, Indexfonder är ett smart val. Man vet precis vad man får. Det är index minus avgiften liksom.

      Investor har slagit index rejält historiskt. Kanske gör de det även i framtiden. Jag bedömer risken för betydlig underprestanda mot index som låg. För mig är Investor en rimlig investering. Jag får goda möjligheter till bättre prestanda än index medan risken för underprestanda är låg. Det gäller för Investor, inte alla investmentbolag.

      Mvh

      Radera
  3. Svar
    1. Hej, EQT är inget investmentbolag, de är snarare ett fondbolag. Det är andras pengar de förvaltar. Ungefär som Swedbank Robur eller Carnegie Fonder.

      EQT har varit duktiga på att generera avkastning åt sina investerare. Kan de fortsatt attrahera kapital att förvalta så tar de in fina avgifter ifrån sina kunder som i sin tur är det som blir till vinst för EQT. Att leva på avgifter från någon annans kapital på det viset EQT gör är en bra verksamhet så länge man presterar bra och lyckas behålla och växa kapital under förvaltning.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej!
    Har du några generella riktlinjer för när investmentbolagen är attraktiva utifrån rabatt/premie?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, det är olika för respektive bolag. Latour tex kan förtjäna en premie upp till cirka 5% för att de är skickliga och har så otroligt bra historik. Investor har historiskt handlats med mer rabatt än nuvarande cirka 15% men de har dels synliggjort värde och prestanda i den onoterade delen och de har uppvisat en mycket god prestanda totalt sett varpå nuvarande värdering kring 15% rabatt är klart rimlig för bolaget.

      En generell riktlinje som funkar väl är att undvika att betala premie. Det har varit en kort tid nu då vissa investmentbolag har handlats till premie men historiskt har det varit rabatt i de flesta. Det kommer normaliseras. Det har normaliserats i vissa bolag redan och övriga kommer förr eller senare.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Har du några tankar kring T Rowe Price Group som benämns som ett globalt investmentbolag. Kommit ned en del i pris på senare tiden och direktavkastningen är inte heller fy skam. Fin historik av höjningar dessutom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Trollboll,
      Jag tycker du skall läsa på ordentligt om bolaget som jag tror är något helt annat än det du tror det är. Det är ett tag sedan jag slängde ett getöga på T Row men jag vill minnas att de är en kapitalförvaltare och är att likna vid Blackrock.

      De äger alltså inte massa fina bolag osv utan de förvaltar andras kapital i fonder och andra lösningar. Precis som Blackrock.

      Inget fel nödvändigtvis i en sådan verksamhet men viktigt att ha koll på skillnaden.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Japp, jag håller med dig. Har själv idag köpt på mig lite Investor (och faktiskt också några andelar Xact Norden Högutdelande, som du skrivit tidigare om). Tanken är att börja fokusera mer på utdelning, och därmed inte behöva gråta onödigt mycket varje gång själva kurserna går ner. Vidare borde en portfölj med utdelningsinnehav kunna utgöra ett uppiggande komplement till portföljen med lojt tickande indexfonder.

    SvaraRadera
  7. Tjo! Tänkte höra hur dina tankar är kring fastighetsbolaget SBB? Kursen har tagit rejält med stryk det senaste året och handlas till >50% substansrabatt och hyfsat bra förvaltningsresultat ändå. Ser du några risker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har ej förtroende för SBB och dess ledning. Undviker således att investera i det.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...