Högre utdelning i FTSE 100

 


Brittiska bolag har som väntat höjt utdelningen i år och fonden jag äger som följer indexet FTSE 100 har precis meddelat sommarens utdelning. Det är iShares Core FTSE 100 som nu meddelat att kvartalsutdelningen i månadsskiftet juni/juli blir högre än året innan.

Den 16 juni är X-datum för utdelningen som i år blir 0,092 GBP mot 0,0813 GBP samma kvartal året innan. Utdelningen summerar nu till 0,2682 GBP i årstakt vilket på kursen 8,498 Euro ger en direktavkastning om 3,7 procent. Pay date för utdelningen är 29 juni och på våra svenska konton ser vi nog utdelningen först i början av juli. Det brukar ta några dagar extra för våra mäklare att cleara utdelningar i utländsk valuta.

Utdelningen anges i GBP/Brittiska pund men betalas ut i Euro.

Läs mer om iShares Core FTSE 100 i mitt inlägg om fonden i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2021/12/ishares-core-ftse-100-etf.html

7 kommentarer:

 1. tack, den ser intressant ut. Äger du den i KF eller ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredrik,
   Den här fonden har sitt säte på Irland och det dras därför ingen utländsk källskatt på utdelningen. Många utav de börshandlade fonderna vi kan köpa på tyska börsen har dessa förutsättningar men inte alla.

   Jag äger den på mitt ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Dras det inte källskatt från bolag med säte i Irland 🇮🇪? Låter som klöver 🍀

   Radera
 2. Det låter som en helt ok fond att äga och 3,7% i direktavkastning är ju inte alls fy skam. Nu får vi hoppas på stadiga utdelningshöjningar varje år (något som inte alltid är självklart när det gäller ETF-fonder)
  Jag tror iallafall att Jag kommer att köpa in mig i denna fond framöver då riskspridningen tilltalar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   När det kommer till rena index som tex S&P 500 och FTSE 100 så är trenden stadigt stigande utdelningar i det långa loppet. Visst kan det bli hack här och var men på sikt stiger de. De senaste 100 åren har utdelningen i S&P500 sänkts bara någon handfull antal år.

   I tematiska fonder, smart beta, utdelningsfonder och allt vad det är kan det bli lite känsligare men är de bara breda med en sund inriktning torde dess utdelning också stiga på sikt. Det finns tex fonder med inriktning kvalitetsbolag i USA. En sådan lär ha en stigande utdelningstrend sett över en lång period.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko,
  Tack för en informativ hemsida! Tänkte fråga hur du ser på totalavkastningen i ETF:en. Den verkar ju inte lysande de senaste tio åren (ca 6% per år?) om man tittar på ETF:ens informationsblad. Nu vet jag förvisso inte hur representativ den perioden är jämfört mot en mer långsiktig jämförelseperiod. Hur ser du på att istället äga en utdelande ETF som reflekterar S&P 500? Utdelningsandelen är väsentligt lägre (1-1,5%?) men långsiktigt lär totalavkastningen vara högre.
  /Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobias,
   De senaste 10 åren har amerikanska börsen med S&P500 utklassat det mesta. Knökefull med techbolag som Apple, Tesla, Netflix, Amazon som gått urstarkt den perioden. Hur de skall gå de kommande 10 åren återstår att se.

   FTSE 100 är för Storbritannien vad S&P500 är för USA. Det främsta indexet i landet. Storbritannien har många stora fina bolag som tex Unilever och Astrazeneca.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...